Serviks kanseri taramasında saptanan yüksek riskli HPV tiplerinin histopatolojik değerlendirme sonuçları ile olan ilişkisi
The relationship between high-risk HPV types detected in cervical cancer screening and histopathological evaluation results
- Tez No: 934151
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH TAŞKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: HPV, serviks kanseri, CIN, kolposkopi, serviks kanseri taraması, HPV, cervical cancer, CIN, colposcopy, cervical cancer screening
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Serviks kanseri HPV ilişkili geliştiği bilinen ve uzun bir preinvaziv döneme sahip önlenebilir bir hastalıktır. Birçok farklı alt tipi olan bu virüsün alt tiplerinin farklı popülasyonlardaki dağılımları değişkenlik göstermektedir. Kanserin ve öncül lezyonlarının tanısı kolposkopi eşliğinde muayenede alınan servikal biyopsiler ile konulmakta fakat hangi hastaların kolposkopiye yönlendirilmesi gerektiği hala tartışılmaktadır. Bu çalışma ülkemizde kolposkopiye yönlendirilen kadınlardaki HPV alt tiplerinin dağılımlarının belirlenmesi ve ülkemiz özelinde hangi HPV alt tiplerinin kanser ile daha yakından ilişkili olabileceğini saptayabilmek adına tasarlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2020 ve Nisan 2024 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı`nda HPV testi sonucu bilinen veya bilinmeyen ve serviks kanseri ve onun öncül lezyonları şüphesi ile kolposkopiye yönlendirilen toplamda 735 hastanın sonuçları ve sonrasındaki takip süreçlerinin retrospektif olarak değerlendirildiği bir çalışmadır. Bulgular: Kolposkopik muayene biyopsi alınan ve CIN2, CIN3 ve kanser saptanan hastaların %38,0 HPV tip 16, %36,4 HPV diğer tip, %16,3`ünde tip 16 ve diğer çoklu pozitifliği izlemiştir. Dolayısıyla kolposkopi eşliğinde muayene sırasında servikal biyopsi alınan ve ileri hastalık tanısı alan hastaların kümülatif olarak %90,7`sinde HPV tip 16 ve/veya diğer pozitifliği saptanmıştır ve bu oran oldukça yüksektir. HPV testi negatif olan hastaların %95,2`sinde CIN2 CIN3 veya kanser saptanmamıştır. Kolposkopik muayeneye yönlendirilen ve şüpheli bir görünüm olmaması üzerine biyopsi alınmayan toplamda 39 hastanın ortalama olarak 18,1±10,3 ay takip süreçlerinde klinik olarak hastalık geliştirmedikleri görülmüştür. 9 hastada kolposkopik muayenede ileri hastalık belirtileri olması nedeniyle biyopsi alınmaksızın doğrudan eksizyonel prosedür veya histerektomi uygulanmıştır. Hastaların %55,6`sında CIN3 saptanırken, aynı oran kolposkopi eşliğinde biyopsi yapılan hastalarda %9,9 olarak hesaplanmıştır. Takip verisi olan hastaların %70,8`inde en az bir negatif HPV testi izlenmiş, negatifleşme süresinin ortalaması 19,4±11,0 ay olarak hesaplanmıştır, negatifleşme süresinin özellikle erken aylara yığılma gösterdiği izlenmiştir. HPV tipi ile negatifleşme arasında anlamlı bir ilişki bulunmamış fakat HPV test sonucu negatifleşen hastaların yaşları arasında karşılaştırılma yapıldığında anlamlı bir ilişki (p=0,038) saptanmıştır. Sonuç: Çalışmanın birincil sonucu değerlendirildiğinde çalışma popülasyonumuzda HPV tip 16 ve/veya tip diğer pozitifliğinin serviks kanseri veya onun öncül lezyonları şüphesiyle kolposkopiye yönlendirilenlerin ve ayrıca CIN2 CIN3 ve kanser gibi ileri lezyon saptananların çok büyük bir kısmını oluşturduğu görülmüştür. Güncel yaklaşımlarda başta HPV tip 16 ve 18 için oluşturulan farkındalığın ülkemiz özelinde diğer tip HPV içinde oluşturulması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Cervical cancer is a preventable disease known to be associated with HPV and characterized by a long pre-invasive period. The distribution of various subtypes of this virus varies among different populations. The diagnosis of cancer and its precursor lesions is made through cervical biopsies taken during colposcopic examinations. However, the criteria for determining which patients should undergo colposcopy remain controversial. This study was designed to identify the distribution of HPV subtypes in women referred for colposcopy in Turkey and to determine which HPV subtypes may be more closely associated with cancer in our country. Materials and Methods: This retrospective study evaluated the results and follow-up processes of 735 patients (known or unknown HPV test results) who were referred for colposcopy due to suspected cervical cancer or its precursor lesions between January 2020 and April 2024 at the Department of Obstetrics and Gynecology, Ankara University Faculty of Medicine. Results: Among patients who underwent colposcopic examination and biopsy, 38.0% were positive for HPV type 16, 36.4% for HPV other types, and 16.3% for both type 16 and other types. Cumulatively, 90.7% of patients diagnosed with advanced disease during colposcopy and biopsy were positive for HPV type 16 and/or other types, which is a notably high proportion. In HPV-negative patients, 95.2% did not develop CIN2, CIN3, or cancer. Of the 39 patients referred for colposcopy but not biopsied due to the absence of suspicious findings, none developed clinically significant disease during an average follow-up period of 18.1±10.3 months. Nine patients with advanced disease findings during colposcopy underwent excisional procedures or hysterectomy without biopsy. Among these, 55.6% were diagnosed with CIN3, compared to 9.9% in patients who underwent colposcopic biopsy. Follow-up data showed that at least one negative HPV test was observed in 70.8% of patients, with an average clearance time of 19.4±11.0 months, predominantly occurring in the earlier months. While no significant relationship was found between HPV subtype and clearance, a significant association was observed between patient age and clearance (p=0.038). Conclusion: The primary outcome of this study indicates that HPV type 16 and/or other HPV types constitute the vast majority of cases referred for colposcopy due to suspected cervical cancer or its precursor lesions, as well as those diagnosed with advanced lesions such as CIN2, CIN3, and cancer. Current approaches emphasizing awareness of HPV types 16 and 18 should also extend to other HPV types, particularly in the context of Turkey.