Hızlı maksiller genişletme sonucu mandibular kemik ve temporomandibular eklem trabeküler yapısında meydana gelen değişikliklerin fraktal analiz kullanılarak incelenmesi
Investigation of changes caused by rapid maxillary expansion in mandibular bone and temporomandibular joint trabecular structure using fractal analysis
- Tez No: 935465
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÇİFÇİ ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Fraktal analiz, Hızlı maksiller genişletme, Panoramik radyografi, Trabeküler kemik, Fractal analysis, Panoramic radyography, Rapid maxillary expansion, Trabecular structure
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Hızlı maksiller genişletme (RME) tedavisi sonucunda yüz kemiklerinde, maksiller ve mandibular kemiklerde, çevre suturlarında ve temporomandibular eklemde (TME) çeşitli etkiler gözlenmektedir. Bu çalışma, hızlı maksiller genişletme tedavisinin mandibular kemik ve temporomandibular eklem üzerindeki etkilerini, trabeküler yapısal değişiklikler bağlamında değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ortodontik tedavi sürecinin mandibular yapı ve TME uyumu üzerindeki biyomekanik etkilerini anlamak için fraktal analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntem, radyografik görüntülerdeki mikro yapısal değişiklikleri sayısal olarak değerlendirme imkânı sunmaktadır.Araştırma kapsamında, Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalında RME tedavisi uygulanan bireylere ait tedavi öncesi (T0) ve tedavi sonrası 3 aylık retansiyon dönemine (T1) ait panoramik radyografiler arşivden seçilmiştir. Çift taraflı olarak mandibular ramus, korpus ve kondildeki iki farklı zamana ve cinsiyete ait gerekli ölçümler fraktal analiz yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Tedavi öncesi ve tedavi sonrasında alınan radyografilerde ilgili bölgelerde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Various effects are observed on facial bones, maxillary and mandibular bones, surrounding sutures, and the temporomandibular joint (TMJ) as a result of rapid maxillary expansion (RME) treatment. This study aimed to evaluate the effects of RME treatment on the mandibular bone and TMJ in the context of trabecular structural changes. Fractal analysis was utilized to understand the biomechanical impacts of orthodontic treatment on the mandibular structure and TMJ alignment. This method provides a quantitative assessment of microstructural changes observed in radiographic images. Within the scope of the study, panoramic radiographs of individuals treated with RME at Biruni University Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics, were selected from the archives. The radiographs included images from pre-treatment (T0) and post-treatment after a three-month retention period (T1). Bilateral measurements of the mandibular ramus, corpus, and condyle at two different time points and across genders were analyzed using fractal analysis. According to the results, the data obtained were statistically analyzed. No statistically significant changes were observed in the relevant regions on radiographs taken before and after the treatment.