Şiddetli obsesif kompulsif bozuklukta üstbilişsel özelliklerin psikososyal işlevsellik ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of metacognitive features on psychosocial functioning and quality of life in severe obsessive-compulsive disorder
- Tez No: 935724
- Danışmanlar: PROF. DR. CANA AKSOY POYRAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Üstbiliş, obsesif kompulsif bozukluk, yaşam kalitesi, psikososyal işlevsellik, Metacognition, obsessive-compulsive disorder, quality of life, psychosocial functioning
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
AMAÇLAR: Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), çoğu zaman kronik seyreden bireyin sosyal ve mesleki işlevselliğinde bozulmaya yol açan bir hastalıktır. OKB'de yaşam kalitesi ve psikososyal işlevsellik üzerine etki eden en önemli faktörler komorbidite ve hastalığın şiddetidir. Son yıllarda önemi artan üstbilişlerin ise hastalığın oluşumu, sürdürülmesi ve prognozunda önemli bir yeri olduğu düşünülmektedir. OKB'de üstbilişsel özelliklerin yaşam kalitesiyle ilişkisi üzerine çok az sayıda çalışma bulunmaktadır. Şiddetli OKB'de üstbilişsel özelliklerin yaşam kalitesi ve psikososyal işlevsellik üzerine etkisi araştırılmamış bir konudur. Çalışmamızın amacı üstbilişlerin şiddetli OKB'de yaşam kalitesi ve psikososyal işlevsellik düzeyine etkisini araştırarak tedavide daha bütüncül yaklaşımların geliştirilmesi olup literatüre katkı sağlamaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza şiddetli OKB'si olan 50 hasta ve 50 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Çalışma kriterlerini sağlayan katılımcılara: Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (Y-BOCS) ve Belirti Kontrol Listesi, Üstbiliş Ölçeği-30, Bireysel ve Sosyal Performans Ölçeği, Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalite Ölçeği-Kısa Formu, Hamilton Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği uygulandı. Gerekli olan istatistiksel yöntemlerle hasta ve sağlıklı kontrol grubu karşılaştırdı. BULGULAR: Şiddetli OKB'de üstbilişsel toplam puan kontrol grubuna göre daha yüksek, yaşam kalitesi ve psikososyal işlevsellik puanları ise daha düşük bulundu. Vaka grubunda üstbiliş toplam puanı arttıkça yaşama kalitesi ve psikososyal işlevsellik puanı azalmakta, hastalığın şiddeti ise artmaktaydı. Psikososyal işlevsellik ile depresyon, anksiyete, üstbiliş, Y-BOCS toplam arasında anlamlı düzeyde korelasyon saptanmıştır. Psikososyal işlevsellik üzerine çok değişkenli lineer regresyon analizi yapıldığında sadece depresyon OKB'de psikososyal işlevsellik düzeyini öngörmekteydi. SONUÇ: Kontrol ve vaka grubu arasında üstbiliş, yaşam kalitesi ve psikososyal işlevsellik özellikleri arasında önemli farklılıklar vardır. Vaka grubunda yer alan OKB hastalarında, yaşam kalitesi ve psikososyal işlevselliğin azalması üstbiliş özelliklerle ilişkilidir. Çalışmamızda çok değişkenli lineer regresyonda, depresyonun psikososyal işlevselliğe anlamlı bir etkisinin olduğu bulundu. OKB hastalarında depresyon ve üstbilişsel özelliklere yönelik tedaviler, hastalarda yaşam kalitesi ve psikososyal işlevselliği artırabilir. Şiddetli OKB'de yaşam kalitesi ve psikososyal işlevselliğin artırılmasında, depresyon ve üstbilişsel özelliklerin anlaşılması için daha büyük örneklem ve daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
AIMS: Obsessive Compulsive Disorder (OCD) is a chronic disorder that often leads to impairment in the social and occupational functioning of the individual. The most important factors affecting quality of life and psychosocial functioning in OCD are comorbidity and severity of the disorder. Metacognitions, which have increased in importance in recent years, are thought to have an important role in the formation, maintenance and prognosis of the disease. There are very few studies on the relationship between metacognitive features and quality of life in OCD. The effect of metacognitive features on quality of life and psychosocial functioning in severe OCD has not been investigated. The aim of our study is to contribute to the literature by investigating the effect of metacognitions on quality of life and psychosocial functioning in severe OCD and to develop more holistic approaches in treatment. MATERIALS AND METHODS: Fifty patients with severe OCD and 50 healthy controls were included in our study. Sociodemographic and Clinical Data Form, Yale- Brown Obsession Compulsion Scale (Y-BOCS) and Symptom Checklist, Metacognition Scale-30, Individual and Social Performance Scale, World Health Organization Quality of Life Scale-Short Form, Hamilton Depression Scale, Beck Anxiety Scale were applied to the participants who met the study criteria. Patients and healthy control group were compared with the necessary statistical methods. RESULTS: In severe OCD, the total metacognitive score was higher and quality of life and psychosocial functioning scores were lower compared to the control group. As the total metacognitive score increased in the case group, the quality of life and psychosocial functioning scores decreased and the severity of the disease increased. There was a significant correlation between psychosocial functioning and depression, anxiety, metacognition and Y-BOCS total. When multivariate linear regression analysis was performed on psychosocial functioning, only depression predicted the level of psychosocial functioning in OCD. CONCLUSIONS: There are significant differences in metacognition, quality of life and psychosocial functioning between the control and case groups. In OCD patients in the case group, the decrease in quality of life and psychosocial functioning is associated with metacognitive features. In our study, multivariate linear regression showed that depression had a significant effect on psychosocial functioning. Treatments for depression and metacognitive features in OCD patients may improve quality of life and psychosocial functioning. Larger samples and more studies are needed to understand depression and metacognitive features in improving quality of life and psychosocial functioning in severe OCD.