Ampirik potansiyel enerji fonksiyonlarının atom topaklarına uygulanması
Aplications of empirical potantial energy functions on atomic clusters
  1. Tez No: 93502
  2. Yazar: PERVİN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ERKOÇ, DOÇ. DR. SELMA ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ampirik potansiyel enerji fonksiyonlan, atom topaklan
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
AMPİRİK POTANSİYEL ENERJİ FONKSİYONLARININ ATOM TOPAKLARINA UYGULANMASI (Doktora Tezi) Pervin Güneş GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Haziran 2000 ÖZET Cu, Ag ve Au elementleri için ileri sürülmüş ve parametrize edilmiş ampirik potansiyel enerji fonksiyonları ile mukayeseli bir çalışma yapılmıştır. Dört farklı potansiyel enerji fonksiyonu gözönüne alınmış ve Cu, Ag, Au elementlerinin N=3-201 atomlu topaklarının yapı özellikleri ve enerjileri statik minimizasyon yöntemi ile araştırılmıştır. Ni topaklarının kararlı yapılan ve enerjileri ise başka bir ampirik potansiyel kullanarak moleküler-dinamik simulasyonuyla araştırılmıştır. Simulasyonda topağm büyüklüğüne bağlı bir ampirik potansiyel enerji fonksiyonu kullanılmıştır. N=3-55 atomlu mikrotopaklarm ve N=79-459 atomlu fcc yapıdaki topakların kararlı yapılan moleküler-dinamik simulasyonuyla belirlenmiştir. Bilim Kodu : 404.03.01
Özet (Çeviri)
11 APPLICATIONS OF EMPIRICAL POTENTIAL ENERGY FUNCTIONS ON ATOMIC CLUSTERS (Ph. D. Thesis) Pervin Güneş GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY June 2000 ABSTRACT A comparative study has been made for the empirical potential energy functions proposed and parametrized for Cu, Ag and Au elements. Four different potential energy functions have been considered and applied to investigate the structural properties and energetics of clusters of the elements considered of the sizes N=3-201 atoms with static minimization method. On the other hand, structural stability and energetics of Ni clusters have been investigated by molecular-dynamics simulations. A size-dependent empirical model potential energy function has been used in the simulations. Stable structures of the microclusters with sizes N=3-55 and clusters generated from fee crystal structure with sizes N=79-459 have been determined by molecular- dynamics simulations. Science Code : 404.03.01 Keywords : Empirical potential energy functions, atomic clusters. Number of Pages: 59 Adviser : Prof. Dr.Şakir Erkoç, Doç. Dr.Selma Şimşek.