Weıbull ve power muth dağılımlarının ayırımı
The disciriminating between weibull and power muthdistributions
  1. Tez No: 934063
  2. Yazar: ÖZLEM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİNİSA DEMİRCİ BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Weibull dağılımı, Power Muth dağılımı, Asimptotik normallik, Olabilirlik oran kriteri, Weibull distribution, Power distribution, Asymptotic normality, Likelihood ratio method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
Özet
ÖZET İstatistiksel modelleme, gerçek hayat problemlerinden elde edilen verilerin analizinde kritik bir rol oynar; çünkü kullanılan dağılımın seçimi, çıkarılan sonuçlar üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Çeşitli dağılımlar arasında, Weibull ve Power Muth dağılımları, esneklikleri sayesinde güvenilirlik mühendisliği ve sağkalım analizi gibi alanlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak, gözlemlenen verilere en uygun dağılımı doğru bir şekilde belirlemek zorluk yaratır; çünkü yanlış sınıflandırma, hatalı yorumlara ve kararlara yol açabilir. Bu çalışma, benzer alanlarda yaygın olarak kullanılan Weibull ve Power Muth dağılımları arasındaki ayrım problemine odaklanmaktadır. Olabilirlik oranına dayalı bir ayırıcı istatistik önerilmiş ve bu istatistiğin asimptotik dağılımı türetilmiştir. Bu istatistiğin etkinliği, kapsamlı Monte Carlo simülasyonlarıyla değerlendirilmiş ve iki dağılımı ayırt etmede uygun olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Statistical modeling plays a critical role in analyzing data derived from real-life problems, as the choice of distribution can significantly influence the conclusions drawn. Among various distributions, Weibull and Power Muth distributions are frequently preferred in fields such as reliability engineering, life analysis, and survival analysis due to their flexibility. However, accurately identifying the most suitable distribution for the observed data poses a challenge, as misclassification can lead to erroneous interpretations and decisions. This study focuses on the problem of distinguishing between Weibull and Power Muth distributions, which are commonly applied in similar domains. A likelihood ratio-based discriminative statistic is proposed, and its asymptotic distribution is derived. The effectiveness of this statistic is evaluated through extensive Monte Carlo simulations, demonstrating its suitability for distinguishing between the two distributions.