Bazı Triticum ve Aegilops türlerinin sarı pas (Puccinia striiformis f. sp. tritici) hastalığına dayanıklılık durumlarının belirlenmesi
Determination of resistance of some Triticum and aegilops species to yellow rust (Puccinia striiformis f. sp. tritici) disease
- Tez No: 935018
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Triticum spp, Aegilops spp, Puccinia striiformis f. sp. tritici, hastalıklara dayanıklılık, Triticum spp, Aegilops spp, Puccinia striiformis f. sp. tritici, disease resistance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Triticum monococcum (22 adet), Triticum boeoticum (53 adet), Aegilops tauschii (5 adet), Aegilops speltoides (13 adet) ve Triticium dicoccoides (1 adet) türlerine ait 94 adet yabani ve yerel buğdaylardan meydana gelen popülasyondan elde edilen tek başaklarda; yüksek virülensliğe sahip olan ve ülkemizde yaygınlığı belirlenmiş olan sarı pasın (Puccinia striiformis f. sp. tritici) Yr27 ve Warrior ırklarına karşı yapay inokulasyon altında tam kontrollü yetiştirme odasında ve tarlada, fide ve ergin dönem reaksiyonları belirlenmiştir. Çalışma sonucunda 28 Triticum boeoticum; 8 Aegilops speltoides genotipi ile Triticum monococcum genotiplerinin tamamı hem fide hem de ergin dönemlerinde her iki ırka karşı dayanıklı reaksiyon göstermişlerdir. Bu çalışma sonucunda dayanıklı ve tolerant olarak tespit edilen genotipler dayanıklılık kaynağı olarak ıslah çalışmalarında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study examined single ears from a total of 94 wild and cultivated wheat species, which included 22 accessions of Triticum monococcum, 53 accessions of Triticum boeoticum, 5 accessions of Aegilops tauschii, 13 accessions of Aegilops speltoides, and 1 accession of Triticum dicoccoides to yellow rust (Puccinia striiformis f. sp. tritici), a highly virulent and widespread disease in Türkiye. This study assessed the susceptibility of these species to the Yr27 and Warrior races of yellow rust under controlled artificial inoculation conditions, both in a growth room and in the field, during the seedling and adult stages. The results indicated that 28 accessions of Triticum boeoticum, 8 accessions of Aegilops speltoides, and all genotypes of Triticum monococcum displayed resistant reactions to both races during both growth stages. These resistant and moderately resistant genotypes can serve as valuable resources for breeding programs aimed at developing disease-resistant wheat varieties.