Toxocara canis inaktif yumurtalarının multiple skleroz deneysel otoimmün ensefalomiyelit fare modelinde önleyici ve tedavi edici rolünün incelenmesi
Investigation of the preventive and therapeutic role of Toxocara canis inactive eggs in the multiple sclerosis experimental autoimmune encephalomyelitis mouse model
- Tez No: 935917
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT CANATAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: DOE model, Multipl skleroz, Toxocara canis, Toxocara canis embriyolu yumurta, Th17/Treg dengesi, EAE model, Multiple sclerosis, Toxocara canis, Toxocara canis embriyonated eggs, Th17/Treg cell imbalance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Multipl skleroz (MS), merkezi sinir sistemini etkileyen beynin farklı bölgelerinde aksonlardaki miyelin kaybı ile karakterize olan otoimmün bir hastalıktır. Yardımcı T (Th) hücreleri ve regülatör T (Treg) hücrelerinin polarizasyonundaki dengesizlik bu hastalığın temel sebeplerindendir. MS tedavisinde kullanılan ilaçlar atakların şiddetini ve sayısını azaltmaya yönelik, komplikasyonları hafifletmeyi amaçlayan geçici çözümler sunan tedavilerdir. Helmint terapi yıllardır farklı otoimmün hastalıkların tedavisinde kullanılan Th2 immün yanıtını tetikleyerek inflamasyonu baskılamayı hedefleyen bir tedavidir. Toxocara canis paraziti köpeklerde yaşayan ve insanlara da bulaşabilen bir helminttir. Çalışmamızda T. canis'e ait embriyolu yumurtalar ısı ile inaktive edilerek deneysel otoimmün ensefalomiyelit (DOE) modeli oluşturulan farelere gavaj yoluyla 2000 adet olmak üzere uygulanmış ve hastalık boyunca skorlama ve kilo takibi yapılmıştır. Dalak, lenf nod, beyin, omurilik, plazma ve ince bağırsak dokuları alınarak immün hücre fenotiplenmesi ve sitokin miktarlarının tayini yapılmıştır. T. canis inaktif yumurta uygulamasının hastalık skorlarını profilaktik ve terapötik grupta azalttığı, kilo kaybını etkilemediği, CD3+ ve CD4+ T hücrelerini genel olarak artırdığı ancak Treg hücrelerini dalakta artırırken diğer dokularda değiştirmediği, granülositleri azaltırken CD11b+ miyeloid hücreleri artırdığı gösterilmiştir. Ayrıca bu uygulama MS patogenezinde patojenik olarak bilinen GMCSF, IL-22 sitokinlerini azaltmış ve özellikle omurilikte tüm sitokinlerin üretimini baskılamıştır. Beyinde FOXP3+ Treg hücrelerini etkilemezken CD25 ifadesini artırmış ayrıca TGF-β'nın da ifadesini de artırmıştır. Beyinde miyelin onarımı DOE-Profilaktik ve DOE-Terapötik gruplarında artış göstermiştir. Ancak DOE grupları arasında CD3+ ve CD4+ T hücreleri yoğunluk olarak farklılık göstermemiştir. Farklı sayıda ve formda T. canis inaktif yumurtası insan dentritik hücreleri üzerine uygulanmış ve 1000 adet tam yumurta uygulanan immature dentritik hücre kondüsyonunda daha tolerojen bir fenotip ortaya çıkmıştır. Çalışmamız sonucunda T. canis inaktif yumurta uygulamasının MS tedavisinde olumlu sonuçlar ortaya koyabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Multiple sclerosis (MS) is an autoimmune disease that develops with loss of myelin in axons in different regions of central nervous system. The imbalance in the polarization of helper T (Th) and regulatory T (Treg) cells are the main reason for the disease. The products used in MS medications are treatments that offer temporary solutions aimed at relieving complications for the amount and number of attacks. Helminth therapy is a treatment that can be performed without suppressing the treatment by triggering the Th2 immune response, which has been used with different autoimmune treatments for years. Toxocara canis is a parasite that lives in dogs and can transmit to humans. In our study, embryonic eggs of T. canis were inactivated by heat, 2000 of them were applied to the experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE) model by gavage, and scoring and weight monitoring were performed throughout the disease. Spleen, lymph node, brain, spinal cord, plasma and small intestine immune cell phenotyping and determination of cytokine amounts were performed. T. canis inactive eggs decrease disease scores between prophylactic and therapeutic, it does not affect weight loss, CD3+ and CD4+ T are generally increased, Treg is increased in the spleen, but does not change in other tissues, it decreases granulocytes but increases neutrophils. In addition, this treatment, GMCSF, which is known to be pathogenic in the pathogenesis of MS, and reduced IL-22 cytokines. Also production of all cytokines was suppressed, especially in the spinal cord. While the treatment did not affect FOXP3+ Treg in the brain, the surface of CD25 was increased and the surface of TGF-β was also increased. Myelin repair in the brain increased in the DOE-Prophylactic and DOE-Therapeutic groups. However, CD3+ and CD4+ T cells did not differ in density between DOE groups. T. canis inactive eggs in different numbers and forms were applied to human dendritic cells, and a more tolerogenic phenotype emerged in the immature dendritic cell condition in which 1000 whole eggs were applied. Result of our study, has demonstrated that T. canis inactive egg application can produce positive results in the treatment of MS.