The perceptions of pre and ın-service teachers'self-efficacy regarding inclusive practices: A systematised review
Kaynaştırma uygulamaları konusunda hizmet öncesi ve hizmet içi öğretmenlerin öz yeterlilik algıları: Sistematikleştirilmiş bir inceleme
- Tez No: 934844
- Danışmanlar: PROF. DR. SARAH MILLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma uygulamaları, Hizmet öncesi öğretmen, Hizmet içi öğretmen, Öz-yeterlik, Inclusive practices, Pre-service teacher, In-service teacher, Self-efficacy
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Queen's University Belfast
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kaynaştırma uygulamaları konusundaki hizmet öncesi ve hizmet içi öğretmenlerin öz yeterlik algıları, kapsayıcı eğitimin kalitesini artırmaktadır. Bu nedenle, bu tezin temel amacı, hizmet öncesi ve hizmet içi öğretmenlerin kapsayıcı uygulamalarla ilgili öz yeterlik algılarını, TEYP (Kapsayıcı Uygulamalar İçin Öğretmen Öz Yeterliği) ölçeği kullanılarak değerlendirmek ve araştırmaktır. Ayrıca, öz yeterliklerini etkileyen yordayıcılar, konuyla ilgili yapılan çalışmaların sonuçları doğrultusunda doğrudan incelenmiştir. Bu çalışma, sistematik bir inceleme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Hizmet öncesi ve hizmet içi öğretmenlerin öz yeterliklerinin, kapsayıcı eğitimin kalitesini etkileyebileceği göz önünde bulundurularak, bu konuyu derinlemesine ele alan çalışmalar araştırılmıştır. Bu çalışma kapsamında sekiz veri tabanı taranmış ve 2012 ile 2018 yılları arasında TEYP ölçeğinin kullanıldığı 24 hakemli makale seçilmiştir. Hizmet öncesi ve hizmet içi öğretmenlerin kapsayıcı eğitime yönelik öz yeterlik algıları, TEYP ölçeğinin üç alt boyutu olan iş birliğinde yeterlik (EC), davranış yönetiminde yeterlik (EMB) ve kapsayıcı öğretim yöntemlerini kullanmada yeterlik (EII) kullanılarak incelenmiştir. Sonuçlar, hizmet öncesi ve hizmet içi öğretmenlerin kapsayıcı eğitime yönelik öz yeterlik algılarının, öğretmenlerin saha deneyimi, öğretmenin yaşı, halen görev yaptığı seviye, eğitim süresi, yerel mevzuat bilgisi, özel gereksinimli öğrencilerle anlamlı etkileşimde bulunarak onlara eğitim verme konusundaki özgüvenleri, cinsiyet, eğitim seviyesi, farklı ülkelerin bakış açıları, tutum ve branş gibi faktörlerle ilişkili olduğunu göstermektedir. Hizmet öncesi ve hizmet içi öğretmenlerin kapsayıcı eğitime yönelik öz yeterlik algıları, EII alt ölçeğinde en yüksek ve EC alt ölçeğinde en düşük olarak bulunmuştur. Araştırma sonucunda, hem hizmet öncesi hem de hizmet içi öğretmenler için en önemli yordayıcının saha deneyimi olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgu, özel gereksinimli öğrencilerle sınıf deneyimlerinin arttırılmasının, hizmet öncesi ve hizmet içi öğretmenlerin kapsayıcı uygulamalara yönelik öz yeterlik algılarını da artırdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Pre- and in-service teachers'self-efficacy perceptions with regards to mainstreaming practices increase the quality of inclusive education. For this reason, this dissertation‟s fundamental purpose is to explore pre- and in-service teachers‟ perceptions of self efficacy regarding inclusive practices, as assessed through employing the TEIP (Teacher Efficacy for Inclusive Practices) scale. In addition, predictors which affect their self-efficacy have been investigated directly through the results of studies conducted on the subject. This study was conducted by means of a systematised review. As pre- and in-service teachers‟ self-efficacy can influence the quality of inclusive education, the researcher investigated studies that have addressed this issue in-depth. Eight databases were searched during this study, and 24 peer reviewed articles in which the TEIP scale was used, from 2012 to 2018, were selected for inclusion. The perceptions of pre- and in-service teachers‟ self- efficacy towards inclusive education were examined through using the TEIP scale‟s three sub-dimensions, namely efficacy in collaboration (EC), effiacacy in managing behaviour (EMB), and efficacy to use inclusive instructions (EII). The results show that the perceptions of pre- and in-service teachers‟ self-efficacy towards inclusive education are associated with teachers‟ field experience, age of teacher, level currently teaching, length of training, knowledge of local legislation, confidence in teaching significant interaction with disabled students, gender, level of education, different countries‟perspectives, attitude and subject major. Pre- and in-service teachers' self-efficacy perceptions regarding inclusive education were highest in the EII subscale, and lowest in the EC sub-scale. At the end of the research, the most important predictor was found to be field experience for both pre service and in-service teachers. This statement indicates that an increase in class experience of pre- and in-service teachers with students with special needs also raises their perception of self-efficacy towards inclusive practices.