Ratlarda ikinci derece yanık tedavisinde topikal kurkumin (curcumin)-siklodekstrin (siklodekstrin) kompleksinin iyileşmeye etkisi
Effect of topical curcumin-cyclodextrin complex onhealing in the treatment of second degree burns in rats
  1. Tez No: 920022
  2. Yazar: BEYZA TUĞÇE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAGAN MUSTAFA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: 2.Derece Yanık, Yara İyileşmesi, Gümüş sülfadiazin, Kurkumin siklodekstrin kompleksi, 2nd Degree Burn, Wound Healing. Cyclodextrin Complex of Curcumin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada ratlarda kısmi yanık tedavisinde topikal kurkumin siklodekstrin kompleksinin iyileşmeye etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın oluşturulma nedenini; derin II. derece yanık tedavisinde yara iyileşmesini hızlandıracak, erken teğetsel eksizyon gerekliliğini azaltacak, yanık sonrası oluşacak nekrozu azaltacak bunları yaparken de yan etkileri minimum olacak etkin ve ekonomik bir tedavi seçeneği bulunmaması oluşturmaktadır. İkinci derece yanık tedavisinde en yaygın kullanılan topikal gümüş sülfadiazin yan etkileri nedeniyle kullanımı kısıtlanmıştır. Çalışmanın ana hipotezi anti inflamatuar, anti mikrobiyal, anti oksidan, anti iskemik ve proanjiogenetik özellikleri bulunan kurkuminin siklodekstrinle etkinliği arttırılarak yanık tedavisinde güvenilir bir kaynak olarak kullanılabileceğidir. Gereç ve Yöntemler: Çalışma Erciyes Üniversitesi DEKAM da gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya yaşları 4 ile 6 ay arasında farklılık gösteren 200-400 g ağırlığında sıçanlar (Rat) dahil edildi. İstatistiksel güç analizi yapılması sonrasında 40 adet sıçan her grupta rastgele 10 adet sıçan olacak şekilde dört gruba ayrıldı. Deney süreci boyunca sıçanlar ayrı ayrı tek tek kafeslerde yemlenerek ve standart su ihtiyaçları karşılanarak 21°C'de sabit oda sıcaklığında ve %45±10 nem düzeyinde tutuldu. Ratlarda her grupta 10 hayvan seçildi ancak her grupta ikişer hayvan yakma işlemi için verilen anestezi sonrası öldü ve her grupta 8 hayvan ile araştırma tamamlandı. Ratlarda yara boyutu bir rat sırtı üzerinde 2 adet 2cm x 2cm olarak ayarlanmıştır. Sıçanlarda, yanık oluşturulurken ve biyopsi örnekleri alınırken 50 mg/kg ketamin ve 15 mg/kg ksilazin verilerek anestezi sağlandı. Bulgular: Tüm gruplarda yer alan bütün deneklerin 3., 7.,14. ve 21.gün biyopsi tarihlerine göre yara ve kontrol yara boyutları arasındaki grup içi karşılaştırma sonuçlarına göre; Bütün yara bölgesi biyopsilerinde (3., 7.,14. ve 21.gün yara boyutları) Grup 2 yani Kurkumin-siklodekstrin kompleksi grubunda yer alan deneklerin yara boyutları, Grup 1 (Sham grubu), Grup 3 (Kurkumin grubu) ve Grup 4 (Siklodekstrin grubu) grubunda yer alan deneklerin yara boyutlarına göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha fazla küçülmüştür. Grup 2 yani Kurkumin-siklodekstin kompleksi grubunda yer alan deneklerin yara boyutları ve kontrol yara boyutları arasındaki fark 1. biyopsi tarihinde istatistiksel olarak anlamlı değilken, 2., 3, ve 4. biyopsi tarihlerinde yara boyutu kontrol yara boyutuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha fazla küçülmüştür. Kurkumin-siklodekstin kompleksi grubunda yer alan deneklerin 4. biyopsi tarihinde ölçülen yara boyutu 1. biyopsi tarihindeki kontrol yara boyutuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha fazla küçülmüştür. Sonuç: Kurkumin-siklodekstin kompleksi 2. Derece yanık tedavisinde, Kurcumin ve Siklodekstrinin yalnız başına kullanılmasına göre daha etkin sonuç vermektedir. Yanık tedavisinde yeni bir ajan olarak kullanılmaya açıktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: This study aimed to investigate the effects of topical cyclodextrin complex of curcumin in partial burn treatment in rats. The main problem of the study is that there is no effective and economical treatment option that will accelerate wound healing, reduce the need for early tangential excision, reduce necrosis and minimize side effects in deep second degree burn treatment. The most commonly used topical silver sulfadiazine treatment for second-degree burns has been restricted due to its side effects. The main hypothesis of the study is that curcumin, which has anti-inflammatory, antimicrobial, antioxidant, antiischemic and proangiogenic properties, can be used as a reliable source in burn treatment by increasing its effectiveness with cyclodextrin. Materials and Methods: The study was conducted at Erciyes University DEKAM. Rats (Rats) weighing 200-400 g, with ages ranging from 4 to 6 months, were included in the study. After statistical power analysis, 40 rats were randomly divided into four groups, 10 rats in each group. During the experimental process, rats were fed in separate cages and kept at a constant room temperature of 21°C and 45±10% humidity by meeting their standard water needs. 10 animals were selected for each group in rats, but two animals in each group died after anesthesia was given for the burning process and the study was completed with 8 animals in each group. The wound size in rats was adjusted as 2 pieces of 2cm x 2cm on a rat's back. Anesthesia was provided by giving 50 mg/kg ketamine and 15 mg/kg xylazine while creating the burn and taking tissue samples in rats. Results: According to the intragroup comparison results between the wound and control wound sizes according to the 3rd, 7th, 14th and 21st day biopsy dates of all subjects in all groups; In all wound area biopsies (wound sizes on days 3, 7, 14 and 21), the wound sizes of the subjects in Group 2, namely the Curcumin-cyclodextine complex group, were reduced statistically significantly more compared to the wound sizes of the subjects in Group 1 (Sham group), Group 3 (Curcumin group) and Group 4 (Cyclodextine group). While the difference between the wound sizes of the subjects in Group 2, namely the cyclodextrin complex of curcumin group, and the control wound sizes were not statistically significant on the 1st biopsy date, the wound size was reduced statistically significantly more compared to the control wound size on the 2nd, 3rd and 4th biopsy dates. The wound size measured on the 4th biopsy date of the subjects in the curcumin-cyclodextine complex group was reduced statistically significantly more compared to the control wound size on the 1st biopsy date Conclusion: Cyclodextrin complex of curcumin provides more effective results in the treatment of 2nd degree burns than Curcumin and Cyclodextine used alone