Östemperlenmiş küresel grafitli dökme demirlerde alaşım elementleri (Cu ve Ni) ve östemperleme süresinin mikroyapı ve mekanik özellikler üzerine etkileri
Effects of alloying elements (Cu and Ni) and autempering time on microstructure and mechanical properties in austempered spheroidal graphite cast irons
- Tez No: 93589
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Metalurji Mühendisliği, Education and Training, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: östemperlenmiş Küresel Grafitli Dökme Demir, Alaşım Elementleri, Östemperleme Süresi
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
VII ÖSTEMPERLENMİŞ KÜRESEL GRAFİTLİ DÖKME DEMİRLERDE ALAŞIM ELEMENTLERİNİN (Cu ve Ni) VE ÖSTEMPERLEME SÜRESİNİN MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİLERİ Yüksek Lisans Tezi Hasan HASIRCI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Şubat 2000 ÖZET Bu çalışmada Küresel Grafitli Dökme Demirlerde (KGDD) alaşım elementleri (Cu ve Ni) ilavesi ve östemperleme süresinin mikroyapı ve mekanik özellikler üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla temel alaşım elementleri % 3.5-3.7 C ve % 2.6-2.8 Si içeren ferritik matrise sahip (alaşımsız) numune üretilmiştir. Cu ve Ni elementi miktarlarının mikroyapı ve mekanik özellikler üzerine etkisini araştırmak amacıyla temel alaşıma değişik miktarlarda Cu ( % 0.6, 0.65 ve 0.7 ) ve Ni ( % 0.5, 0.7 ve 1 ) ilavesi yapılarak 5 farklı numune üretilmiştir. Bu numuneler daha sonra 900°C'de 90 dakika östenitleme sıcaklığında bekletildikten sonra 370°C'de değişik sürelerde ( 60, 90, 120, 150, 180 ve 200 dakika ) östemperlenmişür. östemperleme ısıl işlemi sonucunda genel olarak ösferrit adı verilen a + y^. ( yüksek karbon östenit ) matris yapısı elde edilmiştir. Oluşan bu yapıya bağlı olarak mekanik özellikler, alaşım elementleri ve östemperleme süresine bağlı olarak farklılık göstermekle beraber dökülmüş şartlardaki özelliklere göre büyük ilerleme sağlanmıştır. Genel olarak bütün numunelerde östemperleme süresinin daha fazla artmasıyla birlikte sementit oluşumu sonucu darbe dayanımı ve uzamada azalma olurken çekme ve akma dayanımı ile sertlikte artış meydana gelmiştir. Bilim Kodu : 626. 19. 01
Özet (Çeviri)
VIII EFFECTS OF ALLOYING ELEMENTS (Cu and Ni) AND AUTEMPERTNG TIME ON MICROSTRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES IN AUSTEMPERED SPHEROIDAL GRAPHITE CAST IRONS M. Sc. Thesis Hasan HASIRCI GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY February 2000 ABSTRACT In this study specimens with ferritic matrix was produced by the addition of basic alloying elements of 3.5 % C, 2.8 % Si. To investigate the effect of alloying elements of Ni and Cu content on microstructure and mechanical properties 5 different specimens were produced by addition of basic elements mentioned above and Cu content specified levels (0.6, 0.65 and 0.7 % Cu) and varying Ni content at specified levels (0.5, 0.7 and 1 % Ni). These specimens then were austenised at 900 °C for 90 minutes and austempered at 360 °C for different times (60,90,120,150,180 and 200 minutes). It was observed that mechanical properties in austempered specimens having auferrite (a + y high karbon) structure varied depending on austempering temperature, time and alloying element type and their amount. Increment in mechanical properties in austempered specimens were much higher than as cast specimens. However this increment was much higher in alloyed specimens than unalloyed specimens. Generally thoughness properties and elongation decreased and yield and tensile strenght and hardness increased with increasing austempering time due to carbide formation. Science Code : 626. 19. 01 Keywods : Austempered Spheroidal Graphite Cast Irons, Alloying Elements, Autempering Time Page Number :92 Supervisor : Asst. Prof. Dr. Mehmet ERDO?AN