Bazı tıbbi bitkilerin mısır sap çürüklüğü (dickeya zea)'ne karşı antibakteriyel etkilerinin araştırılması
Investigation of antibacterial effects of some medicinal plants against corn stalk rot (Dickeya zea)
  1. Tez No: 934047
  2. Yazar: NURAY SÖNMEZATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA KIRICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Thymbra, Origanum, Lavandula, organik tarım, sürdürülebilir tarım, Thymbra, Origanum, Lavandula, organic farming, sustainable agriculture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Dickeya zeae adlı patojen bakterinin neden olduğu mısırda bakteriyel gövde çürüklüğü hastalığının mücadelesinde doğa dostu ve sürdürülebilir yöntemlerin kullanılması oldukça önemlidir. Bu yöntemlerden biri, tıbbi ve aromatik bitki ekstrakları ve onların uçucu yağlarının kullanımıdır. Bu çalışma kapsamında Antakya ili Kırıkhan ilçesine bağlı Ceylanlı Köyü Alan yaylasından toplanan Lavandula stoechas, Micromeria myrtifolia, Origanum syriacum ve Thymbra spicata ekstraktları ve uçucu yağlarının Dickeya zeae'ya antibakteriyel etkisi araştırılmıştır. Bitki ekstrakları hazırlanırken %80 etanol, %80 metanol ve steril saf su çözgen olarak kullanılmış ve en başarılı çözgenin %80 etanol olduğu saptanmıştır. In vitro petri denemelerinde Dickeya zeae'ya en yüksek antibakteriyel etki Thymbra spicata ve Origanum syriacum uçucu yağından elde edilmiştir. Bunları, çözgen olarak %80 etanolün kullanıldığı Thymbra spicata, Origanum syriacum ve Lavandula stoechas bitki ekstraktları ile Lavandula stoechas uçucu yağı takip etmiştir. Sonuç olarak, etkili bulunan bitki ekstrakları ve uçucu yağları bu hastalığın mücadelesinde kimyasallara alternatif olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
It is very important to use environmentally friendly and sustainable methods in the control of bacterial stem rot disease in maize caused by the pathogen Dickeya zeae. One of these methods is the use of medicinal and aromatic plant extracts and their essential oils. In this study, the antibacterial effect of Lavandula stoechas, Micromeria myrtifolia, Origanum sryacum and Thymbra spicata extracts and essential oils collected from Alan plateau of Ceylanlı village of Kırıkhan district of Antakya province on Dickeya zeae was investigated. While preparing the plant extracts, 80% ethanol, 80% methanol and sterile distilled water were used as solvents and 80% ethanol was found to be the most successful solvent. In vitro petri experiments, the highest antibacterial effect against Dickeya zeae was obtained in Thymbra spicata and Origanum syriacum essential oils. These were followed by Thymbra spicata, Origanum syriacum and Lavandula stoechas plant extracts and Lavandula stoechas essential oil using 80% ethanol as solvent. In conclusion, plant extracts and essential oils found effective can be used as an alternative to chemicals in the control of this disease.