Farklı tarama stratejilerinin dijital ölçü hassasiyetine etkileri
The effect of different scanning strategies on the accuracy of digital impressions
- Tez No: 936068
- Danışmanlar: PROF. DR. SABİRE İŞLER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: dijital ölçü, ağız içi tarayıcı, tarama stratejisi, hassasiyet, tarama süresi, görüntü sayısı, digital impression, intraoral scanner, scanning strategy, accuracy, scanning time, number of images
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Protetik diş tedavilerinde başarılı restorasyonlar elde edebilmek için ölçülerin doğruluğu ve tutarlılığı büyük önem taşımaktadır. Geleneksel yöntemler uzun yıllardır kullanılmakta olup, teknolojik gelişmelerin etkisiyle dijital ölçü sistemleri daha hızlı, konforlu ve güvenilir bir alternatif haline gelmiştir. Ağız içi tarayıcılar aracılığıyla elde edilen dijital ölçüler, hassasiyet açısından çeşitli faktörlerden etkilenmekte olup, kullanılan tarayıcı türü, tarama stratejisi ve tarama uzunluğu ölçü doğruluğu üzerinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, dijital ölçü sistemlerinde hassasiyetin artırılması amacıyla farklı tarama yöntemlerinin etkinliği araştırılmakta ve klinik uygulamalarda en uygun stratejilerin belirlenmesi hedeflenmektedir. Çalışmamızda, farklı tarama stratejilerinin dijital ölçü hassasiyeti üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca, ağız içi tarayıcıların ve kullanılan tarama stratejilerinin tarama süresi ile elde edilen görüntü sayısına etkisi değerlendirilmiş ve bu değişkenlerin tarama doğruluğu üzerindeki rolü incelenmiştir. Tam seramik kuron ve köprü protezi için hazırlanan üst çene modelinde, beş farklı ağız içi tarayıcı ve üç farklı tarama stratejisi kullanılarak dijital ölçüler alınmış ve elde edilen ölçülerdeki sapma miktarları belirlenmiştir. Analiz edilen sonuçlar doğrultusunda, kullanılan tarayıcılar ve tarama stratejileri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The accuracy and consistency of impressions are of great importance in achieving successful restorations in prosthetic dental treatments. Although conventional impression techniques have been used for many years, digital impression systems have emerged as a faster, more comfortable, and reliable alternative due to technological advancements. Digital impressions obtained through intraoral scanners are influenced by various factors in terms of accuracy, including the type of scanner used, the scanning strategy, and the scanning length, all of which play a crucial role in impression precision. Therefore, research is being conducted to enhance the accuracy of digital impression systems by evaluating the effectiveness of different scanning methods and determining the most appropriate strategies for clinical applications. In this study, the effects of different scanning strategies on the accuracy of digital impressions were compared. Additionally, the impact of intraoral scanners and scanning strategies on scanning duration and the number of captured images was evaluated to examine their role in scanning accuracy. For this purpose, digital impressions were taken from an upper jaw model prepared for all-ceramic crown and bridge prostheses using five different intraoral scanners and three different scanning strategies. The deviation amounts in the obtained impressions were determined, and statistical analyses revealed significant differences between the scanners and scanning strategies.