Halluks valgusu olan diplejik serebral palsili çocuklarda egzersiz ve mobilizasyonun deformiteyi düzeltmedeki etkinliği
The effectiveness of exercise and mobilization in correcting deformity in children with diplegic cerebral palsy with Hallux valgus
  1. Tez No: 935479
  2. Yazar: BEDİA ÖZDEMİR TURGUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL ÖZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Halluks Valgus, Diplejik Serebral Palsi, Egzersiz, Mobilizasyon, Halluks Valgus Açısı, 1. MTF Eklem, Hallux Valgus, Diplegic Cerebral Palsy, Exercise, Mobilization, Hallux Valgus Angle, 1st MTF Joint
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmamızın amacı Diplejik SP'li çocuklarda sık görülen HV deformitesinin erken dönemde uygulanan egzersiz ve mobilizasyonun deformiteyi düzeltmedeki rolü ve fizyoterapistlere örnek egzersiz programı sunmaktır. İstanbul FSM Tıp Merkezinde hekim tarafından HV tanısı konulan, Diplejik SP tanısı olan, 9-16 yaş, İFSS Seviye 1 ve 2 olan, Ambulasyon seviyesi GMFCS'I 1-2 olan, AFO ve GRAFO kullanan, Yardımcı cihaz kullanımı olmayan, Manchester skalası evre 1 ve 2 olan 15 SP'li birey dahil edildi. Değerlendirmede HV sınıflandırması için Manchester Skalası, HV açısı ve EHA gonyometre, Spastisite MAS, Kas kuvveti Kendall Manual Kas Kuvveti, Ağrı VAS, İletişim becerisi İFSS, KMFSS ile Ambulasyon seviyesi, AOFAS-Halluks MTF-İF orta ayak skalası uygulandı. Tedavi haftada 2 kez her egzersiz ve mobilizasyon 10 tekrar 2 set ve setler arası 15 saniye olarak 12 hafta uygulandı. Ev egzersizleri verilerek takip edildi. HV açısı ve ağrı tedavi sonrası hem sağ hem sol ayakta anlamlı olarak azaldı(p0,05). HV tedavisinde erken dönemde egzersiz ve mobilizasyon uygulamalarıyla kombine edilen rehabilitasyonun, HV açısını ve ağrıyı azaltmak, dizilimi düzeltmek, fonksiyonelliği arttırmakta etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to present the role of early-stage exercises and mobilization in correcting the common HV deformity in children with diplegic CP, and to provide an example exercise program for physiotherapists. Fifteen individuals with a diagnosis of hemiplegic varus (HV) by a physician at Istanbul FSM Medical Center, diagnosed with diplegic cerebral palsy (CP), aged 9-16 years, classified as IFSP Level 1 and 2, with GMFCS levels 1-2 for ambulation, using AFO and GRAFO, without the use of assistive devices, and classified as stage 1 and 2 on the Manchester scale, were included. In the evaluation, the Manchester Scale for HV classification, HV angle and EHA goniometer, Spasticity MAS, Muscle strength Kendall Manual Muscle Strength, Pain VAS, Communication skills IFSS, KMFSS with Ambulation level, and AOFAS-Hallux MTF-Middle Foot Scale were applied. The treatment was applied twice a week for 12 weeks, with each exercise and mobilization consisting of 10 repetitions, 2 sets, and a 15-second rest between sets. Home exercises were given for follow-up. The HV angle and pain significantly decreased in both the right and left feet after treatment (p0.05). In the treatment of HV, it has been concluded that rehabilitation combined with exercise and mobilization in the early period is effective in reducing the HV angle and pain, correcting alignment, and increasing functionality.