İdiopatik jeneralize epilepsili bireylerde sosyal kognisyonun değerlendirilmesi
Evaluation of social cognition in individuals with idiopathic generalized epilepsy
- Tez No: 934551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ERKOÇ ATAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İdiopatik Jeneralize Epilepsi, Sosyal Kognisyon, Zihin Kuramı, Yaşam Kalitesi, Idiopathic Generalized Epilepsy, Social Cognition, Theory of Mind, Quality of Life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Amaç: Bu çalışmada İdiopatik Jeneralize Epilepsi (İJE) hastalarında sosyal kognisyon becerilerinden zihin kuramı ve empati yeteneklerinin değerlendirilmesi ve sağlıklı bireylere göre farklılıklarının ortaya konması amaçlanmıştır. Zihin kuramı ve empati yeteneklerinin epilepsinin klinik ve demografik özellikleriyle, hastanın genel kognitif durumuyla ilişkisinin belirlenmesi, ayrıca sosyal kognisyon becerilerinin hastanın yaşam kalitesine etkisinin de araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, İJE'li 60 hasta ve bu gruba yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi açısından benzer 60 sağlıklı gönüllü ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmadaki tüm katılımcılar için sosyodemografik veri formu doldurulmuştur. Zihin kuramını değerlendirmek için Gözlerden Zihin Okuma Testi (GZOT) ve Pot Kırmayı Tanıma Testi (PKTT), empatiyi değerlendirmek amacıyla Temel Empati Ölçeği (TEÖ); genel kognitif değerlendirme için Montreal Bilişsel Değerlendirme (MoCA) ile iz sürme testleri (İST-A, İST-B); anksiyete ve depresyonu değerlendirmek için Beck Depresyon ve Anksiyete Envanterleri (BDE, BAE) uygulanmıştır. İJE'li gruba ek olarak Epilepside Yaşam Kalitesi Ölçeği-31 (EYKÖ-31) uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda İJE'li bireyler sağlıklı bireylere göre GZOT ile PKTT toplam puan ve uygunsuzluğu anlama, niyeti anlama ve empati alt ölçeklerinde anlamlı olarak düşük puan elde etmiştir ancak afektif ve kognitif empati puanları sağlıklı bireylerle benzer bulunmuştur. Ayrıca İJE'li bireyler MoCA dikkat ve dil alt ölçeklerinde, toplam puanda ve İST-B'de sağlıklı bireylere göre düşük performans göstermiştir. Yapılan korelasyon analizlerinde yaş, eğitim yılı, epilepsi süresi, ilk nöbet yaşı ile GZOT, toplam PKTT puanı, afektif, kognitif ve toplam empati puanları arasında anlamlı korelasyon bulunmamıştır. GZOT ile İST-A arasında negatif; kognitif empati ile İST-A ve İST-B arasında negatif, toplam MoCA puanı arasında pozitif yönde korelasyon görülmüştür. Ayrıca GZOT ile EYKÖ-31'de nöbete ilişkin kaygılar ve sosyal fonksiyon alt ölçeklerinde anlamlı korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Bulgularımız İJE'li bireylerde zihin kuramı becerisinde sağlıklı bireylere göre bozulma gözlenirken, empati becerisinin sağlıklı bireylerle benzer olduğunu göstermiştir. Ayrıca, İJE'li bireylerde sosyal kognitif becerilerin, bazı genel kognitif becerilerle pozitif yönde ilişkili olduğu, buna karşın epilepsinin klinik özellikleri ile anlamlı bir ilişki göstermediği gözlenmiştir. Ek olarak afektif zihin kuramı becerileri ile, EYKÖ-31 ile ölçülen nöbete ilişkin kaygılar ve sosyal fonksiyon gibi yaşam kalitesi alt ölçekleri arasında anlamlı pozitif korelasyon bulunmuştur. Bildiğimiz kadarıyla çalışmamız, şu ana kadar İJE'li bireylerde sosyal kognisyon ve yaşam kalitesini değerlendiren çalışmalar içinde en büyük örnekleme sahip çalışma olup sonuçlarımız İJE'li bireylerde sosyal kognitif değerlendirmenin rutin nöropsikolojik test bataryası kapsamına alınmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the theory of mind and empathy skills, which are components of social cognition, in patients with Idiopathic Generalized Epilepsy (IGE) and to identify differences compared to healthy individuals. Additionally, the study seeks to determine the relationship between theory of mind and empathy skills with the clinical and demographic characteristics of epilepsy, as well as the patient's cognitive status. Furthermore, the impact of social cognition skills on the patient's quality of life is also investigated. Material and Method: This study was conducted with 60 patients with IGE and 60 healthy volunteers matched for age, gender, and education level. A sociodemographic data form was completed for all participants. Reading the Mind in the Eyes Test (RMET) and the Faux Pas Recognition Test (FPT) were used to assess theory of mind abilities. Empathy was evaluated using the Basic Empathy Scale (BES). General cognitive assessment was conducted with the Montreal Cognitive Assessment (MoCA) and the Trail Making Tests (TMT-A, TMT-B). Anxiety and depression levels were assessed using the Beck Depression Inventory (BDI) and the Beck Anxiety Inventory (BAI). Additionally, the Quality of Life in Epilepsy-31 (QOLIE-31) was administered specifically to the IGE group. Results: Individuals with IGE had significantly lower scores than healthy individuals on the RMET, total score of the FPT and the subscales of understanding inappropriateness, understanding intention, and empathy. However, no significant difference was found in affective and cognitive empathy scales compared to healthy individuals. Additionally, individuals with IGE showed lower performance in the attention and language subscales of the MoCA, total MoCA score, and the TMT-B. Correlation analyses revealed no significant relationship between age, years of education, duration of epilepsy, or age at first seizure with RMET, total FPT score, affective, cognitive, or total empathy scores. A negative correlation was found between RMET and TMT-A; a negative correlation was observed between cognitive empathy and both TMT-A and TMT-B; and a positive correlation was observed between cognitive empathy and total MoCA score. Additionally, RMET showed a significant correlation with seizure worry and social function subscales of the QOLIE-31. Conclusion: Our findings indicate that while theory of mind abilities are impaired in individuals with IGE compared to healthy individuals, empathy skills appear to be similar between the two groups. Additionally, in individuals with IGE, social cognitive abilities were found to be positively associated with some general cognitive abilities, whereas no significant relationship was observed with clinical characteristics of epilepsy. Moreover, a significant positive correlation was found between affective theory of mind abilities and quality of life subscales such as seizure worry and social function measured by the QOLIE-31. To our knowledge, our study has the largest sample size among studies evaluating social cognition and quality of life in individuals with IGE to date, and our results emphasize the importance of including social cognitive assessment in individuals with IGE in the routine neuropsychological test battery.