Karia bölgesi anıt mezar mimarisi ve tipolojisi (MÖ 6.yy-MS 4.yy)
Architecture and typology of monumental tombs in the region of Caria (6th century BC - 4th century AD)
  1. Tez No: 935862
  2. Yazar: AHMET SÖĞÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABUZER KIZIL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Karia, Anıtsal, Mezar Mimarisi, Kaya Mezar, Tümülüs, Bağımsız Mezar, Karia, Monumental, Tomb Architecture, Rock-cut Tomb, Tumuli, Constructed Tomb. In Chapter IV
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 435
Özet
Bu tez çalışmasında Karia Bölgesi'nde yer alan anıtsal nitelikli mezarlar ele alınmış ve tipolojik olarak sınıflandırılmıştır. V ana bölümden oluşan tez çalışmasının I. bölümünde Karia'nın tarihi coğrafyasıyla birlikte bölgede yaygın olarak görülen ölü gömme gelenekleri/adetleri incelenmiştir. II. bölümde; anıtsallık ve arkeolojide anıtsallığa yaklaşım irdelenmiş, ayrıca anıtsal mezar mimarisinin gelişimi kronolojik olarak ele alınarak genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. III. bölümde, bölgede yer alan tümülüsler etraflıca araştırılmış, bu anıtsal nitelikli mezarın Anadolu'da ortaya çıkışı ve yapısal özellikleri tespit edilerek sınıflandırılmış ve genel özelliklerine detaylı bir şekilde yer verilmiştir. IV. bölüme gelindiğinde, bağımsız olarak inşa edilen veya örgü tekniğiyle oluşturulan mezar anıtlarının ortaya çıkışları araştırılarak gelişimlerine yer verilmiş ve inşa özellikleri göz önüne alınarak alt gruplara ayrılmıştır. V. son bölümde ise; anıtsal mezar türlerinden kaya mezarlar ele alınarak kökeni sorununa açıklık getirilmeye çalışılmış ve sonrasında bu mezarların alt başlıkları oluşturularak ait oldukları grup/tipoloji belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the monumental tombs in the Carian region are analyzed and typologically classified. In Chapter I of the thesis, which consists of V main chapters, the historical geography of Caria and the common burial traditions in the region were analyzed. In Chapter II; monumentality and the approach to monumentality in archaeology were examined, and the development of monumental tomb architecture was discussed chronologically and a general evaluation was made. In Chapter III, the Tumuli in the region have been thoroughly investigated, the emergence of this monumental tomb in Anatolia and its structural features have been identified and classified and their general characteristics have been detailed.