Oyunlaştırılmış dinleme etkinliklerinin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin dinlediklerini anlamaya etkisi ve dinleme oyunlarına ilişkin görüşleri
The effect of gamified listening activities on primary school 4th grade students' comprehension of what they listen to and their views on listening games
- Tez No: 935919
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dinleme, oyunlaştırma, oyunlaştırılmış dinleme etkinlikleri, dinleme becerisi, dördüncü sınıf, Listening, gamification, gamified listening activities, listening skill, fourth grade
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Neden insan vücudunda bir ağız varken iki kulak var hiç düşündünüz mü? Düşünüldüğü zaman“İki dinle, bir söyle!”atasözünden de anlaşılacağı üzere dört temel dil becerisi arasında yer alan dinlemenin önemi vurgulamaktadır. Dinleme, dört temel dil becerisi arasından diğer dil becerilerine nazaran daha aktif kullanılan bir beceridir. Birçok alanda karşılaşılan dinleme becerisinin bireye küçük yaşta kazandırılması gerekmektedir. Hayatın çoğu alanında kullanılan bu becerinin ilkokul ortamında da çeşitli yöntemler ile kazandırılması önemli görülmektedir. Bu yöntemler arasında bulunan oyun, çocukların dikkatini üzerinde toplaması ve öğrenilenlerin kalıcılığını sağlaması adına iyi bir yardımcı eleman olabilir. Oyunun eğitimle ilişkilendirilmesi ile birlikte çocuğun hem akademik başarısında hem de sosyal becerilerinde gelişimler sağladığı düşünülmektedir. Bu düşünceden yola çıkarak yapılan bu çalışmada oyunlaştırılmış dinleme etkinliklerinin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinde dinlediğini anlamaya yönelik etkisini belirlemek ve bu oyunlaştırılmış dinleme oyunlarına dair öğrencilerin görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda oyunlaştırılmış dinleme etkinlikleri kullanarak çocukların dinleme becerisini geliştirmek ve görüşme soruları ile uygulama öncesinde yaptıkları dinleme etkinliklerine, dinleme oyunlarının kendilerine sağladığı faydaya, dinleme oyunlarının eğlenceli olma durumuna ve bu oyunların dışında ne tür dinleme etkinlikleri yapmak istediklerine dair görüşlerini belirlemek hedeflenmektedir. Araştırmada karma araştırma yöntemlerden zenginleştirilmiş desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda deneysel desenlerden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel boyutunda ise olgu bilimi (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırmanın hedef evrenini Türkiye'de öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencileri oluştururken ulaşılabilir evrenini ise Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilkokullarında öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2023-2024 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı iki devlet ilkokulunda öğrenim gören basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilmiş 74 deney, 74 kontrol toplam 148 ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak aracı olarak araştırmacı tarafından dinleme metni, dinlediğini anlama başarı testi ve yarı yapılandırılmış görüşme formu geliştirilmiştir. Veri toplama sürecinde 4. Sınıf öğrencileri ile haftada iki saat olacak şekilde 6 hafta boyunca araştırmacı tarafından geliştirilen dinleme oyunları oynanmıştır. Son testin sonunda öğrencilerle dinleme oyunlarına ilişkin görüşme yapılmıştır. Çalışmanın nicel verilerinin analizinde SPSS 22 paket programı kullanılırken; nitel verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda kontrol grubu öğrencilerinin ön test ve son test sonuçları arasında anlamlı bir farkın olmadığı sonucuna varılırken deney grubu öğrencilerinin ön test ve son test sonuçları arasında anlamlı bir farkın olduğu sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte oyunlaştırılmış dinleme etkinliklerinin deney ve kontrol grubu ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinde dinlediğini anlamaya yönelik cinsiyet ayrımı yapılarak ve yapılmayarak anlamlı bir fark oluşturduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin hem dinlemeye hem de hem de dinlemenin etkilediği diğer alanlara yönelik olumlu tutum sergilediği ve bunun öz farkındalığı sağladığı sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Have you ever wondered why the human body has one mouth and two ears? When you think about it, the proverb“Two listen, one say!”emphasizes the importance of listening, which is among the four basic language skills. Listening is a skill that is used more actively than other language skills among the four basic language skills. Listening skill, which is encountered in many fields, should be acquired at an early age. It is important that this skill, which is used in most areas of life, is acquired through various methods in the primary school environment. Among these methods, games can be a good auxiliary element for children to focus their attention and ensure the permanence of what is learned. It is thought that associating play with education provides improvements in both academic achievement and social skills of the child. Based on this idea, this study aims to determine the effect of gamified listening activities on listening comprehension in primary school fourth grade students and to determine the opinions of students about these gamified listening games. In line with this purpose, it is aimed to improve children's listening skills by using gamified listening activities and to determine their opinions about the listening activities they did before the application, the benefits of listening games, the fun of listening games, and what kind of listening activities they would like to do outside of these games with interview questions. An enriched design from mixed research methods was used in the study. In the quantitative dimension of the study, the quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used, and in the qualitative dimension, the phenomenology design was used. The target population of the study consists of fourth grade students studying in Turkey, while the accessible population consists of fourth grade students studying in primary schools affiliated to Kahramanmaraş Provincial Directorate of National Education. The sample of the study consisted of 74 experimental and 74 control fourth grade students in total 148 primary school fourth grade students who were selected by simple random sampling method in two public primary schools affiliated to Kahramanmaraş Provincial Directorate of National Education in the spring semester of the 2023-2024 academic year. The researcher developed a listening text, a listening comprehension achievement test and a semi-structured interview form as data collection tools. During the data collection process, listening games developed by the researcher were played with 4th grade students for 6 weeks, two hours a week. At the end of the post-test, the students were interviewed about the listening games. While SPSS 22 package program was used to analyze the quantitative data of the study, content analysis was used to analyze the qualitative data. As a result of the study, it was concluded that there was no significant difference between the pre-test and post-test results of the control group students, while there was a significant difference between the pre-test and post-test results of the experimental group students. In addition, it was determined that gamified listening activities created a significant difference in listening comprehension in the experimental and control group primary school fourth grade students with and without gender discrimination. It was concluded that the students exhibited positive attitudes towards both listening and other areas affected by listening and that this provided self-awareness.