Akut karaciğer yetmezliğinde terapötik aferez uygulanan olguların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of cases undergoing therapeutic apheresis in acute liver failure
  1. Tez No: 935188
  2. Yazar: MEHMET EMİN DAĞTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHİR ÖZKALEMKAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut karaciğer yetmezliği, terapötik aferez, plazmaferez, Acute liver Failure, Therapeutic plasma exchange
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Akut karaciğer yetmezliği (AKY), ani başlangıçlı, ciddi klinik kötüleşme ve yüksek mortalite ile seyreden, hızlı müdahale gerektiren bir durumdur. Çalışmamızda, AKY tanısıyla plazmaferez yapılmış hastalarda; mortalite oranı, tanı anındaki değerlerin mortaliteye etkisi, etiyolojik dağılım ve plazmaferez işleminin sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Merkezimizde 2011 – 2023 tarihleri arasında AKY ile başvurmuş ve terapötik plazma değişimi (TPD) yapılmış 56 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya alınan hastaların %37,5'i (n:21) kadın, %62,5'i (n: 35) erkekti. AKY'ne neden olan ek sık sebepler; mantar (%32,1), ilaç (%23,2) ve Hepatit B (%23,2) olarak saptanmıştır. Tüm tanılar iki grup altında toplandı; ilaç, mantar, herbal, otoimmün, kriptojenik, alkol ve organofosfat tanıları ''ilaç – toksin'' grubuna; hepatit B, wilson, amiloidoz tanıları ise ''hepatit'' grubuna alındı. Elli altı hastanın 40'ı toksin-ilaç grubuna, 16'sı hepatit grubuna dahil edildi. Ortalama tanı yaşı 48±13 idi. Plazmaferezin, AKY hastalarında güvenli bir şekilde kullanılabildiği görülmüştür. Çalışmamızda plazmaferez işlemi ile ilgili, işlemi sonlandıracak ciddi bir komplikasyon gelişmedi. Bir haftalık, bir aylık ve üç aylık mortalite oranlarına bakıldığında sırasıyla %18, %30 ve %53'tü. Gruplar arası mortalite kıyaslamalarında anlamlı bir fark saptanmadı. Hastaların tanı anındaki MELD skorları hepatit grubunda daha yüksek bulunmuştur. Özellikle INR değeri ≥2,05 olan hastaların mortalite oranlarının anlamlı şekilde arttığı görülmüştür. ROC analizi sonucunda belirlenen bu cut-off değeri, mortalite öngörüsü açısından kritik bir parametre olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızda, hasta sayısının düşük olması, kontrol grubunun bulunmaması ve enfeksiyon gibi eşlik eden faktörlerin çalışmaya dahil edilmemesi önemli eksikler olarak gösterilebilir. Bu hasta grubunda plazmaferez işleminin, ciddi bir advers olay olmadan uygulanabildiği görülmüştür. AKY'nde plazmaferezin etkinliğini değerlendirmek için daha kapsamlı, karşılaştırmalı ve prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Acute liver failure (ALF) is a condition characterized by a sudden onset, severe clinical deterioration, high mortality, and the need for rapid intervention. In our study, we aimed to evaluate the mortality rate, the impact of values at the time of diagnosis on mortality, the etiological distribution, and the outcomes of plasmapheresis in patients who underwent plasmapheresis with a diagnosis of ALF. Fifty-six patients who presented with ALF and underwent therapeutic plasma exchange (TPE) at our center between 2011 and 2023 were included in the study. Of the patients included in the study, 37.5% (n=21) were female, and 62.5% (n=35) were male. The most common causes of ALF were identified as mushrooms (32.1%), drugs (23.2%), and Hepatitis B (23.2%). All diagnoses were categorized into two groups: diagnoses such as drug, mushroom, herbal, autoimmune, cryptogenic, alcohol, and organophosphate poisoning were included in the“drug-toxin”group, while diagnoses such as Hepatitis B, Wilson's disease, and amyloidosis were classified under the“hepatitis”group. Forty of the 56 patients were included in the drug-toxin group, while 16 were included in the hepatitis group. The mean age at diagnosis was 48±13 years. Plasmapheresis was found to be safely applicable in ALF patients. No serious complications requiring termination of the procedure were observed in our study. The mortality rates at one week, one month, and three months were 18%, 30%, and 53%, respectively. No significant difference was found in mortality comparisons between the groups. The MELD scores at the time of diagnosis were found to be higher in the hepatitis group. Mortality rates were observed to increase significantly in patients with an INR value of ≥2.05. This cut-off value determined by ROC analysis was evaluated as a critical parameter for predicting mortality. The limitations of our study include a small patient population, the absence of a control group, and the exclusion of coexisting factors such as infections. It was observed that plasmapheresis could be applied in this patient group without significant adverse events. More comprehensive, comparative, and prospective studies are needed to evaluate the efficacy of plasmapheresis in ALF.