Elit akademi ligi futbolcularında imgeleme ve kaygı ilişkisinin incelenmesi
Investigate the relationship between imagery and anxiety in eli̇te akademy soccer league
  1. Tez No: 397362
  2. Yazar: BURCU GÜVENDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLVİYE BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı, Sürekli Kaygı, İmgeleme, Futbol, Anxiety, Trait anxiety, Imagination, Football
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma, elit akademi ligi futbol oyuncularında imgeleme ve sürekli kaygı ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini elit akademi ligi, örneklemini ise bu ligde yer alan futbolcular oluşturmuştur. Çalışmaya bu ligde yer alan yaş ortalamaları 17,50±1,08 olan U17 takım sporcuları (N=242) ve U19 takım sporcuları (N=187) olmak üzere 36 takımdan toplamda 429 futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada, Sporda İmgeleme Envanteri ve Sürekli Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Sporda imgeleme ölçeğinin orijinali Hall ve arkadaşları (1998) tarafından 30 madde ve 5 alt boyut olarak geliştirilmiştir. Envanterin Türkçe formunun ölçüm geçerliliği ve güvenirliği ise Kızıldağ ve Tiryaki (2000) tarafından yapılmış ve ölçek 4 alt boyut ve 21 madde olarak düzenlenmiştir. Sürekli kaygı ölçeği Spielberger ve arkadaşları (1970) tarafından geliştirilmiştir. Türkçeye çevrilmesi, güvenirlilik ve geçerlilik çalışmaları Öner ve Le Compte (1983) tarafından yapılan 20 maddeden oluşan 4'lü likert tipi bir ölçektir. Verilerin çözümlenmesi SPSS 18.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin dağılımın tespiti için frekans, yüzde değerleri, ortalama değerleri, standart sapma değerleri şeklinde tanımlayıcı istatistikler hesaplanmıştır. Ölçekler arası ilişki Pearson Korelasyon analizi ile incelenmiştir. Ayrıca, katılımcıların kişisel özelliklerinin sporda imgeleme alt boyutları ve sürekli kaygı düzeylerine göre karşılaştırılmasında iki grup içeren değişkenlerde bağımsız örneklemler için t testi (independent sapmles t test) ve ikiden fazla grup içeren değişkenlerde ise tek yönlü varyans analizi (one way ANOVA) uygulanmıştır. Varyans analizi sonucunda gruplar arasında farklılık bulunması durumunda farklılığın nereden kaynaklandığının tespiti için çoklu karşılaştırma testlerinden LSD testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre, katılımcıların sürekli kaygı düzeyi ile imgeleme alt boyutlarından bilişsel imgeleme (r=-0,190; p0,05). Kendi sahalarında ve deplasmanda müsabaka durumları, antrenör ve takım arkadaşları ile olan iletişim düzeyleri ve imgeleme kullanım durumlarına göre ise sürekli kaygı düzeylerinde anlamlı farklılık olduğu bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak, elit akademi ligi futbolcularında imgeleme çalışmalarının kullanımı ile sürekli kaygı düzeyleri arasında ilişki olduğu; ayrıca imgeleme çalışmaları kullanım düzeyleri yüksek olan sporcularda sürekli kaygı düzeylerinin daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between imagery and trait anxiety in elite academy soccer league players. In the research relational screening model was used. Research universe was comprised of the players in elite academy soccer league. 242 athletes from U-17 and 187 athletes from U-19 as a total of 429 athletes voluntarily participated to the research. The participants whose mean age was 17,50±1,08 were from the 36 soccer teams in the mentioned league. In this study, Sports Imagery Questionnaire and Trait Anxiety Questionnaire were used. The original Sports Imagery Questionnaire has 5 subscales with 30 items. The scale was developed by Hall et al. (1998). Validity and reliability study of this scale into Turkish was made by Kızıldağ and Tiryaki (2000) and the Turkish version has 4 subscales with 21 items. Trait Anxiety Questionnaire was developed by Spielberger et al. (1970). Language adaptation of this scale into Turkish was made by Öner and Le Compte (1983). The Turkish version of this scale is a 4 point Likert scale which has 20 items. The data was analyzed by using SPSS 18.0. The data regarding participants' demographic characteristics were analyzed by descriptive statistics which are frequency, percentage, mean and standard deviation. Inter-scale relationships were examined via Pearson's correlation analysis. Beside, independents samples t-test was used to compare imagery and trait anxiety scores between two groups. Comparisons among more than two groups were made by one way ANOVA. If ANOVA results were significant LSD test was used as a post-hoc analysis. According to result of the research Cognitive Imagery (r=-0,190; p0,05). There was a significant difference in trait anxiety score according to playing home, away game, communication level with sport coach and teammates, and using imagery (p0,05). In conclusion, a relationship between imagery use and trait anxiety of elite academy soccer league players was found. It was also determined that athletes using imagery more often have lower trait anxiety scores.