Preadölesan taekwondocularda, 8 haftalık ip atlama egzersizlerinin vücut dengesi, vuruş gücü ve çeviklik üzerine etkisi
Effects of an 8-week rope jumping program on body balance, kicking performance, and agility in pre-adolescent taekwondo athletes
- Tez No: 935289
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çeviklik, İp Atlama, Taekwondo, Vuruş Gücü, Çeviklik, İp Atlama, Taekwondo, Vuruş Gücü
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmanın temel amacı 10-12 yaş grubu taekwondocularda taekwondoda antrenmanına ek olarak uygulanan 8 haftalık ip atlama egzersizlerinin dinamik-statik denge, çeviklik ve özelikle taekwondoda yarışmalarda rakipten puan almak için gerekli olan tekme vuruş gücüne etkilerini incelemekti. Bu çalışmaya 44 erkek sporcu (age = 11, 75 SD = 0, 53) katıldı (haftada üç kez). Katılımcılar rastgele iki gruba ayrıldı: (DG) ip atlama (n = 21) ve (KG) kontrol grubu (n = 23). DG grubuna taekwondo antrenmanına ek olarak sekiz haftalık ip atlama antrenmanları uygulandı. Vuruş gücü (PSS, joule), dinamik ve statik denge (Biodex) ve çeviklik değerleri ön ve son testlerde ölçüldü. 2 (zaman) × 2 (grup) tekrarlanmış ölçümlü çok değişkenli varyans analizi (ANOVA) yapıldı. DG grubunda dominant ve nondominant bacaklardan yapılan tekme vuruş güçlerinde anlamlı performans artışları gözlenmiştir. Özellikle, nondominant bandal (F = 7.541, p = 0.009, ηp² = 0.152) ve nondominant yopcahgi (F = 8.666, p = 0.005, ηp² = 0.171) tekmelerinde grup ve zaman etkileşimleri anlamlı bulunmuştur. Bu bulgular, DG grubunun özellikle nondominant bandalchagi ve yopchagi tekmelerinde kontrol grubuna göre daha büyük gelişim gösterdiğini ortaya koymaktadır. Deney grubunda, çift bacak statik testinde APSI'de %23, 2, tek bacak statik non-dominant bacakta OSI'de %28, 97 ve MLSI'de %27, 72, çift bacak dinamik testinde OSI'de %23, 46 ve MLSI'de %34, 04, tek bacak dinamik non-dominant bacakta OSI'de %20, 17 ve MLSI'de %30, 55 anlamlı azalmalar gözlenmiştir. Deney grubunda, ön-test ve son-test arasındaki Hexagon test süresinde anlamlı bir fark bulunmuş olup (F = 5.565, p = 0.023, ηp² = 0.117). Bu bulgular ip atlama egzersizlerinin çevikliğide etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study was to examine the effects of an 8-week rope jumping exercise program, implemented alongside taekwondo training, on dynamic and static balance, agility, and specifically kicking power, which is crucial for scoring points in taekwondo competitions, in male taekwondo athletes aged 10-12 years. A total of 44 male athletes (mean age = 11.75, SD = 0.53) participated in the study, with training sessions held three times per week. Participants were randomly assigned to either a rope jumping group (TG; n = 21) or a control group (CG; n = 23). The TG group completed 8 weeks of rope jumping exercises in addition to their regular taekwondo training. Performance measures included kicking power (PSS, joules), dynamic and static balance (Biodex), and agility, assessed at pre-and post-test. A 2 (time) × 2 (group) repeated-measures multivariate analysis of variance (ANOVA) was conducted. Significant improvements in kicking power were observed in the TG group for both dominant and non-dominant legs. Notably, significant group-by-time interactions were found for the non-dominant bandalchagi kick (F = 7.541, p = 0.009, ηp² = 0.152) and the non-dominant yopchagi kick (F = 8.666, p = 0.005, ηp² = 0.171). These results indicate that the TG group exhibited significantly greater improvements compared to the CG, particularly in non-dominant bandalchagi and yopchagi kicks. Additionally, the TG group demonstrated significant reductions in balance indices. In the double-leg static test, the APSI decreased by 23.2%. In the single-leg static test for the non-dominant leg, the OSI and MLSI decreased by 28.97% and 27.72%, respectively. Similarly, in the double-leg dynamic test, the OSI and MLSI decreased by 23.46% and 34.04%, respectively. For the single-leg dynamic test on the non-dominant leg, the OSI and MLSI decreased by 20.17% and 30.55%, respectively. Lastly, the Hexagon test revealed a significant improvement in agility, with a significant pre-test to post-test difference observed in the TG group (F = 5.565, p = 0.023, ηp² = 0.117). These findings suggest that rope jumping exercises not only enhance kicking performance but also positively influence balance and agility in young taekwondo athletes.