Mikrofilament katkılı elastik kompozit iplikler ve bu ipliklerden üretilen denim kumaşların performans özellikleri
Performance properties of microfilament added elastic composite yarns and denim fabrics produced from these yarns
- Tez No: 935718
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BABAARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikrofilament Tekstüre İplik, Modifiye Edilmiş Ring İplik Sistemi, Kompozit İplik, İplik Özellikleri, Kumaş Özellikleri, Microfilament Textured Yarn, Modified Ring Spinning Yarn System, Composite Yarn, Yarn Properties, Fabric Properties
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Günümüzde çeşitli iplik eğirme sistemlerinin modifiye edilmesiyle, farklı özelliklere sahip iki veya daha fazla sayıda lif bileşeninin özelliklerinden yararlanarak yeni iplik yapıları elde edilmesi yaygınlaşmıştır. Kompozit (hibrit) iplik olarak tanımlanan bu iplikler modifiye edilmiş ring iplik sisteminde üretildiğinde ipliği oluşturan iki farklı forma sahip bileşenden meydana gelmektedir. Lif ve iplik demetinin birbiri üzerine bükülmesiyle oluşturulan bu iplik formunda merkezde bulunan bileşen öz, özün etrafına sarılan bileşenler ise sargı olarak tanımlanmaktadır. Kompozit ipliğin öz ve sargısında farklı hammaddeler kullanılarak farklı özelliklere sahip ipliklerin üretilmesi iplik çeşitliliğini arttırmaktadır. Bu çalışmada modifiye edilmiş ring iplik eğirme sisteminde aynı üretim koşullarında mikrofilament katkılı kompozit iplikler üretilmiş, ipliklerin performans özellikleri ve bu ipliklerden üretilen denim dokuma kumaşların performans özellikleri belirlenmiştir. Kompozit ipliğin yapısında 56 dtex doğrusal yoğunluğa sahip PES (poliester) tekstüre filament iplikler kullanılmıştır. Bu ipliğin yapısında kullanılan tek liflerin incelikleri 2,33 dtex ve 1,56 dtex normal filament, 1,17 dtex, 0,78 dtex ve 0,58 dtex tek lif inceliğine sahip olanlar ise mikrofilament olarak değerlendirilmiştir. Bu iplikler eğirme sisteminde 44 dtex ve 78 dtex elastan özle beraber öz ve sargıda ayrı ayrı kullanılmış, firmanın kompozit iplik üretiminde kullandığı standart bileşenler olan PBT ve T400 filament ipliklerin yapısında da aynı şekilde kompozit iplik üretimi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Ne 16/1 %100 konvansiyonel pamuk iplikleri ve 44 dtex ve 78 dtex elastan öze sahip tek özlü corespun iplikleri de referans iplikler olarak üretilmiştir. Tez çalışması kapsamında üretilen tüm ipliklerin ve bu ipliklerin denim kumaş üretiminde atkıda kullanılmasıyla elde edilen kumaşların, performans özelliklerinin karşılaştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, by modifying various yarn spinning systems, it has become common to obtain new yarn structures by utilizing the properties of two or more fiber components with different properties. These yarns, defined as composite (hybrid) yarns, consist of two different components that form the yarn when produced in a modified ring yarn system. In this yarn form, which is created by twisting a bundle of fibers and yarns over each other, the component in the center is defined as the core, and the components wrapped around the core are defined as the wrap. The production of yarns with different properties by using different raw materials in the core and wrapped of composite yarn increases the yarns diversity. In this study, microfilament reinforced composite yarns were produced under the same production conditions in the modified ring spinning system, the performance properties of the yarns and the performance properties of the denim woven fabric produced from these yarns were determined. PES (polyester) textured filament yarns with 56 dtex linear density were used in the structure of the composite yarn. The fineness of the single fibers used in the structure of this yarn is classified as 2.33 dtex and 1.56 dtex as normal filament, and those with a single fiber fineness of 1.17 dtex, 0.78 dtex and 0.58 dtex are classified as microfilament. These yarns were used separately in the core and wrapper together with 44 and 78 dtex elastane core in the spinning system, and composite yarn production was also carried out in the same way in the structure of PBT and T400 filament yarns, which are the standard components used by the company in composite yarn production. Additionally, Ne 16/1 100% conventional cotton yarns and single core corespun yarns with 44 and 78 dtex elastane core were also produced as reference yarns. A comparison of the performance properties of all the yarns produced within the scope of the thesis study and the fabrics obtained by using these yarns in the weft in denim fabric production was made.