Türkiye'de enerji arz güvenliğinin sağlanmasında yenilenebilir enerji kaynaklarının rolü
The role of renewable energy resources in ensuring energy supply security in Turkey
- Tez No: 934671
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHİM FAHİMİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Turkey, Supply Security, Renewable Energy Resources
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
İnsanın hayatta kalabilmesi adına temel sorunlarının karşılanması için ihtiyaç duyduğu beslenme, ısınma, barınma ve pişirme gereksinimlerinin karşılanmasında enerji en temel kaynak durumundadır. Genel olarak, başlayan sanayi devrimi ile birlikte devletler arasında yaşanan sanayileşme rekabeti halihazırda varlığını sürdüren hammaddeye yönelik olan talebi daha fazla bir biçimde gündeme getirmiştir. Sanayi devriminin yaşanıldığı dönemde enerjiye yönelik ihtiyacın artması ve artan bir talepte bulunulması durumu modern enerji yaklaşımının miladının sanayi devrimi olarak gösterilmesine sebep olup, kavramın önemini uluslararası alanda arttırmıştır. Fakat enerjiye ilişkin sürecin bizleri günümüzde getirdi son durumda, yenilenemez enerji kaynaklarının rezervlerinin sınırlı olması durumu gelecekte enerjiye olan ihtiyacın karşılanması bakımından bir sorun teşkil etmektedir. Bu sebeplerden ötürüdür ki hem tükenmemesi hem de çevre dostu olan yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak her açıdan topluma, devletlere ve nihayetinde dünyaya fayda sağlamaktadır. Orta Doğu ülkeleri zengin yer altı kaynaklarına sahipken, sınır komşusu durumundaki Türkiye, maalesef bu konuda zengin rezervlere sahip değildir. Fakat Türkiye, petrol ve doğalgazın Avrupa'ya taşınıp ulaştırılması yolunda aracı olarak önemli bir role sahip olmanın avantajını elinde bulundurmaktadır. Enerji kaynakları alanında ithalata yönelik ihtiyacın ve bu ihtiyacın sürekli bir biçimde karşılanması sonucu ortaya çıkan dışa bağımlılığın yarattığı risklerin minimal düzeye indirgenmesi yoluyla sağlanan enerji arz güvenliğinin, fosil enerji kaynakları bakımından düşük rezervlere sahip Türkiye açısından sağlanması için yenilenebilir enerji alanındaki politikaların devam ettirilmesi ve arttırılması şarttır. Çalışmamızın amacı enerji arz güvenliğinin sağlanması aşamasında Türkiye'nin, yenilenebilir enerji kaynaklarını verimli kullanması, yeni politikalar oluşturmasının sağlanması, mevcut durum ve kapasitelerinin gözlemlenmesidir. Anahtar Sözcükler Türkiye, Arz Güvenliği, Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Özet (Çeviri)
Energy is the most fundamental resource required to meet the fundamental needs of human survival, such as nourishment, heating, housing, and cooking. In general, industrial revolution and the industrialization competition among nations brought the demand for raw materials to the forefront. During the industrial revolution, the increasing need for and demand for energy marked the beginning of the modern energy approach, elevating the importance of the concept on an international scale. However, in the current state of the energy process, the limited reserves of nonrenewable energy sources (such as natural gas, coal, and nuclear energy) pose a challenge to meeting future energy needs. For these reasons, utilizing renewable energy sources (such as solar, wind, hydrogen, and hydraulic), which are both inexhaustible and environmentally friendly, benefits society, states, and ultimately the world in many ways. While Middle Eastern countries are rich in underground resources, Turkey, as a neighboring country, unfortunately lacks such abundant reserves. However, Turkey holds a strategic advantage as a key transit country for transporting oil and natural gas to Europe. To minimize the risks posed by dependence on energy imports and ensure energy supply security, it is essential for Turkey, which has limited fossil fuel reserves, to continue and expand its policies in the area of renewable powers. The goal of our thesis study is for ensure that Turkey efficiently utilizes renewable energy sources, develops new policies, and observes its current situation and capacities in the process of ensuring energy supply security.