Yönetici hemşirelerin liderlik davranışlarının incelenmesi: Kamu örneği
Examination of leadership behaviours of nurse managers: Public sample
- Tez No: 935599
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA AZİZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Kamu, Liderlik, Yönetici, Leadership, Manager, Nurse, Public
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Liderlik belirli hedeflere ulaşmak için bir grup insanı bir araya getirme ve harekete geçirme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Liderliğin önemli olduğu anlardan biri olarak sağlık sektörü gelmektedir. Hemşireler sağlık kurumları içerisindeki insan kaynaklarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Hemşirelik hizmetlerinin yöneticileri, bakım birimlerindeki hasta ve sağlıklı bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak, hemşirelik hizmetlerini yürütmek ve hemşirelik personelini yönetmekten sorumludur. Bu görevlerin başarılı bir şekilde yerine getirilebilmesi ise yönetici hemşirenin liderlik yeteneğine bağlıdır. Yapılan bu çalışmanın amacı kamu hastanesinde çalışan yönetici hemşirelerin liderlik davranışlarının incelenmesi olarak belirlenmiştir. Çalışmada nicel analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini 620 hemşire, örneklemini de 263 hemşire oluşturmaktadır. Hemşirelere Kişisel Bilgi Formu ve Liderlik Tarzı Ölçeği soruları yöneltilmiştir. Bu sorulardan elde edilen veriler SPSS 26 programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Liderlik Tarzı Ölçeği alt boyutları geliştiricilik alt boyutu ile serbest bırakıcı alt boyut arasında negatif; gelişticirilik alt boyutu ile otoriterlik alt boyutu arasında pozitif bir ilişki olduğu; serbest bırakıcı alt boyutu ile otoriterlik alt boyutları arasında ilişki bulunmadığı belirlenmiştir. Liderlik tarzları toplam puanı üzerinde geliştirici alt boyutun etkisi pozitif yönde, serbest bırakıcının etkisi pozitif yönde zayıf düzeyde, otoriterlik puanının etkisi pozitif yönde çok iyi düzeydedir. Erkeklerin liderlik tarzı ölçeği serbest bırakıcı alt boyutundan aldıkları puanların anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu; yaşlarına, medeni durumlarına, eğitim durumlarına, meslekte çalışma sürelerine ve şu anda çalıştıkları serviste çalışma sürelerine göre liderlik tarzı ölçeği geliştirici, serbest bırakıcı ve otoriter alt boyutlarından ve ölçek toplamından aldıkları puanlar istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Hemşirelerin cinsiyetlerine göre liderlik tarzı ölçeği alt boyutlarından geliştirici ve otoriter alt boyutundan ve ölçek toplamından aldıkları puanlar istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir. Şu anda çalıştıkları birimlere göre hemşirelerin liderlik tarzı ölçeği geliştirici ve serbest bırakıcı alt boyutundan aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu; otoriterlik alt boyutundan aldıkları puanlarınsa istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Leadership is defined as the ability to bring a group of people together and mobilize them to achieve certain goals. One of the moments when leadership is important is the health sector. Nurses constitute an important part of human resources in health institutions. Managers of nursing services are responsible for meeting the needs of patients and healthy individuals in care units, carrying out nursing services and managing nursing staff. The successful fulfillment of these duties depends on the leadership ability of the manager nurse. The purpose of this study was determined as examining the leadership behaviors of manager nurses working in a public hospital. Quantitative analysis method was used in the study. The universe of the study consists of 620 nurses and the sample consists of 263 nurses. Personal Information Form and Leadership Style Scale questions were asked to the nurses. The data obtained from these questions were analyzed in the SPSS 26 program. As a result of the research, it was determined that there was a negative relationship between the developmental subdimension and the laissez-faire sub-dimension of the Leadership Style Scale subdimensions; a positive relationship between the developmental sub-dimension and the authoritarian sub-dimension; and no relationship between the laissez-faire subdimension and the authoritarian sub-dimension. The effect of the developmental subdimension on the total score of leadership styles is positive, the effect of laissez-faire is weak and the effect of the authoritarianism score is very good. It was determined that the scores of men from the laissez-faire sub-dimension of the leadership style scale are significantly higher; there is no statistically significant difference between the scores they get from the developmental, laissez-faire and authoritarian sub-dimensions of the leadership style scale and the total scale according to their age, marital status, education level, length of service in the profession and length of service they currently work in. There is no statistically significant difference between the scores nurses get from the developmental and authoritarian sub-dimensions of the leadership style scale and the total scale according to their gender. It was determined that there is a statistically significant difference between the scores nurses get from the developmental and laissez-faire sub-dimensions of the leadership style scale according to the units they currently work in; there is no statistically significant difference between the scores they get from the authoritarianism sub-dimension.