D vitamini düzeyinin mevsimlerle ilişkisinin diyabetik nefropatili hastalarda klinik ve laboratuvar özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the relationship between vitamin D levels and seasons on clinical and laboratory features in patients with diabetic nephropathy
  1. Tez No: 934062
  2. Yazar: MELİKŞAH YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLA ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik nefropati, D vitamini, Albüminüri, Mevsimler, Diabetic nephropathy, Vitamin D, Albuminuria, Seasons
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Diyabetik nefropati tüm dünyada kronik böbrek hastalığının başlıca sebeplerinden biridir. Albüminüri renal fonksiyonlarda azalmanın bir göstergesidir ayrıca nefropatinin kötüleşmesinde de önemli rol oynamaktadır. Diyabetik nefropatili hastalarda D vitamininin mevsimsel olarak değişimi ve bunun hastalarda albüminüri, lipid profili ve glisemik belirteçler başta olmak üzere klinik ve biyokimyasal parametreler üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladık. Materyel ve Metod: SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi (SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi)'nde 01.01.2017 ve 31.12.2023 tarihleri arasında (01.01.2017 ve 31.12.2023 tarihleri dahil) 298 diyabetik nefropatili hasta çalışmaya alındı. GFR < 30 ml/dkk/1,73m2 olan, evre IV kalp yetmezliği olan, diyaliz tedavisi alan, malignite tanısı olan, persistan idrar yolu enfeksiyonu olan, kontrolsüz hipertansiyonu olan, D vitamini tedavisi aldığı görülen hastalar çalışmaya alınmadı. Hastalar dört mevsime göre gruplara ayrıldı, bu gruplar arasındaki ortalama D vitamini düzeyi arasındaki farklılıklar ve D vitamini ile diğer parametreler arasındaki ilişkiler analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 298 diyabetik nefropatili hasta dahil edildi. 298 hastanın %51,7'si (n=154) erkek ve %48,3'ü (n=144) kadın cinsiyetteydi, yaş ortalamaları ± SD 59,8±13,1 yıl olarak bulundu. Tüm hastalardaki ortalama ± SD diyabet süreleri 8,8±4,5 yıl, vücut kitle indeksleri 31,8 kg/m², vitamin D düzeyi 16,1 ng/ml ve mikroalbüminüri seviyesi ise 104 mg/gün olarak saptandı. 140 hasta ACE-i/ARB kullanırken 158 hasta bu ilaçları kullanmıyordu, bu iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Dört mevsime ayrılan gruplarda en düşük D vitamini kış ve ilkbahar aylarında, en yüksek ise yaz ve sonbahar aylarında tespit edildi (p=0,000). Mikroalbüminüri ortalaması kış ve ilkbahar aylarında, yaz ve sonbahar aylarına kıyasla daha yüksek olduğu görüldü (p=0,016), ayrıca erkeklerde kadınlara göre albüminüri miktarı daha fazlaydı (p=0,007). Kış ve ilkbahar mevsimlerindeki hastaların ortalama diyabet süreleri ve vücut kitle indeksleri diğer gruplara göre daha yüksekti. HbA1c' nin en düşük saptandığı mevsim %8.0 ile sonbahardı (p=0,000). D vitamini ile albüminüri arasında negatif yönde korelasyon izlendi (rho=-0,430, p=0,000). Yine benzer şekilde HbA1c ve AKŞ ile D vitamini arasında negatif yönde ilişki olduğu saptandı (p=0,014 ve p=0,016). Serum albümini ile D vitamini arasında ise pozitif yönde ilişki vardı (p=0,001). Bunların dışında D vitamini arttıkça TG ve PTH düzeyinin azaldığı görüldü (p=0,027 ve p=0,014). Sonuç: Vitamin D seviyelerinin yaz ve sonbahar aylarında daha yüksek olduğu ve bu aylarda albüminüri miktarının daha düşük olduğu saptanmıştır. Mevsimsel farklılıkların, diyabetik nefropatili hastalarda glisemik indeksler ve renal fonksiyonlar üzerinde etkilere sahip olduğu görülmüştür, bu etkilerin daha net açıklanabilmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Diabetic nephropathy is one of the leading causes of chronic kidney disease worldwide. Albuminuria is an indicator of declining renal function and plays a significant role in the progression of nephropathy. This study aimed to examine the seasonal variations of vitamin D levels in patients with diabetic nephropathy and their effects on clinical and biochemical parameters, particularly albuminuria, lipid profile, and glycemic markers. Materials and Methods: A total of 298 patients with diabetic nephropathy who were admitted to the Süleyman Demirel University Faculty of Medicine Hospital (SDU Research and Education Hospital) between 01.01.2017 and 31.12.2023 (including both dates) were included in the study. Patients with GFR < 30 ml/min/1.73m², stage IV heart failure, undergoing dialysis treatment, diagnosed with malignancy, with persistent urinary tract infections, uncontrolled hypertension, or those receiving vitamin D therapy were excluded. The patients were divided into four seasonal groups, and differences in mean vitamin D levels among these groups, as well as the relationship between vitamin D levels and other parameters, were analyzed. Results: A total of 298 patients with diabetic nephropathy were included in the study. Among them, 51.7% (n=154) were male, and 48.3% (n=144) were female, with a mean age of 59.8 ± 13.1 years. The mean duration of diabetes was 8.8 ± 4.5 years, the mean body mass index (BMI) was 31.8 kg/m², the mean vitamin D level was 16.1 ng/ml, and the mean microalbuminuria level was 104 mg/day. A total of 140 patients were using ACE inhibitors (ACE-I) or angiotensin receptor blockers (ARB), while 158 patients were using neither of these medications, and no statistically significant difference was found between these two groups. Among the four seasonal groups, the lowest vitamin D levels were observed in winter and spring, while the highest levels were recorded in summer and autumn (p=0.000). Albuminuria levels were also found to be lower in summer and autumn (p=0.016). Additionally, male patients had higher albuminuria levels than females (p=0.007). Patients in the winter and spring groups had been living with diabetes for a longer period and had a higher body mass index compared to other seasons. The season in which HbA1c was found to be the lowest among all patients was autumn, with a mean value of 8.0% (p=0.000). A negative correlation was observed between vitamin D levels and albuminuria (rho=-0.430, p=0.000). Similarly, HbA1c and fasting blood glucose (FBG) levels were negatively correlated with vitamin D levels (p=0.014 and p=0.016, respectively). Serum albumin levels, on the other hand, showed a positive correlation with vitamin D levels (p=0.001). Additionally, patients with higher vitamin D levels had lower triglyceride (TG) and parathyroid hormone (PTH) levels (p=0.027 and p=0.014). Conclusion: Vitamin D levels were found to be higher in summer and autumn, and albuminuria levels were lower during these seasons. Seasonal variations appear to have an impact on glycemic markers and renal functions in patients with diabetic nephropathy. Further studies are needed to clarify these effects more comprehensively.