Anal inkontinans olan hastalarda ev tipi biofeedback tedavisinin etkisi
The effect of home type biofeedback treatment in anal incontinence patients
  1. Tez No: 935686
  2. Yazar: GÜLŞAH FİLİZ KARPUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VAFİ ATALAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Fekal inkontinans, Biofeedback, Yaşam kalitesi, Wexner skoru, Fecal incontinence, Biofeedback, Quality of Life, Wexner score
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve Amaç: Fekal inkontinansta medikal tedaviye yanıtsızlık durumunda ilk basamak tedavi anal biofeedback tedavisidir. Biofeedback tedavisinin kolay ulaşılabilir olmaması, yetişmiş eğitimli personel ile birden fazla sayıda seans gerektirmesi, hastaların utanma sebebiyle tedaviyi yarıda bırakma ihtimali ve maddi kayıplarının fazla olması tedaviyi zorlaştıran etkenlerdir. Biz bu çalışma ile hastaların kısa bir eğitim sonrası evde kendi kendilerine uygulamış oldukları biofeedback tedavisi ile elde edilen başarıyı değerlendirmek ve başarıyı etkileyebilecek faktörleri incelemeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Eylül 2019- Şubat 2021 tarihleri arasında polikliniğimize anal inkontinans şikayeti ile başvuran hastalar anorektal manometre, anal elektromiyografi, endoanal ultrason/ perianal manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri, komorbid hastalıkları, inkontinans etyolojisi, inkontinans süresi not edildi. Hastaların Wexner skoru, Fekal İnkontinans Ciddiyet İndeksi ( FISI ) ve Fekal İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği (FİYKÖ) değerlendirildi. Uygun görülen hastalar çalışmaya dahil edildi. Bu hastalara evde biofeedback tedavisinin uygulanması ile ilgili eğitim verildi. Hastaların sabah ve akşam 30 dk 'lık periyotlarda hergün evde anal biofeedback egzersizi yapması ve elde ettiği basınç değerlerini takip çizelgesine not etmesi istendi. Tedavi başlangıcından sonraki birinci hafta, 1. ay, 2.ay ve 3.ay kontrollere çağırıldı. Tedavi bitiminde Wexner skoru, FISI ve FİYKÖ tekrar sorgulandı. Bulgular: Polikliniğe başvuran 74 anal inkontinans hastası arasından uygun görülen 22 hastaya evde biofeedback tedavisi uygulandı. Hastaların 14 (%64)'ü erkek, 8 (%36)'i kadındı ve ortanca yaşı 57 (17-69) olarak bulundu. Biofeedback tedavisi sonrası hastaların Wexner skorlarında ve Fekal İnkontinans Ciddiyet İndeksi (FISI) ortanca değerinde çok anlamlı düşüş saptanmıştır ( p %50 idi. Sonuç: Anal inkontinansı olan hastalarda evde biofeedback tedavisi etkin bir tedavidir. Basit , kolay anlaşılır , ucuz olması sebebiyle standart biofeedback tedavisine tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective and background: Anal biofeedback is the first line treatment in fecal incontinence especially in cases of unresponsive to medical treatment. The fact that biofeedback therapy is not easily accessible, requires more than one session with trained personnel, the possibility of discontinuing the treatment due to embarrassment and high financial losses are factors that make the treatment difficult. With this study, we aimed to evaluate the success achieved by self-administered biofeedback treatment at home after a short training and examine the factors that may affect the success. Materials and Methods: Patients who applied to our outpatient clinic with anal incontinence complaints between September 2019 and February 2021 were evaluated with anorectal manometer, anal electromyography, endoanal ultrasound / perianal magnetic resonance imaging. Demographic characteristics of the patients, comorbid diseases, incontinence etiology, and duration of incontinence were noted. The Wexner score, Fecal Incontinence Severity Index (FISI) and the Fecal Incontinence Quality of Life Scale (FIQOL) were evaluated. Patients who are eligible were included in the study. These patients were trained on the application of home biofeedback therapy. The patients were asked to do anal biofeedback exercise at home every day for 30 minutes in the morning and evening and to note the pressure values ​​obtained on the follow-up chart. Patients were called for controls in the first week, 1st month, 2nd month and 3rd month after the initiation of treatment. At the end of the treatment, Wexner score, FISI and FIQOL were questioned again. Results: Home biofeedback treatment was applied to 22 patients. Fourteen (64%) of the patients were male, 8 (36%) were female and the median age was 57 (17-69)years old. A very significant decreases were observed in the Wexner scores (p 50% in 10 (53%) patients. Conclusion: Home biofeedback is an effective theraphy in the treatment of anal incontinence. Therefore it can be preferred to standard biofeedback therapies because of its simplicity, easy-to-understand and cheapness.