Genç yetişkin bireylerde ebeveyn tutumu ve sosyal öğrenmenin beden algısı üzerindeki etkisinin incelenmesi
Examination of the effects of parental attitudes and social learning on body perception in young adults
- Tez No: 935081
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMETTİN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beden Algısı, Algılanan Ebeveyn Tutumu, Sosyal Öğrenme, Genç Yetişkin, Body Image, Perceived Parental Attitude, Social Learning, Young Adult
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Yürütülen bu çalışmada, genç yetişkin bireylerde ebeveyn tutumu ve sosyal öğrenmenin beden algısı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmanın katılımcıları 22-40 yaş aralığında 407 kadın ve erkekten oluşmaktadır. Çalışmada Demografik Bilgi Formu, Beden Algısı Ölçeği, Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği-Çocuk Formu (KAET-Ç), Sosyal Duygusal Öğrenme Ölçeği-Genç Yetişkin Formu (SDÖÖ-GF) kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler IBM SPSS 27.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın hem yönünü hem de bağımsız değişkenlerin yordayıcı gücü hakkında bilgi almak için Pearson Korelasyon ile analiz edilmiştir. Bunun yanında yordayıcı analiz için çoklu doğrusal regresyon, demografik değişkenler için bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Analiz sonucunda genç yetişkin bireylerde ebeveyn tutumu ve sosyal öğrenmenin etkisi bulunduğu belirlenmiştir. Bulgular, duygusal sıcaklık gösteren ebeveyn tutumları sosyal duygusal öğrenme ile olumlu bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Reddedici ebeveyn tutumlarının sosyal duygusal öğrenme ile olumsuz bir etkisi olduğu saptanmıştır. Aşırı koruyucu anne tutumlarının beden algısı üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Sosyal duygusal öğrenmenin artmasıyla beden algısının daha da olumlu hale geldiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of parental attitudes and social learning on body image in young adult individuals were examined. The participants of the study consisted of 407 men and women aged between 22 and 40. The study utilized the Demographic Information Form, the Body Image Scale, the Shortened Perceived Parental Attitudes Scale-Child Form (SPPA-C), and the Social-Emotional Learning Scale-Young Adult Form (SEL-YAF). The collected data were analyzed using IBM SPSS 27.0. Pearson correlation analysis was conducted to determine both the direction of the research and the predictive power of the independent variables. Additionally, multiple linear regression analysis was performed for predictive analysis, while independent samples t-test and one-way ANOVA were used for demographic variables. The analysis results indicated that parental attitudes and social learning had an impact on young adults' body image. The findings indicated that parental attitudes characterized by emotional warmth had a positive effect on social-emotional learning. Rejecting parental attitudes were found to have a negative impact on social-emotional learning. Overprotective maternal attitudes were determined to have a negative effect on body image. It was also found that as social-emotional learning increased, body image became more positive.