The effect of cultural appropriation on attitudes and feelings of african americans
Kültür yağmacılığının afrikalı amerikalıların tutum ve duyguları üzerindeki etkisi
- Tez No: 934904
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TERI KIRBY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: kültür yağmacılığı, tutumlar, sosyal duygular, hisler, kültürel takdir, cultural appropriation, attitudes, social emotions, feelings, cultural appreciation
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: University of Exeter
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
Kültür yağmacılığı, başka bir kültüre ait kültürel sembollerin, eserlerin, türlerin, ritüellerin veya tarzların o kültüre ait kişilerin rızası olmadan benimsenmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırma, kültür yağmacılığının Afrikalı Amerikalıların tutum ve duyguları üzerindeki etkisini incelemeye yönelik bir girişim olup, araştırmada Beyazlar ve Asyalılar tarafından kopyalanan tek bir kültür yağmacılığı unsuru ele alınmıştır ve bu unsur da cornrows'dur (bir çeşit saç örgüsü). Çalışma, kültürel ödünç alma kavramını kültür yağmacılığı ile ilişkili olarak tartışırken, ABD bağlamında bazı önemli örneklerin altını çizmiştir. Çalışmada, Afrikalı Amerikalıların kültür yağmacılığının onlara yönelik olumsuz duygulara yol açtığı varsayılmış, Afrikalı Amerikalı katılımcılar internet üzerinden çalışmaya dahil edilmiş ve kendilerine saç örgüsü kullanımını gösteren bir resim sunulmuştur. Katılımcıların hikayedeki kişinin davranışlarını beğenme ve tercih etme düzeyleri hakkında verdikleri cevaplar, Afro-Amerikan katılımcıların kültürel kökenleri ihmal eden hikayelerdeki insan hakkında açıkça olumsuz duygulara sahip olduklarını göstermiştir. Bununla birlikte, ayrımcılık ve kültür yağmacılığının duygular üzerinde önemli bir etkisi vardır; Afrikalı Amerikalılar Asyalı kadınlar ve beyaz kadınlarla siyah kadınlara kıyasla daha olumsuz duygular yaşamıştır.
Özet (Çeviri)
Cultural appropriation is defined as the adoption of cultural symbols, artefacts, genres, rituals or styles from another culture without the consent of people who belong to that culture. This research is an attempt to investigate the effect of cultural appropriation on attitudes and feelings of African Americans where the research has taken single element of cultural appropriation copied by Whites and Asians, and this element is cornrows. The study discussed the concept of cultural borrowing in relation to cultural appropriation while highlighting some important examples in the context of US. The study hypothesized that cultural appropriation of African Americans led towards negative feelings for them where African American participants were recruited online where a picture was provided to them showing manipulation of cornrows. The participants responded about the level of liking and the favourableness level of behaviour of the person in the story where results showed that African-American participants have obviously negative feelings about the human being in the stories that neglect cultural origins. However, the discrimination and cultural appropriation has a significant impact on emotions where African Americans experienced more negative emotions with Asian women and white women compared to black women.