Eski Hatay mozaiklerinde görülen hatalı restorasyon müdahaleleri
Faulty restoration interventions seen in the mosaics of the old Hatay mosaic museum
- Tez No: 936329
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR SELÇUK ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Archeology, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Mozaik, Hatay, Antakya, restorasyon, hatalı müdahale, koruma ve onarım, Mosaic, Hatay, Antakya, restoration, faulty intervention, conservation and repair
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültür Varlıklarını Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Sanat eserleri ilk çağlardan itibaren insanın varlığını etkin ve görünür kılmak için araç edindiği en önemli öğeler olmuşlardır. Toplumların yaşadığı sosyo - ekonomik süreçler, kültür ve inanç sistemleri insanların oluşturduğu sanat eserleri üzerinde etkili olmuştur. Mozaik ürünler ise yüzyıllar içerisinde farklı toplumlar ve kültürler tarafından işlenerek çeşitli değişimler geçirmiştir ve günümüze kadar ulaşan en önemli sanat eserlerinden olmuştur. Yapımında kullanılan malzemeler, yapım teknikleri ve oluşturulan kompozisyonlar toplumsal ve zaman faktörleri ile farklılaşmıştır ancak mozaik eserler insanların yaşadığı mekânı süsleme arzularına her zaman hizmet etmiştir. Bu çalışmanın konusu edinilen Hatay (Antakya) mozaikleri mozaik sanatının en önemli örneklerini oluşturmaktadır. Bu çalışmada öncelikle mozaiğin tanımı, mozaik yapım katmanları, mozaikli yüzeylerin yapım teknikleri ve mozaik sanatının tarihsel süreç içerisinde göstermiş olduğu gelişimlere yer verilmiştir. Sonrasında mozaikli yüzeylerde görülen bozulmaların nedenleri ve bozulma türleri açıklanmıştır. Son olarak Hatay mozaiklerinde görülen bozulmalar ve hatalı müdahaleler tanımlanmış, kataloglar içinde Hatay mozaiklerinin resimli örnekleri ile bu bozulmalar ve hatalı müdahaleler açıklanmış, bunlar ise örnek detaylı resimlerle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since ancient times, works of art have been the most important elements that people have acquired as a tool to make their existence effective and visible. The socio-economic processes, culture and belief systems of societies have had an impact on the works of art created by people. Mosaic products, on the other hand, have undergone various changes by different societies and cultures over the centuries and have become one of the most important works of art that have survived to the present day. The materials used in its construction, the construction techniques and the compositions created have been differentiated by social and time factors, but mosaic works have always served people's desire to decorate the space they live in. Hatay (Antakya) mosaics, which are the subject of this study, constitute the most important examples of mosaic art. In this study, first of all, the definition of mosaic, mosaic construction layers, construction techniques of mosaic surfaces and the developments of mosaic art in the historical process are included. Afterwards, the causes of deterioration and types of deterioration seen on mosaic surfaces are explained. Finally, the deterioration and erroneous interventions seen in Hatay mosaics are defined, these deteriorations and erroneous interventions are explained with illustrated examples of Hatay mosaics in the catalogs, and these are supported by exemplary detailed pictures.