Farklı yoğunluktaki kemiklere yerleştirilen mini vidaların çapının ve tekrar kullanımının primer stabiliteye etkisinin İn-Vitro değerlendirilmesi
In Vitro evaluation of the impact of mini screw diameter and re-insertion on primary stability in bone with different densities
- Tez No: 936023
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN ACAR ULUTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mini Vida, Tekrar Kullanım, Kemik Yoğunluğu, Çap, Sterilizasyon, Mini Screw, Re-insertion, Bone Density, Diameter, Sterilization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı; kemik yoğunluğunun, mini vida çapının, tekrar kullanım ve sterilizasyon işleminin mini vidaların primer stabilitesine olan etkisinin değerlendirilmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Taze dondurulmuş insan femur başı numunelerinden 120 adet kemik blok elde edilmiştir. Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi (ÇKBT) cihazı ile her bir bloğun kemik yoğunluğu Hounsfield Unit (HU) biriminde elde edilmesinin ardından kortikal kemik yoğunluğu 800 HU altı ve üzeri olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. 120 adet 1,5 ve 2 mm çaplarındaki mini vidaların kemik bloklara 1. ve 2. yerleşimleri yapılmıştır. Mini vidaların 2. yerleşim öncesi yüzey temizliği sadece mekanik temizlik yapılan ve kimyasal temizlik sonrası sterilizasyonun yapıldığı iki gruba ayrılmıştır. Her iki yerleşim için maksimum yerleştirme ve çıkarma torku (MYT-MÇT), kırılma torku (KT), mikro hareket ve kuvvet direnci (KD) ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca başlangıç, 1. ve 2. yerleşim sonrası olmak üzere üç farklı zamanda Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile mini vidaların deformasyonu morfolojik olarak değerlendirilmiştir. Veriler değerlendirilirken yoğunluk ve çapın 1. yerleştirmedeki mekanik testlere etkisinin değerlendirilmesinde Two-way ANOVA test kullanılmıştır. Yoğunluk, çap ve temizlik yönteminin mekanik testlere etkisinin değerlendirilmesinde Three-way ANOVA test kullanılmıştır. BULGULAR: Tüm mini vidaların daha yoğun kemikteki MYT ve MÇT ortalaması, az yoğun kemikten istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Az yoğun kemik grubundaki büyük çaplı mini vidaların MYT değerlerinin artışı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Mekanik temizlik yapılan 1,5 mm mini vidaların KD değerlerinin az yoğun kemikte artışı ve daha yoğun kemikte azalması istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Az yoğun kemiklere yerleştirilen ve sterilizasyon yapılan 1,5 mm çaplı mini vidaların MYT değerlerinin artması, 2 mm mini vidaların azalması anlamlı bulunmuştur. Her iki temizlik yönteminde büyük çaplı vidaların tüm yoğunluk gruplarında KT değerlerinin artışı istatistiksel olarak anlamlı olmuştur. SEM analizinde sterilizasyon grubunda doku kalıntısı daha az izlenirken kimyasal temizlik yöntemine bağlı kalıntılar gözlenmiştir. SONUÇ: Az kemik yoğunluğuna sahip bölgelere yerleştirilen mini vidaların daha büyük çaplı seçilebileceği, daha yoğun kemik bölgeleri için ise çapın primer stabiliteye etkisinin düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Yoğunluk ve çapın, mini vidaların tekrar kullanımlarında mekanik testlere etkisinin minimal olmasına rağmen SEM görüntülerinde vida deformasyonu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This study aimed to evaluate the impact of bone density, mini-screw diameter, reuse and sterilization on the primary stability of mini-screws. MATERIALS AND METHODS: A total of 120 bone blocks were obtained from fresh-frozen human femoral head specimens. Bone density of each block was measured in Hounsfield Units (HU) using Multi-Slice Computed Tomography (MSCT), and two groups were formed based on cortical density: below and above 800 HU. 1,5 mm and 2 mm mini screws were inserted into the bone blocks in the first and second placements. Prior to the second placement, the mini screws were divided into two groups for surface cleaning: one group was cleaned mechanically, and the other underwent chemical cleaning followed by sterilization. Maximum insertion and removal torque (MIT-MRT), fracture torque (FT), micro-motion, displacement and stiffness (K) measurements were performed for both placements. At three time points (initial, first re-insertion, second re-insertion), mini screw images were obtained using Scanning Electron Microscopy (SEM) and evaluated for deformation. Two-way ANOVA was used to evaluate the effect of bone density and screw diameter on mechanical tests in the first placement, while Three-way ANOVA was used to assess the impact of density, diameter, and cleaning method on mechanical tests. RESULTS: The MIT and MRT of all mini screws were higher in high-density bone. Larger-diameter screws showed a significant increase in MIT in low-density bone. The K values of 1.5 mm screws after mechanical cleaning increased in low-density bone but decreased in high-density bone. MIT values of 1,5 mm screws increased in low-density bone and decreased for 2 mm screws, with a significant difference. Both cleaning methods showed a significant increase in FT values for larger-diameter screws across all densities. SEM analysis revealed less tissue residue after sterilization compared to chemical cleaning. CONCLUSION: Larger diameter mini screws may be preferred for low-density bone, while diameter has minimal impact on primary stability in high-density bone. Despite minimal effects of bone density and diameter on mechanical testing during screw reuse, screw deformation was observed in SEM images.