Gelir paylaşımlı inşaat sözleşmesi
Revenue sharing construction
  1. Tez No: 936290
  2. Yazar: KAAN KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Paylaşımlı İnşaat Sözleşmesi, Arsa Sahibi, Yüklenici, Gelir, Revenue Sharing Construction Contract, Land Owner, Contractor, Inco-me
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 364
Özet
Gelir paylaşımlı inşaat sözleşmesi, karma tipli isimsiz sözleşme niteliğindedir. Bu söz-leşme, arsa sahibine diğer inşaat sözleşmelerine kıyasla daha az bir riskle doğrudan ve hızlı bir biçimde gelir elde imkanı sunar. Bu sözleşmede yüklenici arsa sahibinden ücret ya da arsa payı talep etme hakkına sahip olmayıp meydana getirdiği bağımsız bölümlerin satışından elde edilecek gelirden pay talep edebilmektedir. Dört bölümden oluşan bu çalışmada, gelir paylaşımlı inşaat sözleşmesi hukuki boyutuyla incelenmiştir. İlk bölümünde, gelir paylaşımlı inşaat sözleşmesinin tanımı, amacı, ortaya çıkışı ve getirdiği faydalar değerlendirilmiş; gelir paylaşımlı inşaat sözleşmesinin türleri, unsur-ları ve özellikleri ele alınmıştır. İkinci bölümde, gelir paylaşımlı inşaat sözleşmesinin hukuki niteliği irdelemiştir. Üçüncü bölümde, gelir paylaşımlı inşaat sözleşmesinin taraflarının borçları incelenmiş; son bölümde ise gelir paylaşımlı inşaat sözleşmesinin sona erme sebepleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Revenue sharing construction contract is a mixed-type unnamed contract. This contract offers the landowner the opportunity to obtain income directly and quickly with less risk compared to other construction contracts. In this contract, the contractor does not have the right to demand a fee or land share from the landowner, but can demand a share from the income to be obtained from the sale of the independent sections. In this study, the revenue sharing construction contract is analysed in its legal dimension. This study consists of four parts. In the first part, the definition, purpose, emergence and benefits of the revenue-sharing construction contract are presented and the types, ele-ments and features of the revenue-sharing construction contract are discussed. In the second part, the legal nature of the revenue sharing construction contract is analysed. In the third part, the obligations of the parties of the revenue-sharing construction cont-ract are analysed, and in the last part, the reasons for the termination of the revenue-sharing construction contract are presented.