Birleştirilmiş sınıflarda biyotaklit ve SCAMPER uygulaması: Bir eylem araştırması
Biomimicry and SCAMPER applications in multi-grade classrooms: An action research study
- Tez No: 935923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE KUTLU ABU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: birleştirilmiş sınıf, biyotaklit, öğrenci ürünleri, SCAMPER, multi-grade classroom, biomimicry, student products, SCAMPER
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmada doğayı model alarak problem çözmeyi hedefleyen biyotaklit uygulamaları ile yaratıcı düşünme tekniği olan SCAMPER uygulamalarını entegre etmek, biyotaklit ve SCAMPER entegresinin birleştirilmiş sınıftaki öğrenciler üzerindeki etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma eylem araştırması desenine göre gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Van ilinin Gürpınar ilçesine bağlı bir köyde bulunan ilköğretim okulunun birleştirilmiş sınıfında öğrenim gören 6-9 yaş aralığında ki 8 kız ve 8 erkek öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kutlu Abu (2018) tarafından geliştirilen Sınıf Etkinliklerine Yönelik Algı Ölçeği, görüşme formları, rubrik, dokümanlar ve görsel materyaller kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde içerik analizi, nicel verilerin analizinde ilişkili örneklemler t testi kullanılmıştır. Araştırmada biyotaklit ve SCAMPER uygulamaları öğrencilerin yaşadıkları çevreyle ve çeşitli örneklerle yapılandırılmış olup dersler çoğunlukla doğada işlenmiştir. Öğrencilerin tamamı biyotaklit konusunu anlayarak tasarımlarını başarılı bir şekilde çeşitli materyallere aktarabilmişlerdir. Öğrencilerin biyotaklit konusundan sonra doğaya karşı merakları artmış ve karşılaştıkları problemlerin çözümünü doğada aramaya başlayarak doğayı bir öğretmen olarak görmeye başlamışlardır. Biyotaklit konusu öğrencilerin büyük çoğunluğunda hayal etme, yaratıcı düşünme, yaratıcı tasarımlar ortaya koyabilme konusunda olumlu katkılar sağlamıştır. Öğrenciler, biyotaklit uygulamaları yaparken doğadaki canlı ve cansız bütün varlıklardan ilham almışlardır. Araştırma sonucunda öğrencilerin birbirinden farklı yaratıcı ve özgün ürünler ortaya koydukları ve uygulama sırasında eğlenceli bir şekilde çalıştıkları tespit edilmiştir. Uygulama sonunda ortaya çıkan ürünlere yaratıcı düşünme uygulamalarından olan yönlendirilmiş beyin fırtınası olarak ifade edilen SCAMPER tekniği uygulanmıştır. Öğrencilerin, belirlenen nesneleri teknikteki basamaklara göre düşünerek soruların cevaplanması istenmiştir. Öğrenciler, farklı sorularla yeni fikirler üretmişlerdir. Öğrencilerin sürece aktif katılımı sağlanarak, yaratıcı ve esnek düşünmelerine yardımcı olunmuştur. Araştırmada öğrencilerin ortaya koydukları biyotaklit ve SCAMPER ürünleri nitel veriler olarak değerlendirilmiştir. Biyotaklit ve SCAMPER tekniği sayesinde öğrenciler farklı bakış açıları geliştirerek yaratıcı ve özgün ürünler ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to integrate biomimicry applications, which seek to solve problems by taking inspiration from nature, with the SCAMPER technique, a creative thinking method, and to examine the effects of this integration on students in a multi-grade classroom. The research was conducted using an action research design. The study group consisted of eight girls and eight boys aged 6-9, studying in a multi-grade classroom of a primary school in a village in Gürpınar, Van, during the 2023-2024 academic year. As data collection tools, the Perception Scale for Classroom Activities developed by Kutlu Abu (2018), interview forms, rubrics, documents, and visual materials were used. Content analysis was applied to qualitative data, while a paired-samples t-test was employed for the analysis of quantitative data. The biomimicry and SCAMPER applications were structured using real-life examples and students' immediate environment, with lessons predominantly conducted in nature. All students successfully grasped the concept of biomimicry and transferred their designs onto various materials. Following the biomimicry sessions, students exhibited an increased curiosity about nature and began seeking solutions to encountered problems by looking to nature as a guide. The topic of biomimicry significantly contributed to students' abilities to imagine, think creatively, and generate innovative designs. During the biomimicry activities, students drew inspiration from both living and non-living elements of nature. The study revealed that students produced a variety of creative and original products while engaging in the process with enthusiasm. At the end of the application, the SCAMPER technique, a guided brainstorming method, was implemented on the produced works. Students were asked to respond to questions based on the technique's steps, encouraging them to generate new ideas. Their active participation in the process was ensured, fostering their creative and flexible thinking. The biomimicry and SCAMPER products created by students were evaluated as qualitative data. Ultimately, the integration of biomimicry and the SCAMPER technique enabled students to develop diverse perspectives and create original, innovative products.