15. yüzyıl Osmanlı müzik eğitimi
Ottoman music education in the 15th century
- Tez No: 93494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH AKKAŞ, PROF. M. SALİH ERGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ottoman Musical Education, Concept of Turkish Music
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Çalışmada, 15. yüzyıl Osmanlı Müzik Eğitimi araştırılmıştır. Bu nedenle, tarihsel kaynaklara başvurularak bilgi edinme yoluna gidilmiştir. 15. yüzyıl Osmanlı Müziği, Müzik Eğitimi Bölümlerin' de daha önce araştırılmadığı için bu çalışma, bir ilke imza atmaktadır. Araştırmada sırasıyla, 15. yüzyıl bilim ve sanat hayatı, 15. yüzyıl Osmanlı eğitim sistemi, Türkçe müzik yazmaları ve son olarak da 15. yüzyıl müzik kuramları eğitim ve öğretimi araştırılıp incelenmiştir. Değerlendirme sonunda, 15. yüzyılda devlet yöneticilerinin eğitime, sanata ve sanatçıya büyük destek vermeleri sayesinde Türk Müziği kuramının ve dolayısıyla da Türk Müzik Eğitimi 'nin bu dönemde çok önemli değişim ve gelişim gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda 15. yüzyıl, Türkçe'nin bir bilim ve sanat dili olarak ilk kez Öne çıkması açısından da büyük önem taşımaktadır. Anahtar Kelimeler : Osmanlı Müzik Eğitimi, Türk Müzik Kuramı
Özet (Çeviri)
In this study, the Ottoman Musical Education in the 1 5 th century was investigated. Due to the nature of the study a historical research method was used. Since the 15 the century Ottoman Music was not investigated in music education departments, as far as the researcher is concerned, this study is the first in its kind in Turkey. In the study; science and art life, educational system and Turkish music theories in the 15 th century were analyzed. According to the findings of the study it is concluded. That Turkish music theories and accordingly Turkish music education had been passed through a radical change and development as a result of the administrators. Close interest in education, art and artists. It is also observed that Turkish as a language of science and art gained importance for the first the in the history of Ottoman period in the 1 5 th century.