Mazıdağı (Mardin) fosfat kayasındaki nadir toprak element içeriklerinin araştırılması
Investigation of Rare Earth Element Contents in Mazıdağı (Mardin) Phosphate Rock
  1. Tez No: 936010
  2. Yazar: KEREM ATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fosfat kayası, Nadir toprak elementi, ileri teknoloji, Mazıdağı, Phosphate rock, rare earth element, advanced technology, Mazıdagı
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
Yeterli saflık ve miktardaki fosfatlı mineraller içeren kayalar, fosfat veya fosfat kayası olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada, Mazıdağı fosfat kayasındaki nadir toprak elementlerinin içerikleri incelenmiştir. Tüvenan cevherin kimyasal bileşiminin yüksek P₂O₅ (%23,72) ve CaO (%54,36) değerlerine sahip olduğu tespit edilmiştir. ICP-MS/MS analizleri ile belirlenen nadir toprak elementleri dağılımında; Y (31,91 ppm), La (10,63 ppm), Nd (5,48 ppm), Ce (4,71 ppm) ve U (41,85 ppm) elementlerinin öne çıktığı görülmüştür. Numunelerdeki P₂O₅ oranları, ticari olarak işlenebilir seviyelerde fosfat cevheri potansiyeli göstermektedir. CaO'nun yüksek olması, fosfatlı birimlerin çoğunlukla florapatit ile zengin olduğunu göstermektedir. Bu yapı, nadir toprak elementlerinin (REE) apatitin kristal yapısına dahil olabileceğini desteklemektedir. Fosfat çamurlarında yapılan analizlerde de Yttrium (Y): 31,91 ppm, Lantan (La): 10,63 ppm, Neodimyum (Nd): 5,48 ppm ve Uranyum (U): 41,85 ppm gibi sonuçlar tespit edilmiştir. Bu değerler, sadece cevherin fosfor içeriği değil, aynı zamanda stratejik elementler açısından da önemli bir kaynak potansiyeli taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Rocks containing phosphate minerals with sufficient purity and quantity are defined as phosphate or phosphate rock. In this study, the contents of rare earth elements in the Mazıdağı phosphate rock were investigated. It was determined that the chemical composition of the ore has high P₂O₅ (23.72%) and CaO (54.36%) values. The distribution of rare earth elements, as determined by ICP-MS/MS analysis, shows that Y (31.91 ppm), La (10.63 ppm), Nd (5.48 ppm), Ce (4.71 ppm), and U (41.85 ppm) are the most prominent elements. The P₂O₅ levels in the samples indicate a potential for commercially viable phosphate ore. The high CaO content suggests that the phosphate units are predominantly enriched with fluorapatite. This structure supports the possibility that rare earth elements (REEs) could be incorporated into the crystal structure of apatite. Analyses of phosphate sludges also revealed results such as Yttrium (Y): 31.91 ppm, Lanthanum (La): 10.63 ppm, Neodymium (Nd): 5.48 ppm, and Uranium (U): 41.85 ppm. These values indicate that the ore is not only significant for its phosphorus content but also represents a valuable resource in terms of strategic elements.