Geriatrik hastalarda klinik kırılganlık skalası ile yoğun bakım morbiditesi ve mortalitesi arasındaki ilişki
The relationship between clinical frailty scale and intensive care unit morbidity and mortality in geriatric patients
- Tez No: 935227
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN EKİNCİ, DR. YELDA BALIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Klinik kırılganlık skalası, APACHE II, SOFA, Yoğun Bakım Ünitesi, Clinical Frailty Scale, APACHE II, SOFA, Intensive Care Unit
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yoğun Bakım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş ve Amaç: Hastaların prognozlarını öngörmek açısından çeşitli skalalar mevcuttur. Rutinde APACHE II (Acute Physiology and Chronic Health Evaluation), SOFA (Sequential Organ Failure Assessment), PNI (prognostic nutrition index), NRS 2002 (nutritional risk screening) bu amaçla kullanılmakta ve risk değerlendirmedeki etkinlikleri bilinmektedir. Çalışmamızda genel yoğun bakıma çeşitli nedenlerle yatışı yapılan 45 yaş ve üzeri hastalarda Klinik Kırılganlık Skalası ile morbidite ve mortalite arasındaki ilişkinin belirlenmesini ve KKS ile rutinde kullanılan risk değerlendirme skalaları arasındaki korelasyonun değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Aralık 2024 ile Mart 2025 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Yoğun Bakım Ünitelerine herhangi bir sebeple yatışı yapılan, DSÖ'nün yaşlılık tanımına uyan 45 yaş ve üzeri 100 hasta dahil edildi. Çalışma tek merkezli ve prospektif gözlemsel olarak yürütüldü. Hastalar ilk yatışlarında günlük yaşam aktiviteleri ve komorbid durumların sorgulandığı Klinik Kırılganlık Skalası ile değerlendirmeye alındı. 1 puan çok dinç bireyleri, 9 puan ise ileri derecede düşkün ve yaşam beklentisi 6 aydan kısa olan bireyleri ifade etmek üzere puanlama yapıldı. Buna ek olarak hastaların yaş, cinsiyet, yatış nedeni ve ek hastalıkları sorgulandı. Hastaların APACHE II, SOFA skoru ve PNI değerlendirmeleri de rutin alınan kan örnekleri baz alınarak hesaplandı. Taburculuk durumları kayıt altına alınarak bu skalaların morbidite ve mortaliteyi öngörmedeki etkinliği araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 100 hasta dahil edildi. Bu hastaların 51'i mortalite ile sonuçlandı. Kalan 49'unun servise, palyatif bakım merkezine ya da eve taburculuğu planlandı. Çalışmamızdaki yaş grupları göz önüne alındığında ileri yaş grubunda (75-89 ve ≥ 90 yaş) klinik kırılganlık skalası, APACHE II, APACHE II beklenen ölüm oranı yüzdesi ve giriş SOFA skoru diğer iki yaş grubuna göre (45-59 ve 60-74 yaş) anlamlı(p0,05) farklılık göstermemiştir. Yaş ≥ 90 olan grupta NRS 2002 skoru diğer yaş gruplarından anlamlı (p0,05) farklılık göstermemiştir. Mortalite ile seyreden ve taburcu olan gruptaki hastaların ayrımında klinik kırılganlık skalasının anlamlı [Eğri altı alan 0.688 (0.585- 0.791)] etkinliği gözlenmiştir. Mortalite ile seyreden ve sağ kalan hastaların ayrımında klinik kırılganlık skalası ''7'' cut-off değerinin anlamlı [Eğri altı alan 0.646 (0.537-0.754)] etkinliği gözlenmiştir. Klinik kırılganlık skalası >7 olan grupta mortalite oranı klinik kırılganlık skalası ≤7 olan gruptan anlamlı(p7) hasta grubunda mortalite ihtimalini öngörmekte başarılıdır. Çalışmamızda KKS ile APACHE II, SOFA skoru, NRS 2002 ve PNI arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gözlenmiştir. Klinik Kırılganlık Skalasının yoğun bakım takibine alınan ileri yaş ve hassas hasta grubunda alınacak tedbirler, yapılacak müdahaleler hususunda ve bu hastaların yönetiminde bize yol gösterici olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction - Aim: There are various scales to predict the prognosis of patients. APACHE II (Acute Physiology and Chronic Health Evaluation), SOFA (Sequential Organ Failure Assessment), PNI (prognostic nutrition index), NRS 2002 (nutritional risk screening) are used for this purpose and their effectiveness in risk assessment is known. In our study, we aimed to determine the relationship between the Clinical Frailty Scale and morbidity and mortality in patients aged 45 years and older who were admitted to the general intensive care unit for various reasons and to evaluate the correlation between the CFS and routinely used risk assessment scales. Material and Method: Between December 2024 and March 2025, 100 patients aged 45 years and older who met the WHO definition of old age and were admitted to the General Intensive Care Units of Health Sciences University Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital for any reason were included in the study. The study was conducted as a single center and prospective observational study. Patients were evaluated with the Clinical Frailty Scale, in which activities of daily living and comorbid conditions were questioned at the first hospitalization. A score of 1 was assigned to very vigorous individuals and a score of 9 to severely frail individuals with a life expectancy of less than 6 months. In addition, age, gender, reason for hospitalization and comorbidities were questioned. APACHE II, SOFA score and PNI assessments were also calculated based on routine blood samples. Discharge status was recorded and the effectiveness of these scales in predicting morbidity and mortality was investigated. Results: The study included 100 patients. Of these patients, 51 resulted in mortality. The remaining 49 were planned to be discharged to the ward, palliative care center or home. Considering the age groups in our study, the clinical frailty scale, APACHE II, APACHE II expected mortality rate percentage and admission SOFA score were significantly (p0.05) between age groups. In the group aged ≥ 90 years, NRS 2002 score was significantly (p0.05) between the mortality group and the survivor group. Significant [area under the curve 0.688 (0.585- 0.791)] efficiency of the clinical frailty scale was observed in differentiating patients in the mortality and discharge groups. Significant [Area under the curve 0.646 (0.537-0.754)] efficiency of the clinical frailty scale ''7'' cut-off value was observed in the differentiation of patients with mortality and survivors. The mortality rate was significantly (p7 than in the group with clinical frailty scale ≤7. The sensitivity, positive predictive value, specificity and negative predictive value were 35.3%, 85.7%, 93.9% and 58.2%, respectively, for differentiating patients with mortality and survivors with a cut-off of 7 on the clinical frailty scale. APACHE II score, expected mortality according to APACHE II score, admission SOFA score, need for invasive mechanical ventilation, invasive mechanical ventilation length of stay, intensive care unit length of stay were significantly (p7). In our study, statistically significant correlations were observed between the CFS and APACHE II, SOFA score, NRS 2002 and PNI. We think that the Clinical Frailty Scale will guide us on the measures to be taken, interventions to be made and the management of these patients in the advanced age and vulnerable patient group who are followed up in intensive care.