Basketbolcularda üst ekstremite kan akımı kısıtlamalı egzersiz eğitiminin üst ekstremite kas kuvveti ve performansına etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of exercise training with upper extremity blood flow restriction on upper extremity muscle strength and performance in basketball players
  1. Tez No: 936355
  2. Yazar: BÜŞRA ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, Kan akımı kısıtlayıcı egzersiz, Performans, Basketball, Blood flow restriction, Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Basketbol, yüksek seviyede fiziksel uygunluk ve sportif becerilerinin sergilenmesini gerektiren zorlu bir spordur. Klasik direnç antrenmanlarının aksine kuvvet ve hipertrofi kazanımı için egzersiz esnasında kasa giden kanı kısıtlamayı amaçlayan KAKE ile arteriyel oksijen basıncının %40-80'ini kısıtlayarak ve 1-RM'nin %20-40'ında yapılması yeterlidir. Çalışmamızın amacı basketbolcularda üst ekstremiteye uygulanan KAKE'nin üst ektremite kas kuvveti ve performansına olan etkilerini incelemektir. Çalışmamıza 18-25 yaş arasındaki 11 sporcu katıldı. Çalışmamız quasi-experimental dizaynında yürütüldü. Sporculara ilk değerlendirmenin ardından üç hafta rutin antrenman programları uygulandı ve ikinci değerlendirmeler yapıldı. Kan akımı kısıtlayıcı egzersizler haftada bir gün direnç antremanı ile beraber ve iki gün saha içi egzersizler sırasında olmak üzere toplam üç hafta uygulandı ve üçüncü değerlendirmeler ile çalışma tamamlandı. Katılımcıların sosyodemografik bilgileri sorgulandı, kas kuvveti (1-RM), kavrama kuvveti (el dinamometresi), hız (20 metre sprint testi), çeviklik (T- Çeviklik Testi), spora özgü performans (serbest atış testi), yorgunluk (Modifiye Borg Ölçeği) ve değişim ve memnuniyet (Global Değişim Ölçeği-GDÖ) parametreleri program öncesi ve sonrasında değerlendirildi. Çalışmanın sonunda sporcuların 20 metre Sprint Testi süresi ve T Çeviklik Testi süresi hariç diğer primer sonuç ölçümlerinde zaman etkisi anlamlı değildi. Üst ekstremite kas kuvveti ve spora özgü performans parametrelerinde zamana bağlı artış görüldü fakat istatistiksel olarak anlamlı değildi. Basketbolcularda üst ekstremite kan akımı kısıtlayıcı egzersiz uygulamasının daha düşük yüklerde uygulanmasına rağmen kas kuvveti, kavrama kuvveti ve spora özgü performans parametrelerini iyileştirme potansiyeli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Basketball is a challenging sport that requires a high level of physical fitness and athletic skills. Unlike classical resistance training, BFR aims to restrict blood flow to the muscle during exercise for strength and hypertrophy gains, and it is sufficient to perform it by restricting 40-80% of arterial oxygen pressure and 20-40% of 1-RM. . The aim of our study is to examine the effects of upper extremity BFR on upper extremity muscle strength and performance in basketball players. Eleven athletes between the ages of 18-25 participated in our study. Our study was conducted in a quasi-experimental design. After the first assessments, routine training programs were applied to the athletes for three weeks and second assessments were made. Blood flow restriction exercises were applied for a total of three weeks, one day a week with resistance training and two days during field exercises, and the study was completed with the third assessments. The participants' sociodemographic information was questioned, muscle strength (1-RM), grip strength (hand dynamometer), speed (20-meter sprint test), agility (T- Agility Test), sport-specific performance (free throw test), fatigue (Modified Borg Scale) and change and satisfaction (Global Change Scale-GROC) parameters were evaluated before and after the program. At the end of the study, except for the 20-meter Sprint Test time and T Agility Test time, there was no significant time effect in the other primary outcome measures. A time-dependent increase was observed in upper extremity muscle strength and sport-specific performance parameters, but it was not statistically significant. It was observed that the upper extremity blood flow restrictive exercise application in basketball players had the potential to improve muscle strength, grip strength and sport-specific performance parameters, despite being applied at lower loads.