Tiyatro metinlerinin okuma kaygısı üzerine etkisi
The effect of theater texts on reading anxiety
  1. Tez No: 934263
  2. Yazar: HÜSEYİN BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAD KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma kaygısı, okuma becerisi, tiyatro metinleri, Reading anxiety, reading skill, theater texts
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Araştırmanın amacı tiyatro metinlerinin okuma kaygısına sahip öğrencilere okutularak öğrencilerdeki okuma kaygısına etkisini incelemektir. Okuma kaygısı öğrencideki okuma başarısını, anlama becerisini olumsuz yönde etkilemektedir. Okuduğunu anlama becerisi yeterince gelişmeyen bir öğrencinin diğer konulara ilgi duyması, okuduklarını anlayabilmesi ve akademik başarıyı elde etmesi beklenilemez. Tiyatro metinlerinin okuma kaygısına etkisinin incelendiği bu çalışmada karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda yarı deneysel desenden yararlanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda olgu ve durumları ayrıntılı olarak incelemek ve analiz etmek için durum çalışması tercih edilmiştir. Çalışmanın nicel verilerinin toplanmasında Melanlıoğlu (2014) tarafından geliştirilen“Ortaokul Öğrencileri İçin Okuma Kaygısı Ölçeği”kullanılırken nitel verilerinin toplanmasında öğrenci günlükleri kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Türkiye'nin kuzey doğusundaki bir il merkezindeki resmi bir ortaokuldaki 5. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın katılımcıları araştırmacının görev yaptığı okuldan seçilmiştir. Çalışmada ilk olarak deney ve kontrol grubuna ön test olarak“Ortaokul Öğrencileri İçin Okuma Kaygısı Ölçeği”uygulanmıştır. Deney grubu öğrencilerine 8 hafta boyunca seçilen 6 tiyatro metni okutulmuş ve nitel verileri elde etmek için öğrencilere günlükler tutturulmuştur. Uygulama sonunda son test için kontrol ve deney grubuna kaygı ölçeği tekrar uygulanmıştır. Elde edilen nicel ve nitel bulgulara göre tiyatro metinlerinin okutulması öğrencilerin okuma kaygılarını düşürdüğü yönündedir. Günlüklerden elde edilen verilere göre ise öğrencilerin sürecin başında kaygılı olduğu süreç içerisinde kaygılarının azaldığı, okumaya karşı isteklerinin arttığı, okuma metinlerini daha iyi anladıkları görülmüştür. Bu sonuca dayanarak okuma kaygısını düşürme özelliğinin yanı sıra dil gelişimine olumlu katkıları olan tiyatro metinlerinin öğrencilere daha fazla okutulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the effect of theater texts on reading anxiety in students by having them read to students with reading anxiety. Reading anxiety negatively affects the student's reading success and comprehension skills. A student whose reading comprehension skills are not sufficiently developed cannot be expected to be interested in other subjects, understand what she reads, and achieve academic success. Mixed method was used in this study, which examined the effects of theater texts on reading anxiety. Quasi-experimental design was used in the quantitative dimension of the research. In the qualitative dimension of the research, a case study was preferred to examine and analyze the facts and situations in detail. While the“Reading Anxiety Scale for Secondary School Students”developed by Melanlıoğlu (2014) was used to collect the quantitative data of the study, student diaries were used to collect the qualitative data. The study group of the research consists of 5th grade students at a public secondary school in a city center in the north-east of Turkey in the 2023-2024 academic year. The participants of the study were selected from the school where the researcher worked. In the study, firstly,“Reading Anxiety Scale for Secondary School Students”was applied to the experimental and control groups as a pre-test. The experimental group students were made to read 6 selected theater texts for 8 weeks and the students kept diaries to obtain qualitative data. At the end of the application, the anxiety scale was re-applied to the control and experimental groups for the post-test. According to the quantitative and qualitative findings, teaching theater texts reduces students' reading anxiety. According to the data obtained from the diaries, it was seen that the students were anxious at the beginning of the process, but during the process, their anxiety decreased, their desire to read increased, and they understood the reading texts better. Based on this result, it is recommended that students read more theater texts, which not only reduce reading anxiety but also contribute positively to language development.