A-TIG kaynak yöntemi ile ST37 ve strenx 960 çeliklerin mikroyapısal ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of microstructural and mechanical properties of ST37 and strenx 960 steels with a-tig welding method
- Tez No: 934501
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FAHRİ SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering, Automotive Engineering
- Anahtar Kelimeler: A-TIG, ST-37, Strenx 960, Mikro Yapı, Mekanik Özellikler, A-TIG, ST-37, Strenx 960, microstructure, mechanical properties
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Taşıt Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
kaynak yöntemlerinin araç teknolojilerindeki yeri tartışılmazdır. 20. yüzyılda Henry Ford'un karayolu teknolojisi ile geliştirilen kaynak teknolojisi, kaynak robotları ile araç üretiminin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Kaynak teknolojisi araç retimini hızlandırmış ve nihai ürün kalitesi ciddi oranda iyileştirilmiştir. Kaynak gerektiren birçok metalik yapıya sahip malzemelerde yüksek tokluk, yüksek mukavemet ve iyi işleme kabiliyetleri esastır. Ancak bu tür malzemelerin kaynaklanmasında düşük tokluk, kararlılık ve güvenilirlik üretim kalitesini ciddi oranda etkilemektedir. Özellikle kaynak dikişinin ve ısıdan etkilenen bölgenin (HAZ) tokluğu, ana metalin tokluğuna eşdeğer olmalıdır. Bu bağlamda araştırmacılar farklı kaynak yöntemleri ve malzemeleri üzerinde çalışmışlardır. Son yıllarda hibrit kaynak yöntemleri üzerinde ilk çalışmaların yapıldığı bilinmektedir. Bu çalışma, aktif tungsten inert gaz (A-TIG) ve ilgi çekici ZrO2 ve Al2O3 metal oksit tozları ile farklı metal yüzeylerin kaynak dikişini artırmayı amaçlamıştır. Kaynak işleminde kullanıldığında bu tozlar, kaynakların mekanik özelliklerini iyileştirmek için dolgu maddesi görevi görmektedir. Çalışmada, ZrO2 ile kaplanmış numunelerdeki HAZ bölgesinin diğer numunelere kıyasla daha küçük olduğu ve en yüksek mekanik dayanıma sertlik (494,8 HV), 1298 MPa çekme dayanımı ve 113 J/cm2 darbe enerjisi ile ulaşıldığı bulunmuştur. Her iki metal yüzeyindeki ZrO2 metalinin HAZ bölgesindeki uyumlu ısıl iletkenliğinden dolayı kaynak dikişinde çatlak veya yüzeysel deformasyon gözlenmemiştir. Sonuçlar, 160A akım yoğunluğunda ZrO2 kaplı Strenx 960 ve St-37 ile yapılan kaynaklarda yüksek tokluk değerlerinin elde edildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The place of welding methods in-vehicle technologies is indisputable. In the 20th century, welding technology and highway technology, became an indispensable element of vehicle production with welding robots developed by Henry Ford. Welding technology has accelerated vehicle production, and the final product quality has been seriously improved. High toughness is essential in materials with many weldingrequiring metallic structures, high strength and good processing capabilities. However, low toughness, stability and reliability in welding such materials seriously affect the production quality. In particular, the toughness of the weld seam and the heat-affected zone (HAZ) should be equivalent to the toughness of the base metal. In this context, researchers have worked on different welding methods and materials. It is known that in recent years, initial studies have been conducted on hybrid welding methods. This study aimed to increase the weld seam of dissimilar metal surfaces with the active tungsten inert gas (A-TIG) and the intriguing ZrO2 and Al2O3 metal oxide powders. When used in the welding process, these powders act as fillers to enhance the mechanical properties of the welds. The study found that the HAZ region in the samples coated with ZrO2 was smaller compared to the other samples and that the highest mechanical strength was reached with hardness (494.8 HV), tensile strength of 1298 MPa and 113 J/cm2 impact energy. No cracks or superficial deformation were observed in the weld seam due to the compatible thermal conductivity of the ZrO2 metal on both metal surfaces in the HAZ region. The results show high toughness values were obtained in the welds made with ZrO2- coated Strenx960/St-37 at 160A current density.