Sağlık çalışanlarının memur sendikalarına karşı tutumları ve üye olmalarına etki eden faktörlerin belirlenmesi: Kırşehir örneği
Health workers' attitudes towards civil servant unions and determination of the factors affecting their membership: The case of Kırşehir
  1. Tez No: 935306
  2. Yazar: NEVZAT KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ÖZATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanı, Sendika, Sendikal Örgütlenme, Sendikal Tutum, Health Worker, Trade Union, Trade Union Organization, Trade Union Attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kırşehir ilinde görev yapan ve memur sendikalarına üye olma niteliğine sahip sağlık çalışanlarının memur sendikalarına karşı tutumları ve üye olmalarına etki eden faktörlerin belirlenmesidir. Bu çalışma ile sağlık çalışanlarının sendikalara yönelik tutumlarının belirlenmesi ve sendikalara üye olma motivasyonlarının anlaşılmasıyla literatüre önemli katkılar sağlamayı hedeflemektedir. Ayrıca, bu çalışmanın bulgularının, sağlık sektöründe sendikal örgütlenme süreçlerini daha iyi anlamaya ve sendikal faaliyetlerin etkinliğini artırmaya yönelik öneriler geliştirilmesine de yardımcı olması beklenmektedir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yüz yüze anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın kapsamını Kırşehir ilinde faaliyet gösteren sağlık kurumlarında çalışan toplam 385 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan ölçeklerden“Sendikal Örgütlenme Nedenleri Ölçeği”15 soru ve 3 alt boyuttan,“Sendikal Tutum Ölçeği”ise 20 soru ve 3 alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçekteki sorulara verilen cevaplar 5 li likert tarzında; 1-Kesinlikle katılmıyorum, 5-Kesinlikle katılıyorum şeklinde derecelendirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programına yüklenmiş, bulguların değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, normallik testi, açımlayıcı faktör analizi, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular değerlendirildiğinde demografik faktörler açısından sendikal örgütlenme ile eğitim düzeyi arasında anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir. Yaş, cinsiyet, çalışma süresi, görev, üye olunan sendika, üyelik süresi gibi değişkenler ile ölçekler arasında farklılık gözlemlenmemiş olmasına rağmen bazı alt boyutlarda farklılıklar ile karşılaşılmıştır. Sendikal tutum ile sendikal örgütlenme nedenleri arasında istatistiki açıdan herhangi bir ilişki tespit edilememiştir. Ancak sendikal örgütlenme toplam puanı ile sendikal tutum alt boyutları arasında 0,01 anlamlılık düzeyinde ilişkiler belirlenmiştir. Sendikaların, eğitim düzeylerine göre farklılaşan üyelere yönelik daha özelleştirilmiş iletişim ve eğitim çözümleri geliştirmesi faydalı olabilir. Ayrıca, sendikal tutum ve sendikal örgütlenme nedenleri arasındaki ilişkisizlikten hareketle, üyelerin örgütlenme motivasyonlarını daha iyi anlayabilmek için yeni çalışmalar yapılması önerilmektedir. Ayrıntılı anketler ve görüşmeler yaparak, sendikal amaç ve stratejiler belirlenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the attitudes of health care workers working in Kırşehir province who are qualified to be members of civil servant unions towards civil servant unions and the factors affecting their membership. This study aims to make significant contributions to the literature by determining the attitudes of healthcare workers towards trade unions and understanding their motivations for becoming a member of trade unions. It is also expected that the findings of this study will help to better understand the processes of union organization in the health sector and to develop recommendations to increase the effectiveness of union activities. Face-to-face survey technique, one of the quantitative research methods, was used in the study. The scope of the research consists of a total of 385 health care workers working in health institutions operating in Kırşehir province. Among the scales used in the research, the“Reasons for Union Organization Scale”consists of 15 questions and 3 sub-dimensions, and the“Union Attitude Scale”consists of 20 questions and 3 sub-dimensions. The answers given to the questions in the scale were graded in a 5-point Likert scale; 1 - Strongly disagree, 5 - Strongly agree. The data obtained were uploaded to the SPSS program and descriptive statistics, normality test, exploratory factor analysis, independent sample t test, one-way variance analysis and correlation analysis were applied in the evaluation of the findings. When the findings obtained from the research are evaluated, significant differences were observed between union organization and education level in terms of demographic factors. Although no differences were observed between the scales and variables such as age, gender, working time, position, union membership and membership period, differences were observed in some sub-dimensions. No statistically significant relationship was found between union attitudes and reasons for union organizing. However, there was a relationship between the total score of union organizing and the sub-dimensions of union attitude at 0.01 significance level. It may be useful for unions to develop more customized communication and training solutions for members with different educational levels. In addition, based on the lack of correlation between union attitudes and reasons for union organizing, it is recommended that further studies be conducted to better understand members' motivations for organizing. By conducting detailed surveys and interviews, union goals and strategies can be identified.