Üniversite öğrencilerinin kitle ve sosyal medya iletişim araçlarını kullanımının suç algısı ve risk davranışları üzerine etkisi
The effect of university students' use of mass and social media communication tools on crime perception and risk behaviors
- Tez No: 935395
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKAİ GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Suç algısı, sosyal medya, kitle iletişim araçları, risk davranışları, medya okuryazarlığı, Crime perception, social media, mass media, risky behaviors, media literacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin kitle ve sosyal medya iletişim araçlarını kullanımının suç algısı ve risk davranışları üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, sosyal medya ve kitle iletişim araçlarının bireylerin suç algısını nasıl şekillendirdiği, medyada paylaşılan suç ve şiddet içeriklerine maruz kalmanın duygusal ve bilişsel etkileri ile bu durumun riskli davranışlarla ilişkisi ele alınmıştır. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, başlangıçta 180 üniversite öğrencisinden veri toplanmış, ancak belirlenen kabul ve dışlama kriterlerini karşılamayan 10 katılımcı araştırma kapsamı dışında bırakılmıştır. Nihai analizler, 170 katılımcının verileri üzerinden gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların demografik özellikleri, medya kullanım alışkanlıkları ve suç algıları çeşitli istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Araştırmada, sosyal medya kullanım süresi ve suç içeriklerine maruz kalma düzeyinin suç algısı üzerinde sınırlı ancak anlamlı etkileri olduğu bulunmuştur. Bunun yanı sıra, medyada suç işleyen bireylerin kahramanlaştırılması ve romantize edilmesi gibi unsurların bireylerin suç algılarını çarpıtma potansiyeline sahip olduğu görülmüştür. Araştırma bulguları, medya içeriklerinin dramatize edilmesinin, bireylerde suç korkusu ve güvensizlik duygularını artırabileceğini göstermiştir. Sosyal medyanın bireylerde suç içeriklerine karşı duyarsızlaşma eğilimini artırdığı ve adalet sistemine olan güveni zayıflatabileceği de çalışmanın dikkat çeken diğer sonuçları arasında yer almıştır. Sonuç olarak, bu çalışma, sosyal medya ve kitle iletişim araçlarının bireylerin suç algıları üzerindeki etkilerini vurgulamakta ve medya okuryazarlığı programlarının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of university students' use of mass media and social media communication tools on their perception of crime and risky behaviors. The research investigates how mass media and social media shape individuals' perceptions of crime, the emotional and cognitive effects of exposure to crime and violence-related content, and the relationship between such exposure and risky behaviors. The study utilized a quantitative research method and collected data from 180 university students via an online survey. However, 10 participants who did not meet the inclusion and exclusion criteria were excluded, and the final analysis was conducted with data from 170 participants. Participants' demographic characteristics, media usage habits, and crime perceptions were analyzed using various statistical methods. The findings revealed a limited but significant relationship between social media usage duration, exposure to crime-related content, and crime perception. Furthermore, the glorification and romanticization of criminals in the media were found to have the potential to distort individuals' perceptions of crime. The findings also showed that the dramatization of crime content in the media could increase feelings of fear and insecurity among individuals. Social media was also observed to contribute to desensitization toward crime and violence, while potentially weakening trust in the justice system. In conclusion, this study emphasizes the influence of social media and mass media on individuals' crime perceptions and highlights the importance of media literacy programs. It aims to raise awareness about the need for responsible presentation of media content and suggests that developing a critical approach to media content can mitigate its negative effects on individuals and society.