Sporcuların imgeleme kullanım durumları ile bilinçli farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between athletes' imagery use and their mindfulness levels
  1. Tez No: 934530
  2. Yazar: YUNUS BOZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ALPER MÜLHİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sporcu, imgeleme, bilinçli farkındalık, Athlete, imagery, mindfulness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Araştırmanın temel amacı, sporcuların imgeleme kullanım durumları ile bilinçli farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda araştırmaya Bartın Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan 235 sporcu dahil edilmiştir. İlişkisel tarama modelinde gerçekleştirilen bu araştırmada verilerin toplanması adına üç ayrı form kullanılmıştır. Bunlar;“Kişisel Bilgi Formu”,“Sporda İmgeleme Ölçeği”ve“Sporcu Bilinçli Farkındalık Ölçeği”. Veri toplama araçlarıyla elde edilen ham verilerin analiz süreci SPSS (26. versiyon) yazılımında sürdürülmüştür. Bu süreç içerisinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve pearson korelasyon testlerinden faydalanılmıştır. Verilerin analizi neticesinde katılımcıların bilinçli farkındalık puanlarında öğrenim görülen bölüm, sınıf, milli sporcu olma durumu, yaş ve spor yaşı gibi demografik özelliklere bağlı anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Sporda imgeleme puanlarında ise cinsiyet, öğrenim görülen bölüm, sınıf, milli sporcu olma durumu, yaş ve spor yaşı gibi demografik özelliklere bağlı anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Son olarak ölçek alt boyutları arasında pozitif yönlü ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir. Bir diğer ifadeyle sporcuların imgeleme puanlarının artışına paralel olarak bilinçli farkındalık puanlarının da arttığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu verilere bağlı olarak sporcuların imgeleme kullanım durumları ile bilinçli farkındalık düzeyleri arasında pozitif yönlü ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to examine the relationship between athletes' imagery usage and their conscious awareness levels. For this purpose, 235 athletes studying at Bartın University were included in the study. In this study conducted in the relational screening model, three separate forms were used to collect data. These are;“Personal Information Form”,“Imagery in Sports Scale”and“Athlete Conscious Awareness Scale”. The analysis process of the raw data obtained with the data collection tools was carried out in SPSS (version 26) software. In this process, descriptive statistics as well as independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Pearson correlation tests were used. As a result of the data analysis, significant results were obtained in the participants' conscious awareness scores depending on demographic characteristics such as department, class, national athlete status, age and sports age. In the sports imagery scores, significant results were obtained depending on demographic characteristics such as gender, department, class, national athlete status, age and sports age. Finally, it was determined that there were positive relationships between the sub-dimensions of the scale. In other words, it was determined that the conscious awareness scores of the athletes increased in parallel with the increase in their imagery scores. As a result, depending on these data, it was concluded that there was a positive relationship between the imagery use of the athletes and their conscious awareness levels.