Ratlarda ikinci derece derin yanık tedavisinde nar çekirdeği yağı kullanımı
Effect of pomegranate seed oil in treatment of deep second degree burn in rats
- Tez No: 935924
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA ÇORUH
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Derin ikinci derece yanık, Nar çekirdeği yağı, yanık yara iyileşmesi, mikroiğneleme, Deep second degree burn, Pomegranate seed oil, burn wound healing, microneedling
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş ve Amaç: Derin ikinci derece yanıkların medikal tedavisinde sistemik etkisi kanıtlanmış ajan sayısı oldukça azdır. Klinik pratikte sistemik ya da topikal olarak kullanılabilecek ve tedavi süresini kısaltarak hastanede yatış süresini azaltacak, debridman ve greftleme operasyonlarının gerekliliğini azaltacak ve muhtemel yanık komplikasyonlarını (enfeksiyon, hipertrofik skar) azaltacak bir ilaç bulmak amacıyla, sıçanlarda derin ikinci derece yanık tedavisinde topikal uygulamada ve yanık alanına ulaştırılması için mikroiğneleme yöntemi kullanılarak nar çekirdeği yağının etkisi araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, 40 adet Wistar albino erkek rat, her birinde 10 hayvan bulunacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Ratların sırtları traş edildikten sonra ağız açıklığı 7 cm2 olan şişe ile 90 °C suya 15 saniye temas ettirilerek derin ikinci derece yanık oluşturuldu. Kontrol grubuna re-epitelizasyonu tamamlanıncaya kadar günaşırı pansuman, dermaroller grubuna günaşırı bir dakika mikroiğneleme, nar çekirdeği yağı grubuna günaşırı nar çekirdeği yağı topikal uygulanarak pansuman, nar çekirdeği yağı+dermaroller grubuna günaşırı önce topikal nar çekirdeği yağı uygulaması üzerine 1 dakika mikroiğneleme uygulandı. Tüm ratlar 7., 14. ve 21. günlerde yanık yara genişliği ölçümleri için fotoğraflandı ve 3., 7., 14. ve 21. günlerde yanık yaralarından insizyonel biyopsiler alındı. Ayrıca yaraların tamamen kapandığı günler kaydedildi. Bulgular: Nar çekirdeği yağı ve nar çekirdeği yağı+dermaroller grubunun yanık yarasının re-epitelizasyon süresinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha kısa olduğu bulundu. Kontrol grubu ortalama 38. günde re-epitelize olurken; nar çekirdeği yağı grubunun ortalama 35. günde ve nar çekirdeği yağı+dermaroller grubunun 34.günde re-epitelize olduğu görüldü (p:0,014). Yirmi birinci gün yanık alanları karşılaştırıldığında kontrol grubunun ortalaması 46 birim bulunurken, nar çekirdeği yağı grubunun ortalaması 40 birim, nar çekirdeği yağı+dermaroller grubunun ortalaması 40 birim bulundu (p:0,018). Yedinci günde dermaroller grubunun enflamasyon değeri 1,10, nar çekirdeği yağı+dermaroller grubunun enflamasyon değeri 1,80 olarak bulunmuştur (p:0,021). Sonuç: Derin ikinci derece yanık tedavisinde nar çekirdeği yağı topikal kullanımı etkili sonuçlar vererek yanık yara iyileşmesini hızlandırmıştır. Mikroiğnelemenin yanık yarasının iyileşmesine olumlu etkisi gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
The number of agents that exhibit proven therapeutic effect in the treatment of deep second degree burns is very few. A parenteral or topical agent with significant potency, hastens wound epithelization, decreases the mean number of operations, prevents complications such as infections or hypertrophic scarring; thus shortening length of hospital stays and reducing total cost of treatment. The aim of this study was to investigate the effect of pomegranate seed oil in the treatment of deep second degree burns via direct topical application and topical application combined with micro-needling. In this study, 40 male Wistar albino rats were divided into 4 groups, each containing 10 animals. The dorsal aspect of each rat were shaved. A circular deep second degree scald burn wound was induced by exposure to 90°C water for 15 seconds through the bottle orifice with 7 cm2 area. In the control group each animal was applied standard gauze dressings every other day without any intervention until complete re-epithelization. In the dermaroller group, micro-needling was done for one minute by using a dermaroller device every other day. In the pomegranade seed oil group, each wound was covered directly with pomegranade seed oil and dressed every other day. In the pomegranade seed oil + dermaroller group, micro-needling was applied for one minute following each topical pomegranade seed oil application every other day. The burn wound area of each rat was photographed and measured on days 7, 14 and 21. Incisional biopsy of each wound was performed on days 3, 7, 14, 21. And the complete healing time of each wound was noted. It was observed that both topical pomegranade seed oil treatment and topical pomegranade seed oil treatment combined with following microneedling significantly shorten the time of re-epithelization of the burn wounds compared to control. In the control group, re-epithelization was achieved in the mean time of 38 days, meanwhile the average number of days for complete healing was 34 days for the pomegranade seed oil group and 35 days for the pomegranade seed oil + dermaroller group. As the wound area of the 21st day was assessed, both the pomegranade seed oil and the pomegranade seed oil + dermaroller groups were measured 40 units, whilst the control group was calculated to be 46 units. Inflammation index on the day 7 was 1.10 for the dermaroller group and 1.80 for the pomegranade seed oil + dermaroller group. Topical application of pomagranade seed oil significantly enhances wound healing in the treatment of deep second degree burn wounds. Micro-needling treatment has been observed to be lacking any beneficial effect on burn wound healing