Kameralı kadınlar: Türkiye film endüstrisinde kamera departmanında çalışan kadınların karşılaştığı sorunlar
Women with a camera: Challenges faced by women behind the camera in the film industry of Türki̇ye
  1. Tez No: 934929
  2. Yazar: NESLİHAN SİLİGÜR WEBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Patriyarka, Sinema ve Toplumsal Cinsiyet, Eril Bakış, Kamera Arkasındaki Kadınlar, Kadın Görüntü Yönetmenleri, Kadın Kamera Asistanları, Cam Tavan, Selüloit Tavan, Türkiye Sinema Endüstrisi, Patriarchy, Cinema and Gender, Male Gaze, Women Behind the Camera, Female Cinematographers, Female Camera Assistants, Glass Ceiling, Celluloid Ceiling, Turkish Film Industry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma, toplumsal cinsiyetin nasıl inşa edildiğini ve içinde yaşadığımız ataerkil sistemin gerek üretim ilişkileriyle gerekse eğitim, sanat ve kitle iletişimi gibi tüm kültürel kurumlarıyla toplumsal cinsiyeti nasıl yeniden ürettiğini, biçimlendirdiğini, sinema sanatı/ endüstrisi üzerinden incelemektedir. Sinema, cinsiyet eşitsizliklerinin hem temsil edildiği hem de yeniden üretildiği bir alan olarak ele alınmış; kadınların hem kamera önündeki hem de kamera arkasındaki konumlarına ışık tutularak sinemanın erkek egemen yapısı,“eril bakış”ve“selüloit tavan”kavramları çerçevesinde tartışılmıştır. Sinema endüstrisinin bu eşitsiz yapısının, kamera arkasında çalışan kadınlar üzerindeki etkilerini anlayabilmek amacıyla da, özellikle“erkek egemen”teknik departmanlarda görev yapan kadınların cinsiyetçi önyargılar karşısında yaşadıkları deneyimler araştırılmış ve bu kapsamda, kamera departmanında çalışan 10 kadınla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, bir yandan toplumsal cinsiyetin sinema sektöründeki izdüşümlerini anlamaya katkı sunmayı, bir yandan da Türkiye'de kamera arkasında çalışan kadınların karşılaştığı zorlukları görünür kılarak kadınların bu alandaki varlıklarının güçlendirilmesi için bir farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines how gender is constructed and how the patriarchal system reproduces and reinforces gender roles through production relations as well as cultural institutions such as education, art, and mass communication, with a specific focus on cinema as both an art form and an industry. Cinema is analyzed as a domain where gender inequalities are both represented and reproduced. The study explores the positions of women both in front of and behind the camera, analyzing the male-dominated structure of the film industry through concepts of the“male gaze”and the“celluloid ceiling.”To understand the impact of the film industry's unequal structure on women working behind the camera, this study examines the experiences of women employed in“male-dominated”technical departments and their encounters with gender-based prejudices. In this context, in-depth interviews were conducted with 10 women working in the camera department. This study aims to contribute to understanding the manifestations of gender within the film industry while also making visible the challenges faced by women working behind the camera in Türkiye. Additionally, it seeks to raise awareness to empower women and strengthen their presence in this field.