Kedilerde toraksta görülen cerrahi hastalıklarının radyografik değerlendirilmesi
Radiographic evaluation of the thoracic surgical diseases in cats
- Tez No: 934397
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kedi, toraks, radyografi, cerrahi hastalık, cat, thorax, radiograph, surgical diseases
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Torasik radyografi, hem solunum hemde dolaşım sisteminin önemli yapılarını içinde barındıran toraksta oluşabilecek değişikliklerin tanımlanmasında bizlere bilgi sağlar. Çeşitli travmalarla getirilen kedilerin çoğunun toraks bölgesinde önemli patolojiler gerçekleşebilmektedir. Stabil hale gelen ve klinik muayeneleri gerçekleştirilen hastaların radyografilerinin alınması, tanı ve onu izleyen tedavinin planlanması için yapılabilecek en hızlı yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma materyalini; 1 Haziran 2024 – 1 Aralık 2024 tarihleri arasında Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim dalı kliniğine ve özel bir kliniğe getirilen, yapılan klinik ve radyografik muayeneler ile toraks bölgesinde cerrahi bir hastalığı tespit edilen 24 kedi oluşturdu. İncelenen bu 24 vakada; 8 diyaframatik hernia, 7 pnömotoraks, 4 pleural efüzyon, 2 akciğer tümörü, 1 trakeal ruptur, 1 megaözafagus ve 1 sternum kırığı tespit edildi. Getirilen hastaların büyük çoğunluğunda, torakstaki patolojinin tespitinde kullanılan radyolojik muayenenin yeterli olduğu kanısına varıldı. Toraksın radyolojik değerlendirmesi; görülen cerrahi hastalığa özgü birden fazla radyolojik bulgunun varlığı dikkate alınarak yapıldı. Diyaframatik hernia ve megaözafagus gibi vakalarda direkt radyografinin yanı sıra kontrast radyografinin kullanılması teşhisin doğrulanmasına oldukça katkı sağladığı gözlendi. Pulmoner neoplazi şüphesi bulunan vakaların ayırıcı tanısında birden fazla hastalık varsa bilgisayarlı tomografi (BT) gibi ileri tanı görüntüleme tekniklerinin; pnömotoraks, pleural efüzyon gibi hastalıklarda altta yatan sebebin belirlenmesi için ek tanı yöntemlerinin kullanılması gerekliliğine vurgu yapıldı. Genel olarak şiddetli dispne ile getirilen hastalarda bulunan toraks cerrahi hastalıkların tespitinde radyolojik görüntülemenin vazgeçilemeyecek en hızlı ve en güvenilir tanı yöntemi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thoracic radiography provides valuable information in identifying changes that may occur in the thorax, which contains critical structures of both the respiratory and circulatory systems. Significant pathologies can occur in the thoracic region of many cats presented due to various traumas. Radiographic imaging of patients who have been stabilized and clinically examined stands out as the fastest method available for diagnosis and planning subsequent treatment. The material for this study consisted of 24 cats diagnosed with surgical thoracic diseases through clinical and radiographic examinations. These cats were presented to the Surgery Department of Balıkesir University Faculty of Veterinary Medicine and a private clinic between June 1, 2024, and December 1, 2024. In these 24 cases, the following pathologies were identified: 8 cases of diaphragmatic hernia, 7 cases of pneumothorax, 4 cases of pleural effusion, 2 cases of lung tumors, 1 case of tracheal rupture, 1 case of megaesophagus, and 1 case of sternum fracture. In the majority of the patients, radiological examination was found to be sufficient for identifying the pathology in the thorax. The radiological evaluation of the thorax was performed considering the presence of multiple radiological findings specific to the observed surgical condition. It was observed that, in cases such as diaphragmatic hernia and megaesophagus, the use of contrast radiography in addition to direct radiography significantly contributed to confirming the diagnosis. It was emphasized that in cases with suspected pulmonary neoplasms, advanced diagnostic imaging techniques such as computed tomography (CT) should be used when multiple diseases are involved in the differential diagnosis, and additional diagnostic methods are necessary to determine the underlying cause in conditions such as pneumothorax and pleural effusion. In conclusion, radiological imaging has been found to be the fastest and most reliable diagnostic method for identifying thoracic surgical diseases in patients presenting with severe dyspnea.