Farklı gövde etkilenim düzeyine sahip inmeli hastalarda proprioseptif farkındalığın denge ve spastisite ile ilişkisi
Relationship of proprioceptive awareness with balance and spasticity in stroke patients with different trunk involvement levels
- Tez No: 935723
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DURAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Denge, İnme, Propriosepsiyon, Spastisite, Yaşam Kalitesi, Balance, Stroke, Proprioception, Spasticity, Quality of Life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
İnmeli hastalarda gövde bozukluğuna çeşitli duyu ve motor problemler eşlik etmektedir. Çalışmamızın amacı farklı gövde etkilenim düzeyine sahip inmeli hastalarda proprioseptif farkındalığın denge ve spastisite ile ilişkisini incelemektir. Çalışmaya dahil edilen 98 inmeli hasta gövde kontrolü düşük (GKD) ve gövde kontrolü yüksek (GKY) olarak 2 gruba ayrıldı. Grupların servikal proprioseptif farkındalığı servikal eklem pozisyon hata testi (SEHT), alt ekstremite proprioseptif farkındalığı ve denge becerileri Technobody Prokin 252 İzokinetik Denge Platformu, spastisite değerleri Modifiye Tardiue Ölçeği (MTÖ) ve yaşam kaliteleri İnmeye Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (İÖYKÖ) ile değerlendirildi. GKY grubun SEHT hata miktarı ve alt ekstremite proprioseptif sapma miktarı anlamlı derecede daha düşük, statik ve dinamik denge becerileri daha yüksek, MTS değerleri daha düşük ve İÖYKÖ puanları ise anlamlı derecede daha yüksekti (p0,05). Bu çalışma inmeli hastalarda yüksek gövde kontrolünün yüksek proprioseptif farkındalık, denge becerisi, spastisite yönetimi ve yaşam kalitesine sahip olmak için ana etmenlerden biri olduğuna, gövde kontrolü bozuldukça servikal dispropriosepsiyonun özellikle statik denge bozukluğuna, alt ekstremite dispropriosepsiyonun ise statikten dinamiğe doğru denge bozukluğuna eşlik ettiğine, alt ekstremite dispropriosepsiyonunun distalde belirginleşen spastisiteyle birliktelik gösterdiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Stroke patients often experience trunk impairments accompanied by various sensory and motor problems. The aim of this study is to investigate the relationship between proprioceptive awareness, balance, and spasticity in stroke patients with different levels of trunk involvement. A total of 98 stroke patients were divided into two groups based on their trunk control: low trunk control (LTC) and high trunk control (HTC). Cervical proprioceptive awareness was assessed using the Cervical Joint Position Error Test (CJPET), while lower extremity proprioceptive awareness and balance skills were evaluated using the Technobody Prokin 252 Isokinetic Balance Platform. Spasticity was measured using the Modified Tardiue Scale (MTS), and quality of life was assessed with the Stroke-Specific Quality of Life Scale (SS-QOLS). The HTC group demonstrated significantly lower error scores in the CJPET and lower extremity proprioceptive deviation, higher static and dynamic balance skills, lower MTS scores, and significantly higher SS-QOLS scores (p0.05). This study indicates that high trunk control is one of the main factors for achieving high proprioceptive awareness, balance skills, spasticity management, and quality of life in stroke patients. It suggests that as trunk control deteriorates, cervical dyspiroceptivity is particularly associated with static balance impairment, while lower extremity dyspropriceptivity correlates with a shift from static to dynamic balance disturbances. Furthermore, lower extremity dyspiroceptivity are associated with spasticity that becomes more pronounced distally.