The impact of social media marketing on consumer brand engagement in the Moroccan banking sector
Fas bankacılık sektöründe sosyal medya pazarlamasının tüketici marka bağlantısı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 935389
  2. Yazar: HASNA DARFAOUI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Pazarlaması, Tüketici Marka Bağlılığı, Fas Bankacılık Sektörü, Dijital Pazarlama, Demografik Faktörler, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Social Media Marketing, Consumer Brand Engagement, Moroccan Banking Sector, Digital Marketing, Demographic Factors, Structural Equation Modeling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
SOSYAL MEDYA PAZARLAMASININ FAS BANKACILIK SEKTÖRÜNDE TÜKETİCİ MARKA BAĞLILIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Sosyal medya pazarlaması (SMP), işletmelerin tüketicilerle etkileşim biçimini dönüştürmüştür, özellikle dijital etkileşimin önemli bir rekabet avantajı haline geldiği bankacılık sektöründe. Bu çalışma, SMP stratejilerinin Fas bankacılık sektöründe tüketici marka bağlılığı (TMB) üzerindeki etkisini incelemektedir. Özellikle, beş ana SMP öğesinin özelleştirme, eğlence, etkileşim, ağızdan ağıza (WOM) pazarlama ve trend olma tüketici etkileşimini bankacılık markalarıyla nasıl etkilediği araştırılmaktadır. Ayrıca, yaş, cinsiyet, eğitim, gelir, ve sosyal medya kullanımı gibi demografik faktörlerin bu SMP stratejilerine olan tüketici tepkilerindeki moderatör etkileri de incelenmiştir.Teknoloji Kabul Modeli (TAM) ve Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) teorileri gibi çerçevelerin kullanılması, dijital bankacılık ortamında tüketicilerin markalarla nasıl ilişki kurduğunu anlamada değerli bilgiler sunmaktadır. Bu teorik bakış açısı, tüketicilerin sosyal medya içeriğine yönelik algılarının, bankacılık markalarına olan bağlılıklarını ve etkileşimlerini nasıl etkilediğini açıklamaya yardımcı olmaktadır. Çalışma, Fas bankacılık tüketicilerinden veri toplamak için çevrimiçi anket yöntemiyle nicel bir araştırma yaklaşımı kullanmıştır. Yapısal Eşitlik Modellemesi (SEM) kullanılarak, SMP boyutları ile tüketici marka bağlılığı arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Bulgular, etkileşim, eğlence ve özelleştirmenin, etkileşimi teşvik etmede en etkili faktörler olduğunu ortaya koymaktadır. Sosyal medya içeriğini kişiselleştirilmiş ve ilgi çekici olarak algılayan tüketicilerin, bankacılık markalarıyla daha güçlü duygusal ve davranışsal bağlantılar geliştirmeye daha yatkın oldukları görülmüştür. Ayrıca, demografik faktörler, SMP stratejilerinin etkinliğini önemli ölçüde moderatör bir şekilde etkilemekte, farklı tüketici segmentlerinin farklı seviyelerde etkileşim sergilediği gözlemlenmiştir. Bu bulgular, Fas bankacılık sektörü için önemli yönetimsel çıkarımlar sunmaktadır. Tüketici etkileşimini artırmak için bankaların, etkileşimli ve kişiselleştirilmiş içerik oluşturması, influencer pazarlaması ve kullanıcı tarafından üretilen içerik gibi stratejilerden yararlanması gerekmektedir. Demografik özelliklere dayalı tüketici segmentasyonu, SMP kampanyalarının her bir gruba uyarlanmasını sağlayarak etkinliğini artıracaktır. Sosyal medya pazarlama stratejilerini, tüketicilerin tercihleri ve beklentileriyle uyumlu hale getirerek, Fas bankaları marka sadakati, güven ve uzun vadeli etkileşimi dijital dünyada artan rekabet koşullarında geliştirebilir. Bu çalışma, dijital pazarlama literatürüne katkı sağlamakta ve finansal hizmetler sektöründe SMP'nin rolü üzerine gelecekteki araştırmalar için bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
THE IMPACT OF SOCIAL MEDIA MARKETING ON CONSUMER BRAND ENGAGEMENT IN THE MOROCCAN BANKING SECTOR Social media marketing (SMM) has transformed how businesses interact with consumers, especially in the banking sector, where digital engagement has become a key competitive advantage. This study explores the impact of SMM strategies on consumer brand engagement (CBE) within the Moroccan banking sector. Specifically, it investigates how five key SMM elements, customization, entertainment, interaction, word-of-mouth (WOM), and trendiness affect consumer engagement with banking brands. Additionally, it examines the moderating effects of demographic factors such as age, gender, education, income, and social media usage on consumer responses to these SMM strategies. Incorporating frameworks such as the Technology Acceptance Model (TAM) and Customer Relationship Management (CRM) theory provides valuable insights into how consumers build relationships with brands in the digital banking environment. This theoretical lens helps explain how consumers' perceptions of social media content influence their engagement and loyalty to banking brands. A quantitative research approach was used, employing an online survey to collect data from Moroccan banking consumers. Structural Equation Modeling (SEM) was applied to analyze the relationships between the SMM dimensions and consumer brand engagement. The findings indicate that interaction, entertainment, and customization are the most influential factors in fostering engagement. Consumers who perceive social media content as personalized and engaging are more likely to develop stronger emotional and behavioral connections with banking brands. Furthermore, demographic factors significantly moderate the effectiveness of SMM strategies, with different consumer segments exhibiting varying levels of engagement. These findings offer key managerial insights for the Moroccan banking sector. To enhance consumer engagement, banks should focus on creating interactive, personalized content and leverage strategies like influencer marketing and user-generated content. Segmenting consumers based on demographic characteristics will help tailor SMM campaigns, thereby maximizing their impact. By aligning social media marketing strategies with consumer preferences and expectations, Moroccan banks can improve brand loyalty, trust, and long-term engagement in an increasingly competitive digital landscape. This study contributes to the growing body of literature on digital marketing and offers a framework for future research on the role of SMM in the financial services industry.