أثر تطبيق أخلاقيات العمل الإسلامية على اكتساب الميزة التنافسية في الشركات الخدمية: قطاع الخدمات الطلابية في تركيا أنموذجاً
Hizmet sektöründeki şirketlerde İslami iş ahlakının uygulanmasının rekabet avantajı elde edilmesine etkisi: Türkiye'de öğrenci hizmetleri sektörü örneği
  1. Tez No: 936178
  2. Yazar: ABDUL SAMAD HSEINO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAID ALAZAKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Ekonomi, İşletme, Religion, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Ahlakı, İslami Ahlakı, Rekabet Avantajı, Work Ethics, Islamic Ethics, Competitive Advantage
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırmanın amacı, hizmet şirketlerinde İslami iş ahlakının rekabet avantajı üzerindeki etkisini bilmek ve Türkiye'de faaliyet gösteren hizmet şirketlerinde İslami iş ahlakının uygulanma düzeyini belirlemek, ayrıca Türkiye'deki hizmet şirketlerinin rekabet avantajını değerlendirmek ve Türkiye'deki eğitim hizmetleri şirketlerinin yönetimine rehberlik edecek sonuçlara ve tavsiyelere ulaşmaktır. İslami iş ahlakına aktif olarak dikkat edilmesi. Betimsel analitik yöntem kullanılmış ve anket kullanılmıştır. Araştırma örneklemi, Türkiye'deki öğrenci hizmetleri şirketlerinde çalışan 82 kişiden oluşmuş ve sonuçlar SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırma, Türkiye'deki öğrenci hizmetleri şirketlerinde İslami iş ahlakını uygulamak ile rekabet avantajını elde etmek arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu ve Türkiye'deki öğrenci hizmetleri sektöründe yüksek düzeyde İslami iş ahlakının var olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The research aims to know the impact of applying Islamic work ethics on the competitive advantage in service companies and to determine the level of application of Islamic work ethics in service companies operating in Turkey. Additionally, it seeks to evaluate the competitive advantage of service companies in Turkey and to provide conclusions and recommendations to the management of educational service companies in Turkey, emphasizing the effective attention to Islamic work ethics. The study employed a descriptive analytical method and utilized a questionnaire. The study sample consisted of 82 employees from student service companies in Turkey, and the results were analyzed using the SPSS program. The study found a statistically significant relationship between the application of Islamic work ethics and achieving a competitive advantage in student service companies in Turkey. It also found a high level of Islamic work ethics in the student services sector in Turkey.