Üniversite personelinin fiziksel aktivite düzeyinin değerlendirilmesi: Bir vakıf üniversitesi örneği
Evaluation of physical activity level of university staff: An example of a foundation university
  1. Tez No: 936146
  2. Yazar: MUHAMMED ENES YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SETTAR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, Akademik personel, İdari personel, Enerji tüketimi, Egzersiz, physical activity, academic staff, administrative staff, energy consumption, exercise
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, akademik ve idari personelin fiziksel aktivite düzeylerini farklı parametreler üzerinden değerlendirerek arasındaki farklılıkları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada iş endeksi, ulaşım, evde geçirilen zaman, hobi aktiviteleri, merdiven çıkma ve spor aktiviteleri gibi fiziksel aktivite bileşenleri analiz edilmiştir. Araştırmanın verileri, akademik (n=73) ve idari personelden (n=33) oluşan bir örneklem grubundan Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi (FADA) aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 30 paket programı kullanılarak analiz edilmiş; betimsel istatistikler, bağımsız örneklem t-testi ve Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgular, akademik ve idari personelin genel fiziksel aktivite düzeylerinin büyük ölçüde benzer olduğunu göstermektedir. İş endeksi açısından akademik personelin MET/Saat değerleri idari personele kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuş (p0.05). Ulaşım aktiviteleri açısından idari personelin daha fazla fiziksel aktivite gerçekleştirdiği belirlenmiş (p0.05). Spor aktiviteleri açısından akademik personelin MET/Saat değerleri anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p0.05). Haftalık toplam fiziksel aktivite düzeyi açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). Ayrıca, yaş ile haftalık enerji tüketimi arasındaki ilişki, yaş arttıkça akademik personel için enerji tüketiminin arttığı görülmüş ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). Elde edilen sonuçlar, akademik ve idari personelin fiziksel aktivite düzeylerinde belirgin farklılıklar olmadığını, ancak ulaşım ve iş aktiviteleri sırasında enerji harcamalarının meslek grupları arasında farklılık gösterebileceğini ortaya koymaktadır. Çalışmanın bulguları, akademik ve idari personelin fiziksel aktivite düzeylerinin düşük olduğu ve artırılması gerektiği yönündedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the physical activity levels of academic and administrative staff on different parameters and to reveal the differences between them. In the study, physical activity components such as work index, transportation, time spent at home, hobby activities, stair climbing and sports activities were analysed. The data were collected from a sample group consisting of academic (n=73) and administrative staff (n=33) through the Physical Activity Assessment Questionnaire (PAQ). The data obtained were analysed using SPSS 30 package software; descriptive statistics, independent sample t-test and Pearson correlation analysis were applied. The findings show that the overall physical activity levels of academic and administrative staff are largely similar. In terms of work index, MET/hour values of academic staff were significantly higher than administrative staff (p0.05). In terms of transport activities, it was determined that administrative staff performed more physical activity (p0.05). MET/hour values of academic staff were significantly higher in terms of sports activities (p0.05). No statistically significant difference was found between the two groups in terms of total weekly physical activity level (p>0.05). In addition, the relationship between age and weekly energy consumption was found to be statistically significant (p0.05). The results obtained show that there are no significant differences in the physical activity levels of academic and administrative staff, but energy expenditure during transport and work activities may differ between occupational groups. The findings of the study suggest that the physical activity levels of academic and administrative staff are low and should be increased.