Contribution of conceptuol change texts accompanned with concept mopping to students understanding of human circulotary system
Kavram haritaları ile birlikte verilen kavramsal değişim metinlerinin öğrencilerin insanda dolaşım sistemi konusunu anlamadaki katkısı
- Tez No: 93428
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEREN TEKKAYA, DOÇ. DR. ÖMER GEBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavramsal Değişim Metni, Kavram Haritası, Geleneksel Biyoloji Öğretim Yöntemi, Kavram Yanılgısı, Dolaşım Sistemi. VI TOKSEKÖCKETIM MMPMî, Conceptual Change Text, Concept Mapping, Traditionally Designed Biology Instruction, Misconception, Circulatory System. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz KAVRAM HARİTALARI ELE BİRLİKTE VERİLEN KAVRAMSAL DEĞİŞİM METİNLERİNİN ÖĞRENCİLERİN İNSANDA DOLAŞIM SİSTEMİ KONUSUNU ANLAMADAKİ KATKISI Sungur, Semra Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Ceren Tekkaya Ortak Tez Danışmam: Doç. Dr. Ömer Geban Haziran 2000, 109 sayfa Bu çalışmanın amacı dolaşım sistemine ilişkin öğrencilerdeki kavram yanılgılarının belirlenmesi ve kavram haritalarıyla verilen kavramsal değişim metinlerinin öğrencilerin insanda dolaşım sistemi konusunu anlamadaki katkısını incelemektir. Bu çalışma 1999-2000 öğretim yılı sonbahar döneminde ODTÜ Geliştirme Vakti Özel Lisesi'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada aynı biyoloji öğretmenin eğitim verdiği iki ayrı sınıftaki 49 lise ikinci sınıf öğrencisi yer almıştır. Sınıflar deneysel grup ve kontrol grup olmak üzere rastgele seçilmiştir.Deney grubunda kavram haritaları ve kavramsal değişim metinleri uygulanırken kontrol grubunda geleneksel biyoloji öğretim yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada insanda dolaşım sistemine ilişkin öğrencilerdeki kavram yanılgılarını belirlemek için 10 lise üçüncü sınıf öğrencisiyle görüşmeler yapılmıştır. Öğrencilerle yapılan görüşmeler ve literatürden elde edilen bilgiler ışığında 'İnsanda Dolaşım Sistemi Kavram Testi" geliştirilmiştir. Test, öğrencilerin insandaki dolaşım sistemini ne ölçüde anladıklarım belirlemek amacıyla deney grubuna ve kontrol grubuna uygulanmıştır. Ayrıca, öğrencilerdeki bilimsel işlem becerilerini ölçmek için Bilimsel îşlem Beceri Testi de her iki gruba uygulanmıştır. Öğrencilerin biyolojideki ön bilgilerini belirlemek amacıyla öğrencilerin bir önceki seneye ait biyoloji notlarına ait bilgiler toplanmıştır. Kavram haritalanyla verilen kavramsal değişim metinlerinin insanda dolaşım sistemini anlamadaki katkısını incelemek için Korelasyon ve Çoklu Regrasyon İstatistik Analizi kullanılmıştır. Bilimsel işlem becerileri ve biyolojideki ön bilgiler_bu analizde yer alan diğer bağımsız değişkenlerdir. Sonuçlar kavram haritalanyla verilen kavramsal değişim metinlerinin insanda dolaşım sistemini anlamada anlamlı bir katkısı olduğunu göstermiştir. Deney grubundaki öğrenciler İnsanda Dolaşım Sistemi Kavram Testi' nde daha başarılı olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CONTRIBUTION OF CONCEPTUAL CHANGE TEXTS ACCOMPANIED WITH CONCEPT MAPPING TO STUDENTS' UNDERSTANDING OF HUMAN CIRCULATORY SYSTEM Sungur, Semra M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ceren Tekkaya Cosupervisor: Assoc. Prof. Dr. Ömer Geban June 2000, 109 pages The aims of this study were to identify students' misconceptions concerning human circulatory system, and to investigate the contribution of conceptual change texts accompanied with concept mapping to students' understanding of human circulatory system. This study was carried out during 1999-2000 fall semester at METU Development Foundation Private School. A total of 49 tenth grade students from two biology classes of the same biology teacher were involved in the study. Two classes were randomly assigned as experimental and control groups. Experimental mGroup was instructed with conceptual change texts accompanied with concept mapping, while control group received traditionally designed biology instruction. In this study, 10 eleventh grade students were interviewed to determine students' misconceptions concerning human circulatory system. In the light of the findings obtained from student interviews and related literature, Human Circulatory System Concepts Test was developed and administered to both experimental group and control group to determine students' understanding of human circulatory system. Science process skill test was also administered to measure students' science process skills. In addition, as an indicator of previous learning in biology, data related to students' grades in biology in previous year was collected. Multiple Regression Correlation (MRC) Analysis was used to investigate the contribution of conceptual change texts accompanied with concept mapping on students' understanding of human circulatory system. Apart from treatment, science process skills and previous learning in biology were other independent variables involved in the analysis. Results revealed that there was a significant contribution of conceptual change texts accompanied with concept mapping on students' understanding of human circulatory system. The students' in experimental group performed better on Human Circulatory System Concepts Test.