Ud eğitiminde meşk uygulamalarıyla desteklenmiş öğretimin üslup tavır bağlamında eser yorumlama becerisine etkisi
The effect of teaching supported by meşk practices in oud education on the skill to interpret musical artifact in the context of traditional performance style
  1. Tez No: 935776
  2. Yazar: MİTHAT ÇÖMLEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER ALGI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ud eğitimi, Türk müziği, üslup - tavır, eser yorumlama, meşk, Oud education, Turkish music, playing style, musical artefact interpretation, traditional teaching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu araştırmada ud eğitiminde üslup tavır bağlamında yorumlama becerisi kazandırmaya yönelik öğretim uygulaması yapılarak öğrencilerin eser yorumlama becerilerinin oluşturulması / geliştirilmesi amaçlanmıştır. Nota merkezli icra yaklaşımları ve popüler kültür gibi etkilerle yeni kuşak öğrencilerin geleneksel müzik kültürüne ve icra anlayışına yabancılaşma eğilimlerinden hareketle problem cümleleri ortaya çıkmıştır. Bu çalışma; görüşme, belge inceleme, gözlem gibi veri toplama yöntemlerinin kullanılması yönüyle nitel, deneysel bir süreç içermesi ve bu sürecin istatistiksel analizinin yapılması bakımından da nicel bir araştırma olarak nitelendirilmektedir. Dolayısıyla çalışmada karma araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Çalışma grupları; öğretim elemanları, öğrenciler, alan uzmanları ve icracılardan oluşmaktadır. İlk etapta genel durum tespiti ve yol haritası belirlemek amacıyla öğretim elemanlarıyla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler neticesinde betimsel analizler ışığında mevcut durum tespiti, ideal öğretim yaklaşımları üzerine değerlendirme ve çıkarımlar yapılmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda metod ve meşk yaklaşımlı öğretim yöntemleri, nota-icra farklılığı, dinleme faaliyeti, branş ve branş dışı enstrümanların temsilcileri ve onların icralarından istifade etme ihtiyacı gibi konularda önemli sonuçlar elde edilmiştir. Bu veriler ışığında deney aşamasında istifade edilmek üzere icracılar ve eserler belirlenmiştir. Ud, tanbur, ney, klasik kemençe, kanun sazları/temsilcileri, ses/video kayıtları, peşrev, saz semaisi formu, icra notası, öğrenciler, deney uygulamasının çalışma grubunu ve materyallerini oluşturmaktadır. Tespit edilen icralar üslup-tavır bağlamında yorum örnekleri olarak ele alınmış, süslemeleri icra notasyonu yardımıyla notaya aktarılmıştır. İcra notaları incelenerek yorum analizleri yapılmış, her enstrümanın öne çıkan karakteristik özelliklerinin yoruma yansımaları değerlendirilmiş ve ud icrasına uyarlanabilirliği noktasında uygulamaya yönelik yaklaşımlar sunulmuştur. Deney aşamasında uygulama yapmak üzere 4 öğrenciden oluşan tek gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Öğrenciler ilk olarak hazırbulunuşluk ve ön teste tabi olmuşlardır. 14 haftalık deney sürecinde dinleme, icra analizi ve meşk uygulamaları yapılmış, haftalık ders takip formuna rapor edilmiştir. Sürecin ortasında ara test ve sonunda son test yapılarak deney uygulaması tamamlanmıştır. Yapılan testler uzman grubu tarafından puanlanmış, elde edilen rakamlar istatistik uzmanı tarafından analiz edilerek değerlendirilmiştir. Ön test, ara test ve son test karşılaştırmaları yapıldığında bireysel ve genel ortalama puanların istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artış gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to create/improve the interpretation skills of the students by implementing a teaching practice to gain interpretation skills in the context of traditional playing style in oud education. Problem statements have emerged based on the tendency of new generation students to alienate from traditional music culture and performance understanding with the effects such as note-centred performance approaches and popular culture. This study is described as a qualitative research in terms of using data collection methods such as interview, document review, observation, and a quantitative research in terms of including an experimental process and statistical analysis of this process.Therefore, mixed research method was utilised in the study. The study groups consisted of lecturers, students, field experts and performers.In the first stage, interviews were conducted with lecturers in order to determine the general situation and road map. As a result of these interviews, evaluations and inferences were made on the current situation determination, ideal teaching approaches in the light of descriptive analyses.In line with this information, important results were obtained on issues such as method and meşk approach teaching methods, note-performance differences, listening activities, representatives of branch and non-branch instruments and the need to benefit from their performances.In the light of these data, performers and works were determined to be used in the experimental phase. Ud, tanbur, ney, classical kemençe, kanun instruments/representatives, audio/video recordings, peşrev, saz semaisi form, performance notes, students constitute the study group and materials of the experimental application. The performances were analysed as examples of interpretation in the context of traditional playing style, and their ornaments were transcribed with the help of performance notation. Interpretation analyses were made by examining the performance notes, the reflections of the prominent characteristics of each instrument on the interpretation were evaluated and practical approaches were presented at the point of adaptability to oud performance. In the experimental phase, a one-group experimental design consisting of 4 students was used. The students were first subjected to readiness and pre-test. During the 14-week experiment, listening, performance analysis and meşk practices were carried out and reported on the weekly lesson follow-up form. In the middle of the process, a mid-term test and a post-test were conducted at the end of the process and the experiment was completed. The tests were scored by the expert group and the figures obtained were analysed and evaluated in terms of significance by the statistical expert. When the pre-test, mid-test and post-test comparisons were made, it was concluded that the individual and overall mean scores showed a statistically significant increase.