Integrating waqf with policy strategies for the provision of public goods: Lessons from the Ottoman Empire for modern Türkiye
Vakıfların kamu mallarının tedarikine ilişkin politika stratejilerine entegre edilmesi: Osmanlı İmparatorluğundan modern Türkiye için çıkarılacak dersler
  1. Tez No: 936226
  2. Yazar: SOUHAİLA GUEDIRA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENSARİ YÜCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vakıf, Kamu malları, Osmanlı, Türkiye, Politika stratejisi, Nakit Vakıf, Waqf, Public goods, Ottoman, Türkiye, Policy strategy, Cash waqf
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Osmanlı döneminde vakıfların başarısı, devletin bu kurumu kamu mallarının sağlanmasına yönelik politika stratejilerine ustaca entegre etmesiyle yakından ilişkiliydi. Osmanlı devletinin çöküşünün ardından çok sayıda vakıf kurumu özelleştirme sürecine girmiş, bu da vakıflar ile çağdaş kamu politikası geliştirme stratejileri arasında uzun süreli bir kopukluğa neden olmuştur. Mevcut literatür, Osmanlı İmparatorluğu'nda vakıfların rolünü yeniden ele almış olsa da, o dönemdeki en iyi vakıf uygulamalarının modern Türkiye'de kamu malları ve hizmetleri sağlamaya yönelik politika stratejileriyle entegrasyonunu ağırlıklı olarak göz ardı etmiştir. Bu çalışma, literatürün eleştirel bir taraması, yayınlanmış belgelerin içerik analizi ve alandaki sekiz uzmanlarla yarı yapılandırılmış görüşmeler de dahil olmak üzere nitel araştırma yöntemlerini kullanarak bu araştırma boşluğunu ele almayı amaçlamaktadır. Çalışmanın bulguları ve analizi, Türkiye'nin kamu mal ve hizmetlerini sunarken karşılaştığı zorluklara ışık tutmaktadır. Ayrıca araştırma, Osmanlıların vakıfları kamu mallarına yönelik politika stratejileriyle nasıl başarılı bir şekilde bütünleştirdiğini incelemektedir. Çalışma, bu Osmanlı vakıf uygulamalarının modern Türkiye için sonuçlarını araştırmakta ve kamu mallarının güvence altına alınmasındaki mevcut sorunları ve zorlukları ele almak için içgörüler sunmaktadır. Nihayetinde, araştırma sonuçlarının, kamu mallarının sağlanması alanında politika yapıcılar tarafından dikkate alınması gereken önemli unsurlar sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The success of waqf during the Ottoman era was closely tied to the state's adept integration of the institution into its policy strategies for delivering public goods. Following the collapse of the Ottoman state, numerous waqf institutions underwent privatization, resulting in a prolonged disconnect between waqf and contemporary public policy development strategies. While existing literature has revisited the roles of waqf in the Ottoman empire, it has predominantly overlooked the integration of the best practices of waqf from that period with policy strategies for providing public goods and services in modern Türkiye. This study aims to address this research gap by employing qualitative research methods, including a critical survey of literature, content analysis of published documents, and semi-structured interviews with eight experts in the field. The study's findings and analysis shed light on the challenges faced by Türkiye in delivering public goods and services. Additionally, the research explores how the Ottomans successfully integrated waqf with policy strategies for public goods. The study investigates the implications of these Ottoman waqf practices for modern Türkiye, offering insights to address current issues and challenges in securing public goods. Ultimately, the research outcomes are anticipated to furnish crucial elements for consideration by policymakers in the realm of public goods provision.