Çocuk alerji hastalarında uyku bozukluğu
Sleep disturbances in children with allergic diseases
- Tez No: 935245
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ÖZÇEKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, Çocuk Alerji, Uyku bozukluğu, Asthma, Pediatric Allergy, Sleep Disturbance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Uyku kalitesinin en fazla etkilendiği alerjik hastalık grubunun belirlenmesi, uyku kalitesi bozulmuş bireylerin tespit edilmesi ve hastalık kontrolünün yetersiz olduğu hastaların belirlenmesine katkı sunarak, klinisyenlerin gerekli tedavi düzenlemeleri yapmalarını sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Alerji Polikliniğinde 1 yıl süre ile takip edilen 6-12 yaş arası, 57 astım, 53 alerjik rinit, 50 atopik dermatit ve 50 kronik ürtiker hastası çalışmamızın araştırma grubunu oluşturmuştur. Çalışmamızın kontrol grubu, alerjik ve kronik hastalığı olmayan kontrol muayenesi amacıyla hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran 6-12 yaş arasında 201 çocuktan oluşmuştur. Çalışmaya dahil edilen çocukların ebeveynlerine yüz yüze görüşülerek“Çocuklar İçin Uyku Bozukluğu Ölçeği Anketi”dolduruldu. Ölçekten elde edilen T Skoru 70'ten büyük olan olguların uyku bozukluğu semptomları gösterdiği kabul edilmektedir. Bu yöntemle alerjik hastalığı olan ve olmayan çocuklar arasında uyku bozukluğu sıklığı ve şiddeti karşılaştırılırken alerjik hastalıklar arasında da uyku bozukluğu sıklığı ve şiddeti karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda uyku bozukluğu ölçeği genel skorları açısından alerjik hastaların sağlıklı bireylere kıyasla daha yüksek değerlere sahip olduğu saptanmış; özellikle uykuda solunum bozuklukları, uyanıklık reaksiyonları, uyku-uyanıklık geçiş bozuklukları ve uykuda aşırı terleme parametrelerinde anlamlı farklar tespit edilmiştir. Alt grup analizlerinde, solunum alerjisi olan bireylerde uykuda solunum bozuklukları daha belirginken, deri alerjisi olan hastalarda uyanıklık reaksiyonları ve uyku-uyanıklık geçiş bozuklukları daha sık izlenmiştir. Sonuç: Çalışmamız çocuklarda alerjik hastalıkların özellikle uykuda solunum bozuklukları, uyanıklık reaksiyonları ve uykuda aşırı terleme gibi parametrelerle uyku kalitesini olumsuz etkilediğini ve bu bozuklukların hastalık şiddetiyle ilişkili olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to identify the allergic disease group most significantly affecting sleep quality, to detect individuals with impaired sleep, and to contribute to the identification of patients with poor disease control, thereby assisting clinicians in making appropriate treatment adjustments Materials and Methods: The study included a total of 210 patients—57 with asthma, 53 with allergic rhinitis, 50 with atopic dermatitis, and 50 with chronic urticaria who were followed for one year at the Pediatric Allergy Outpatient Clinic of the University of Health Sciences, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital. The parents of the participating children were interviewed face-to-face and completed the“Sleep Disturbance Scale for Children (SDSC).”A T-score greater than 70 was considered indicative of sleep disturbance symptoms, and higher T-scores correlated with greater severity of sleep disorders. Using this scale, both the prevalence and severity of sleep disturbances were compared between children with and without allergic diseases, as well as among the different allergic disease subgroups. Results: In the allergic disease group, male sex, sleeping in a separate room, and being in the middle-income group were significantly more frequent. Sleep disturbance scores were significantly higher in children with allergic diseases compared to healthy controls, with marked differences particularly in parameters such as sleep-disordered breathing, arousal disorders, sleep–wake transition disorders, and excessive sweating during sleep. Subgroup analyses revealed that sleep-disordered breathing was more prominent in patients with respiratory allergies, whereas arousal disorders and sleep–wake transition disturbances were more frequently observed in those with skin allergies. Conclusion: Our study demonstrates that allergic diseases in children negatively impact sleep quality, especially through parameters such as sleep-disordered breathing, arousal disorders, and excessive sweating during sleep. These disturbances were found to be associated with disease severity.